РФ концентрує сили на кордоні з Харківською та Сумською областями - ISW

РФ концентрує сили на кордоні з Харківською та Сумською областями - ISW

Укрінформ
Війська РФ концентрують сили невизначеної чисельності на заході Бєлгородської області поблизу кордону з Україною, ймовірно, для того, щоб зафіксувати та відтягнути українські війська в цей район і підготуватися до наступальних операцій, спрямованих на розширення російського плацдарму в районі кордону на північному сході України.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики ISW нагадали, що Президент України Володимир Зеленський заявив 26 травня, що російські війська готуються до нових наступальних дій і концентрують угруповання поблизу українського кордону за 90 кілометрів на північний захід від Харкова. «Зеленський, схоже, мав на увазі район Грайворон-Борисівка-Пролетарський на заході Бєлгородської області, а супутникові знімки цього району свідчать про те, що за останні тижні російські війська активізували діяльність на базах і складах у населених пунктах у цьому районі», — йдеться у звіті.

Однак поточний розмір можливої концентрації російських військ у районі Грайворон-Борисівка-Пролетарський залишається неясним, додали в ISW.

Речник Держприкордонслужби України Андрій Демченко заявив 26 травня, що російські війська можуть розпочати наступальні операції в Сумській області або в районах Харківської області, що межують з Сумською областю, з метою розтягнути і закріпити українські сили далі вздовж кордону на північному сході України.

Читайте також: Російська армія вночі та зранку обстріляла три громади на Сумщині

На думку аналітиків ISW, район Грайворон-Борисівка-Пролетарський, зокрема, надасть російським військам можливість розпочати наступальні операції на південь у напрямку Золочева і Богодухова, двох українських міст на північний захід від Харкова в межах 25 кілометрів від кордону, або на захід у напрямку населених пунктів уздовж траси, що з'єднує Богодухів із Сумами.

Зазначається, що війська РФ можуть проводити наступальні операції як в одному, так і в обох напрямках, і російська концентрація тут може бути спрямована на те, щоб змусити українські війська перекинути сили і засоби на ширшу ділянку кордону в Харківській і Сумській областях.

Крім того, російські війська зосереджують обмежені сили в Курській і Брянській областях поблизу кордону з Сумською областю, і навіть обмежена концентрація в цих областях може бути спрямована на досягнення ймовірного бажаного ефекту подальшого відтягування і закріплення українських сил у районі кордону, вважають у ISW.

Російські війська наразі доводять своє Північне угруповання у районі кордону до запланованої кінцевої чисельності і, ймовірно, розпочнуть лише обмежені наступальні операції вздовж лінії Суми-Харків, поки Північне угруповання не буде ближче до кінцевої чисельності.

«Навіть обмежені російські наступальні операції в цих районах посилять тиск, який розтягне українську живу силу і техніку на більш широкому фронті і, можливо, дозволить російським військам створити тактичні плацдарми для підтримки подальших операцій або на північний захід від Харкова, або в напрямку міста Суми», - йдеться у звіті.

Однак Північному угрупованню військ навіть при верхній межі його заявленої кінцевої чисельності не вистачатиме живої сили, необхідної для проведення успішної операції з оточення або захоплення міст Харків або Суми, наголосили в ISW.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Генштабу, загальні бойові втрати російських військ в Україні з 24 лютого 2022 року по 27 травня 2024 року становлять близько 502 тисяч 340 осіб, зокрема за останню добу - ще 1150 осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-