Прем’єр Польщі назвав ситуацію на фронті в Україні критичною

Прем’єр Польщі назвав ситуацію на фронті в Україні критичною

Укрінформ
Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск назвав ситуацію на фронті в Україні критичною, зазначивши, що доля війни може визначитися навіть упродовж кількох тижнів.

Про це він заявив журналістам після завершення дводенного неформального саміту ЄС у Брюсселі, передає Укрінформ з посиланням на PAP.

Як зазначив Туск, Президент України Володимир Зеленський на саміті підкреслював необхідність негайного постачання Україні систем ППО, які могли б ефективно протидіяти російським ракетам і дронам.

Він зазначив, що ситуація на фронті є “критичною”, а про долю цієї війни можуть вирішити кілька наступних тижнів.

“Чекаємо рішення американців щодо 60 мільярдів доларів для України. Це має вирішитися протягом двох днів, але знак запитання й досі висить у повітрі”,- підкреслив Туск.

Глава польської держави підкреслив, що Німеччина передає Україні один ЗРК Patriot і закликає інші країни ЄС діяти схожим чином. Туск зауважив, що цей заклик не стосується Польщі, оскільки Варшава станом на сьогодні не має достатньої кількості комплексів Patriot, а відтак не може передати їх Україні.

“Ніхто від Польщі, як прифронтової країни, цього не очікує”,- підкреслив Туск. Він додав, що в ЄС усі розуміють: Польща має захищати власне небо у зв’язку з інцидентами з російським ракетами.

Польський прем’єр назвав важливим те, що у підсумковому документі саміту є згадка про те, що ЄС зобов’язується здійснювати кроки по захисту українського неба.

“Було висловлено спільний намір, щоб Європа взяла на себе частину відповідальності за безпеку неба над Україною”,- наголосив Туск.

Читайте також: Туск - на саміті ЄС: Якби усі слова про оборону замінити на зброю, то Європа була би найміцнішою

Як повідомлялося, 17 квітня під час звернення до глав держав та урядів країн ЄС Президент України Володимир Зеленський закликав європейських лідерів допомогти переконати американських політиків у необхідності надати Україні довгоочікуваний пакет допомоги.

Наступного понеділка, 22 квітня, в Люксембурзі відбудеться зустріч міністрів закордонних справ країн ЄС у форматі Jumbo, - за участі міністрів оборони. Однією з головних тем цієї зустрічі буде координація зусиль із надання Україні негайної військової допомоги та збільшення обсягів постачання зброї, зокрема, засобів ППО.

Фото: sejm.gov.pl

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-