Кілька союзників можуть оголосити про постачання ППО Україні упродовж наступних днів - Столтенберг

Кілька союзників можуть оголосити про постачання ППО Україні упродовж наступних днів - Столтенберг

Укрінформ
Кілька країн-членів НАТО можуть оголосити про постачання засобів ППО для України вже впродовж кількох наступних днів.

Про це у Брюсселі за підсумками дводенного засідання Євроатлантичної ради на рівні міністрів закордонних справ сказав генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми розуміємо терміновість цього питання та вітаємо оголошення від кількох країн-членів надати більше боєприпасів та більше видів допомоги для України, зокрема, коли йдеться про засоби протиповітряної оборони. Союзники переглянуть власні запаси та можливості, чи можуть вони надати більше допомоги, зокрема, систем Patriot, боєприпасів та запасних частин до них. Це питання не лише батарей та установок, а й доставки перехоплювачів для цих систем, які вже знаходяться там (в Україні – ред.)», - сказав Столтенберг.

«Кілька союзників вже пообіцяли подивитися, що вони можуть доставити. Я не можу сказати більш конкретно до того, як вони зроблять свої висновки, але є кілька країн, які можуть зробити оголошення про таку допомогу впродовж днів», - додав генеральний секретар НАТО.

Він нагадав, що сьогодні вранці відбулася зустріч Ради НАТО-Україна. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба надав союзникам оновлену інформацію про негайні та довгострокові потреби та про прогрес у реформах.

За словами керівника Альянсу, ситуація на полі бою в Україні залишається серйозною. Україна потребує більше засобів протиповітряного захисту, більше боєприпасів і більше допомоги.

Столтенберг привітав той факт, що союзники по Альянсу продовжують нарощувати таку допомогу для України та вже зробили кілька важливих оголошень. Це включає виділення близько 600 мільйонів євро від Німеччини для підтримки артилерійської ініціативи за лідерства Чехії, надання 10 000 дронів від Великої Британії, більше ракет та броньованих машин з Франції. Вчора про новий пакет військової допомоги для України у 188 мільйонів євро оголосила Фінляндія.

Читайте також: Кулеба: Столтенберг готовий сприяти посиленню ППО України

«Але ми маємо зробити навіть більше, надавати нашу допомогу навіть на більш стійкій та тривалій основі. Вчора союзники погодилися просуватися вперед із планами для більшої ролі НАТО з надання безпекової підтримки та тренування для України. Ця робота буде продовжуватися у наступні тижні», - зазначив генеральний секретар НАТО.

Як повідомлялося, сьогодні у Брюсселі завершилося дводенне засідання Північноатлантичної ради на рівні міністрів закордонних справ. Одним з головних питань цієї зустрічі було продовження військової допомоги для України. Сьогодні відбулася зустріч у форматі Ради Україна-НАТО за участі міністра закордонних справ Дмитра Кулеби.

Фото: Europa Press

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-