Битва за Україну. День вісімсот дванадцятий

Битва за Україну. День вісімсот дванадцятий

Укрінформ
США виділяють додаткові $2 млрд військової допомоги Україні. ЗСУ відбили наступальні дії ворога у районі Вовчанська Харківської області та частково витіснили росіян з міста

Ми зібрали для вас інформацію про вісімсот дванадцятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 15 травня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо госпіталізували після отримання поранення внаслідок стрілянини після засідання уряду у містечку поблизу Братислави. Главу уряду доставили до лікарні, а ймовірного нападника затримала поліція – BBC. В Офісі уряду Словаччини заявили, що прем’єр-міністр Роберт Фіцо після вогнепального поранення перебуває у тяжкому стані, який становить загрозу життю. Президент Зеленський назвав напад на словацького прем'єр-міністра жахливим і наголосив, що Україна «рішуче засуджує цей акт насильства проти глави уряду нашої сусідньої держави-партнера». Реакцію світу на замах на прем’єра дивись за посиланням.

- У Брюсселі 13 і 14 червня пройде зустріч міністрів оборони країн-членів НАТО. Засідання Ради Україна-НАТО на рівні міністрів оборони відбудеться 13 червня – пресреліз НАТО.

- У районі військового аеропорту «Бельбек» під Севастополем у тимчасово окупованому Криму в ніч на 15 травня внаслідок ракетної атаки сталися пожежі – ТГ-канал «Кримський вітер».

- В ніч на 15 травня безпілотники ГУР Міноборони України атакували паливну базу в Ростовській області Росії. Цілі уражено, триває пожежа на об'єкті, який російські окупанти використовували у військових цілях – співрозмовник «Української правди» в ГУР.

***

Візит Ентоні Блінкена до України

- Безпекова угода між Україною і Сполученими Штатами може бути підписана протягом кількох тижнів – Ентоні Блінкен, державний секретар США. Блінкен сподівається на зустріч Президента України Володимира Зеленського і президента США Джо Байдена з метою підписання безпекової угоди.

- Сполучені Штати виділяють додаткові 2 мільярди доларів військового фінансування для України – Ентоні Блінкен.

- Сполучені Штати не заохочують удари по території Росії, але зрештою Україна сама має вирішувати, як їй вести війну за свою свободу – держсекретар США.

- У центрі уваги перемовин міністра закордонних справ Дмитра Кулеби з держсекретарем США Ентоні Блінкеном була ситуація на фронті на Харківщині та Донеччині і прискорення поставок озброєнь та боєприпасів для зриву наступальних планів Росії – МЗС.

- Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вкотре нагадав партнерам, що кожна затримка з постачанням озброєнь та боєприпасів призводить до втрат Збройними силами України позицій на фронті – Укрінформ.

ЦИТАТИ

Ентоні Блінкен, держсекретар США: «Якщо я уявлю, що Путін продемонструє якийсь інтерес у серйозній участі в переговорах, я певен, що Україна відповість на це. Але Путін щодня демонструє якраз протилежне».

Ігор Терехов, міський голова Харкова: «…Ворог використовує техніку залякування людей, щоб люди виїжджали з міста. Але наразі не йде мова про евакуацію з міста Харкова. Навпаки сьогодні ми приймаємо до Харкова − приїжджають люди з районів, де зараз ідуть активні бойові дії».

Руслан Стефанчук, голова ВРУ: «Легітимність перебування на посаді Президента України Володимира Зеленського визначено Конституцією України та Законом України «Про правовий режим воєнного стану», тож немає жодних юридичних підстав сумніватися в легітимності після 20 травня».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Сили оборони України відбили наступ російських військ у районі Вовчанська Харківської області та частково витіснили ворога з міста, тривають оборонні дії на північних і північно-західних околицях – Генштаб (станом на 13 год).

- У Вовчанську українські оборонці здійснюють розвідку і завдають вогневого ураження по росіянах з метою недопущення накопичення сил і засобів. Сили оборони продовжують стримувати ворога по всій лінії фронту – Генштаб. У прикордонних районах Чернігівської та Сумської областей обстановка суттєвих змін не зазнала, змін у положенні військ не відбулось.

- На східному фронті ситуація залишається загостреною, спроби російських окупантів прорвати нашу оборону зупинено. В Лук’янцях та Вовчанську на Харківщині продовжуються бої – Назар Волошин, речник ОСУВ «Хортиця».

- Ворог не припиняє спроб штурмувати Часів Яр. Жодних територіальних успіхів у нього за останні дні і тижні не було. Російської армії там немає – Назар Волошин.

- Російське Міноборони заявило у середу, що російські війська нібито захопили село Роботине в Запорізькій області, але українські військові спростували цю заяву. Село під вогневим контролем українських і російських військ одночасно. Але більшість території села – досі наші позиції – Сергій Скібчик, пресофіцер 65 бригади.

- На Харківському напрямку на окремих ділянках в районах Лук'янців та Вовчанська внаслідок вогневого впливу та штурмових дій противника для збереження життя наших військовослужбовців та уникнення втрат наші підрозділи здійснили маневр та перемістилися на більш вигідні позиції. Бої тривають – Дмитро Лиховій, речник Генштабу ЗСУ.

- На Оріхівському напрямку окупанти здійснили 13 штурмів, на лівобережжі Дніпра – п'ять. Зазнавши втрат, ворог відійшов на свої вихідні позиції – Сили оборони півдня.

- Начальник Головного управління ракетних військ і артилерії ЗСУ бригадний генерал Сергій Баранов наказом міністра оборони Рустема Умєрова призначений на інший напрямок діяльності – Укрінформ.

***

- За час повномасштабної війни Україні вдалося звільнити з російського полону 3135 осіб – приблизно третина з них були і нашій країні зареєстровані як зниклі безвісти – Коордштаб.

- У Дніпрі внаслідок російського удару загинули двоє людей, є поранені, пошкоджена інфраструктуру – ОВА.

- Станом на 15 травня 2024 року російські загарники вбили в Україні 546 дітей і ще 1341 дитині завдали поранень – ОГП.

НОВИНИ: Україна

- Через загострення на фронті, через наступ ворога на Харківщині Президент Зеленський дав доручення перенести всі міжнародні заходи за його участі – Сергій Никифоров, прессекретар Президента.

- Міністерство оборони затвердило зміни до Каталогу харчування Збройних Сил України, розроблені спільно з «‎Державним оператором тилу»‎ (ДОТ). Останній вже оголосив закупівлі продуктів для ЗСУ на друге півріччя за оновленим переліком – МОУ.

- Диспетчерський центр Укренерго з 6:40 до 09:00 середи, 15 травня, застосував  контрольовані аварійні відключення для промислових та побутових споживачів в усіх регіонах України – Укренерго. Екстрені відключення електроенергії були запроваджені у Києві, а також у Київській, Одеській, Дніпропетровській і Донецькій областях.

- Суспільне Мовлення заявило, що не отримувало повідомлень про скарги чи штрафи за нібито порушення Україною правил пісенного конкурсу «Євробачення-2024» – офіційна заява Суспільного. Раніше співачка alyona alyona поінформувала в Інстаграмі, що організатори Євробачення оштрафували українську делегацію за напис на футболках Free Azovstal Defenders, яким вони нагадали про військовополонених.

***

- На Львівщині міжнародна корпорація зробила найбільшу інвестицію в економіку області за часи повномасштабної війни в сумі 30 млн доларів, відкривши фабрику, на якій працюватимуть 250 людей – Максим Козицький, начальник Львівської ОВА.

- У 2024 році утримання одного військового обходиться Україні орієнтовно в 1,2 млн грн на рік. В цю суму не входять витрати на зброю – МОУ.

- Група Нафтогаз у січні-квітні 2024 року сплатила до державного та місцевих бюджетів 28,3 млрд грн податків – пресслужба Групи.

- Вищий антикорупційний суд стягнув у дохід держави два пасажирські літаки Ан-148-100Е російської компанії «Ільюшин Фінанс Ко.» – пресслужба Міністерства юстиції.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Комітет із закордонних справ Конгресу депутатів – нижньої палати парламенту Іспанії – підтримав резолюцію про офіційне визнання Голодомору 1932-33 років актом геноциду українського народу – Укрінформ.

- Адміністрація президента США Джо Байдена розглядає можливість відправлення в Україну додаткової батареї ЗРК ППО Patriot – Bloomberg.

- Державний секретар США Ентоні Блінкен оголосив про надання компанії Esper Bionics ґранту USAID у сумі 150 тисяч доларів, який допоможе забезпечити потреби у протезуванні – пресреліз USAID.

- На сьогодні вже 50 країн із 160 запрошених делегацій підтвердили, що візьмуть участь у Глобальному саміті миру, що має відбутися в Швейцарії всередині червня – Swissinfo.

- Парламент Естонії у середу, 15 травня, проголосував за закон, який дозволить використовувати заморожені російські активи на відновлення України – Маргус Цахкна, міністр закордонних справ Естонії.

- Міністр збройних сил Франції Себастьян Лекорню пообіцяв поставити в Україну нову партію ракет Aster до системи протиповітряної оборони SAMP-T – Le Monde.

- Чинний глава Білого дому США Джо Байден заявив, що готовий двічі провести дебати з Дональдом Трампом перед президентськими виборами – Reuters.

- Уряди Франції та Нідерландів пропонують запровадити європейські санкції проти будь-яких фінансових установ у світі, які допомагають російським військовим оплачувати товари чи технології для виробництва зброї на тлі війни проти України – Reuters.

- Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук під час візиту до Туреччини вручив державні нагороди та відзнаки ВР громадянам України і Туреччини, а також представникам громадських організацій – ВРУ.

ВОРОГ

- Путін підписав указ про призначення міністром оборони Бєлоусова, який замінив багаторічного керівника МО Шойгу – росЗМІ. Водночас колишнього секретаря російської Шойгу призначений секретарем Ради безпеки РФ. Путін пов'язав призначення Бєлоусова міністром оборони зі «зростанням витрат на військову сферу».

- Путін в інтерв'ю китайському інформаційному агентству Сіньхуа повторив свої наративи щодо війни з Україною, знову зажадав гарантій для країни-агресора Росії і поскаржився на санкції – росЗМІ.

- Квітневий експорт нафти й нафтопродуктів з Росії впав до рівня, який востаннє спостерігався наприкінці 2023 року. Все через атаки українських дронів і заплановане скорочення видобутку, що чинить тиск на нафтові доходи країни – Bloomberg.

- Міністерство фінансів РФ пропонує підвищити з нинішніх 6% до 12% річних ставки за іпотечними кредитами для сімей з двома дітьми. Термін дії програми пільгової сімейної іпотеки для росіян у нинішній формі спливає 1 липня 2024 року – росЗМІ.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-