Шарль Мішель: Постачання зброї та засобів ППО в Україну - це питання не місяців, а днів і тижнів

Шарль Мішель: Постачання зброї та засобів ППО в Україну - це питання не місяців, а днів і тижнів

Укрінформ
Під час дискусії, що була присвячена Україні, лідери ЄС дійшли висновку, що в поточній ситуації Євросоюз не потребує багато слів, але має виконувати свої обіцянки, оскілки Україна негайно потребує зброї. Тож поставки такої зброї – це питання не місяців, але наступних днів та тижнів.

Про це в ніч на четвер у Брюсселі, за підсумками першого дня роботи європейського саміту, заявив президент Європейської ради Шарль Мішель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Доставка такої допомоги (для України – ред.) – це не питання місяців, це питання днів та тижнів. Дуже важливо, щоб ми виконували власні обіцянки. Можу вас завірити, що всі учасники, всі зацікавлені сторони роблять все можливе та докладають зусиль, щоб прискорити цей процес. У дуже короткий проміжок часу ми підвищили наше оборонне виробництво та промисловий потенціал. Але цього недостатньо. Ми маємо зробити більше, і, якщо можливо використати те, що вже є в наявності, особливо системи протиповітряного захисту», - зазначив президент Євроради.

Він зауважив, що під час зустрічі лідери країн ЄС знову виявили єдність, зокрема, у підтримці України. Вони, як завжди, мали нагоду вислухати послання від Президента України Володимира Зеленського.

«Два пункти є надзвичайно важливими. Перший: нам не потрібно так багато слів, оскільки вони (українці) потребують більше військового обладнання. Ми мали дуже добру дискусію з цього приводу. Ми зрозуміли, що країни-члени, особливо ті, які мають відповідні спроможності та потужності, - для них важливо надати Україні більше протиповітряних систем, більше боєприпасів», - сказав Шарль Мішель.

Другим важливим висновком після дискусії по Україні, на його переконання, є підтримка української «формули миру», особливо напередодні мирної конференції, яка має відбутися у Швейцарії у червні поточного року.

«Ця зустріч є дуже важливою, щоб залучити міжнародне співтовариство, з усіма країнами по усьому світу, особливо - з Глобального півдня, з метою скоординувати точки зору, за участі ЄС у цій зустрічі в Швейцарії. Ми дуже рішуче налаштовані підтримувати Україну. Ми не недооцінюємо існуючі виклики та усвідомлюємо, що у рас є відповідальність за дії», - наголосив президент Європейської ради.

Читайте також: Європейські лідери закликали Раду ЄС терміново надати Україні засоби ППО

«Хочу також підкреслити, що Володимир Зеленський просив нас зробити все можливе, щоб спробувати переконати Сполучені Штати надати більше підтримки, включаючи фінансову допомогу, на яку очікує Україна», - додав Шарль Мішель.

Як повідомлялося, у середу в Брюсселі розпочалося дводенне засідання Європейської Ради, головною темою якою визначені питання конкурентоспроможності ЄС та розвитку європейської економіки. Перший день зустрічі лідери ЄС присвятили розгляду найбільш гострих міжнародних проблем, включаючи розвиток ситуації в Україні та на Близькому Сході.

До глав держав та урядів в режимі телеконференції звернувся президент України Володимир Зеленський.

Фото: МТІ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-