В Україні потенційно забруднені мінами 150 тисяч квадратних кілометрів - посол у Нідерландах

В Україні потенційно забруднені мінами 150 тисяч квадратних кілометрів - посол у Нідерландах

Укрінформ
В Україні потенційно замінованою залишається площа понад 150 тисяч квадратних кілометрів, що складає майже три площі Нідерландів.

Про це сказав посол України в Нідерландах Олександр Карасевич під час свого виступу на заході під назвою “Смертоносні залишки війни” в Лейденському університеті.

“Потенційно забруднено мінами понад 150 000 км² території України, фактично це понад три територій Нідерландів. Тож насправді йдеться про надзвичайно велику площу”, - сказав він.

Карасевич наголосив, що Росія тероризує мирне населення України не лише заміновуючи міста, будинки та поля, а ще й ракетами та безпілотниками, які націлені виключно на цивільну інфраструктуру.

“Ми дуже багато працюємо, щоб подолати це. Ми повертаємо до життя заміновані території. сьогодні майже 20 000 км² повернуто в колективне користування. І це лише за попередній рік. Ми намагаємося підтримувати хороший темп, і з січня цього року додаткові понад 1 000 квадратних кілометрів повернуто до продуктивного використання. Попри вже досягнуті відносно хороші результати, попереду у нас ще дуже багато роботи”, - сказав він.

Посол Азербайджану в Нідерландах Рахман Мустафаєв під час свого виступу поділився досвідом розмінування територій Азербайджану. Робота з розмінування в Азербайджані активізувалася після повної деокупації Карабахського регіону.

“Після звільнення Карабахського регіону було спрямовано сили на розв'язання трьох основних питань. Перш за все, це безпека звільнених територій. Друге важливе питання – це реконструкція та розвиток територій, й, звичайно, забезпечення безпечного повернення на ці території”, - сказав він.

Читайте також: Мін немає: як сапери готують ділянку для будівництва лікарні

За його словами, одним із важливих аспектів щодо розмінування є міжнародне співробітництво та допомога.

Варто зазначити, що Азербайджан надає Україні значну практичну допомогу в процесі гуманітарного розмінування.

Своєю чергою посол Боснії та Герцеговини в Нідерландах Алмір Шахович також поділився досвідом розмінування своєї країни.

“Наш досвід трохи відрізняється від досвіду моїх українських та азербайджанських колег. Як відомо, війна припинилася в 1995 році після того, як була підписана Дейтонська мирна угода, і відразу після закінчення війни ми почали з вирішувати проблеми забруднення наших територій мінами. І це був дуже складний, дуже проблематичний і дуже дорогий процес з кількох причин. Перша полягає в тому, що коли війна, то ніхто не думає про розміновування, і це не є вашим першочерговим завданням складати точні карти, де розміщено міни, тому що вашим першочерговим завданням є захистити себе або атакувати свого ворога або щось подібне. Тому після війни у нас було багато мін. Ми повинні були розпочати процес розмінування, і водночас ми мали зобов’язання захистити наше населення, пояснити людям, що це дуже велика небезпека. Закликали їх не їхати в регіони, в яких були міни”, - розповів він.

Дуже важливим є питання мінної небезпеки для дітей, наголосила співзасновниця “Mine Mark Foundation” Лала ван дер Колк. І презентувала освітню програму з протидії мінній небезпеці.

“Ми відвідуємо школи, проводимо навчання. Ми також робили проєкти з місцевими неурядовими організаціями, як в Азербайджані, так і в Україні та Боснії та Герцеговини. У нас є мультфільми, ігри та інформаційні плакати. І все ми створили в основному з волонтерськими організаціями. Проєкт розрахований на дітей віком від 6 до 12 років. Ось декілька прикладів. Ми знаємо, що діти, які живуть у конфліктних регіонах, переживають багато травм. Вони бачили війну. І ми також помічали смуток в дитячих очах. Ми не хотіли засмучувати їх ще більше. Тож інформувати про небезпеку мін та роз'яснювати як діяти вирішили в ігровій формі”, - розповіла вона.

Як повідомляв Укрінформ, за даними міністра внутрішніх справ Ігоря Клименка, станом на початок квітня вибухонебезпечними предметами забруднено близько 25% території України. Найщільніше замінованими залишаються звільнені від загарбників регіони.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-