У Міноборони провели чотири інспекції переданої міжнародними партнерами зброї - Джигир

У Міноборони провели чотири інспекції переданої міжнародними партнерами зброї - Джигир

Укрінформ
Спільно з міжнародними партнерами відбулися чотири аудити отриманого для потреб Сил оборони озброєння та техніки. Ще дві інспекції відбудуться у квітні.

Про це в інтерв’ю Укрінформу повідомив заступник міністра оборони України Юрій Джигир, коментуючи питання аудиту міжнародними партнерами озброєння та майна, наданих для потреб Сил оборони.

«На цей час проведено чотири таких спільних заходи у військових частинах ЗСУ, під час яких досліджено окремі види озброєння у місцях їх зберігання перед відправленням безпосередньо у райони бойових дій. Процес триває, він увійшов у рутинну площину. Цього місяця плануємо ще дві інспекції. Їх роботу уже перевіряє генеральний інспектор Міністерства оборони США Роберт Сторч. Тобто, тут є кілька рівнів контролю, особливо по номенклатурі, яка підпадає під посилений моніторинг, за нею дуже стежать. Механізм працює, у нас триває нормальний робочий процес із партнерами», - зазначив Джигир.

Як пояснив заступник міністра, станом на сьогодні Міноборони працює тільки з американськими фахівцями, попри те, що чутливе обладнання поставляється в Україну й іншими партнерами.

«Система вибудована, перший її елемент - самозвітування. Наприкінці листопада 2023 року Міноборони України та Відділ оборонного співробітництва посольства США в Україні підписали Концепцію самозвітування. Концепцією передбачено, що Міністерство оборони здійснюватиме нагляд за дотриманням вимог до самозвітування країни-партнера з моніторингу кінцевого використання за затвердженим порядком. Такий нагляд включає спільне з представниками США дослідження товарів оборонного призначення певної категорії за серійними номерами та стану їх належного зберігання. Певні типи озброєння, певні елементи зброї підпадають під посилений моніторинг», - зауважив Джигир.

Читайте також: У Міноборони під час аудитів виявили порушень на понад ₴10 мільярдів

Як повідомляв Укрінформ, 20 січня Служба внутрішнього аудиту Міністерства оборони та представники Збройних сил України спільно з відділом оборонного співробітництва посольства США провели першу спільну перевірку озброєння та майна, наданого американськими партнерами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-