Битва за Україну. День сімсот п’ятдесят дев’ятий

Битва за Україну. День сімсот п’ятдесят дев’ятий

Укрінформ
Наймасштабніший в історії Росії теракт у концертному залі «Крокус Сіті Хол» у Підмосков’ї здійснила  «Ісламська держава», але в РФ уперто шукають «український слід»   .

Ми зібрали для вас інформацію про сімсот п’ятдесят дев’ятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 23 березня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Теракт в РФ

Слідчий комітет Росії повідомив, що кількість жертв стрілянини зросла до 133 осіб і продовжуватиме збільшуватись, понад 140 постраждало, зокрема п'ятеро дітей – росЗМІ.

Директор ФСБ Олександр Бортніков доповів Путіну про затримання 11 осіб, зокрема чотирьох терористів, які безпосередньо брали участь у теракті в підмосковному "Крокус Сіті Холі" - офіційному Telegram-каналі Кремля.

Путін вийшов зі зверненням до росіян щодо теракту і оголосив 24 березня днем національної жалоби. Він каже, нібито для підозрюваних у теракті "було підготовлено вікно" для переходу кордону з Україною. Путін обіцяє встановити усіх замовників теракту, які "понесуть справедливе покарання" – ЗМІ. Представник Головного управління розвідки Андрій Юсов наголосив, що поширювана Росією версія про те, що виконавці теракту в Підмосков'ї тікали в Україну, "не витримує жодної критики".

Терористичне угрупування «Ісламська держава – Хорасан» («ІД-Х»), яке діє в Афганістані та Пакистані, опублікувало нову заяву щодо теракту в Росії, у тому числі оприлюднило фото ймовірних нападників перед терактом – ЗМІ. У новій заяві зазначається, що «Ісламська держава» завдала потужного удару по Росії, здійснивши криваву атаку, яка є найжорстокішою з усіх, що були спрямовані проти Росії за останні роки». Вказується, що об’єктом атаки було «велике зібрання християн у місті Красногорськ на околиці Москви».

США не ставлять під сумнів причетність ІДІЛ до теракту на концерті у передмісті Москви ввечері 22 березня та завчасно попереджали Росію про загрозу подібного теракту - CBS News.

Посол Білорусі у РФ Дмитро Крутой заявив, що спецслужби його країни допомагали росіянам спіймати підозрюваних у теракті під Москвою, і що підозрювані могли планувати втечу через білорусько-російський кордон - БЕЛТА.

МЗС України категорично відкидає звинувачення, що почали лунати від російських офіційних осіб, у нібито причетності нашої країни до стрілянини в концертному залі «Крокус» у підмосковному Красногорську - сайт МЗС.

Теракт у концертному залі "Крокус Сіті Хол" може бути операцією російських спецслужб, щоб звинуватити Україну і отримати привід для початку мобілізації - Центр протидії дезінформації РНБО України

Російські пропагандисти з телеканалу НТВ оприлюднили діпфейк із секретарем РНБО України Олексієм Даніловим, намагаючись переконати, що Україна нібито причетна до теракту 22 березня у Підмосковʼї - Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Сполучені Штати не бачать жодних ознак, які могли б указувати на причетність України до стрілянини, вибуху й пожежі в концертному холі «Крокус Сіті Холл» під Москвою - Джон Кірбі, радник Білого дому

Терористичне угруповання "Ісламська держава" (також відоме як ІДІЛ) взяло на себе відповідальність за теракт у концертному залі "Крокус" у підмосковному Красногорську - CNN. The Washington Post із посиланням на американських чиновників інформує, що терористичне угрупування "ІДІЛ К", яке є філією "Ісламської держави" в Афганістані, Пакистані та Ірані, проявляло активність на території Росії.

ЦИТАТА

Інгріда Шимоніте, прем'єрка Литви: «Україна потребує НАТО так само, як і НАТО потребує України. Майбутнє членство України значно посилить військові можливості Альянсу, оскільки ЗСУ здатні протистояти повномасштабному російському вторгненню».

Джон Кірбі, координатор зі стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки Білого дому:

«Палата представників має якнайшвидше схвалити... допомогу (Києву), щоб ми могли надати Україні це життєво необхідне обладнання. І як ми бачимо лише за останні кілька днів, кожен день зволікання Палати представників – це ще один день, коли українці мають заплатити за це власною кров'ю».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

Внаслідок спеціальної акції ГУР МО України та місцевого руху опору успішного вогневого ураження завдано групі російських загарбників та їхній військовій техніці – ГУР. За попередніми даними, в епіцентрі вибухів перебували близько 20 російських військових, дві тентовані вантажівки "Камаз" та УАЗ Patriot. Уточнення втрат ворога триває.

У Росії повідомили про вибухи та пожежу на Куйбишевському НПЗ у  Самарській області – Mash.

Ворог продовжує тиснути на плацдарм у районі Кринок. У зоні відповідальності ОК «Південь», де облаштовано плацдарм, позиції залишаються за нами. Там за минулу добу окупанти провели два штурми. Продовжуємо закріплення на цих ділянках – Наталя Гуменюк, керівник об’єднаного пресцентру ОК «Південь».

Групи розмінування Міністерства оборони з 15 по 22 березня у звільнених регіонах України знешкодили 5522 вибухонебезпечних предмети - МОУ

Нещодавні удари українських безпілотників по НПЗ Росії вивели з ладу великі нафтові заводи, що вдарило по російській економіці, проте сама Росія навряд чи зможе захиститись від подальших атак – британська розвідка.

У ніч на 23 березня 2024 року противник атакував чотирма зенітними керованими ракетами С-300 (по Донеччині) та ударними БпЛА типу «Shahed», Сили ППО вночі знищили 31 з 34 «Шахедів» - Повітряні сили ЗСУ

***

В Дніпропетровській області вночі під час російської атаки було знеструмлено дві магістральні лінії 330 кВ і виведена з роботи резервна схема живлення Запорізької атомної станції - НЕК "Укренерго".

У постраждалому від ворожих ударів Харкові пунктами незламності протягом доби скористалися вже понад 16 тисяч людей, до робіт з ліквідації наслідків російської атаки залучені рятувальники з різних регіонів - Ігор Клименко, міністр внутрішніх справ

Найскладніша ситуація з енергопостачанням зберігається на Харківщині. Все ще є відключені споживачі в Харкові та Хмельницькій області, діють графіки відключень в Одеській області - Укренерго

Внаслідок нічної атаки, яку російська армія здійснила за допомогою дронів типу Shahed-131/136, є пошкодження енергетичних об'єктів у Дніпропетровській області та в Запоріжжі - Сили оборони півдня

У Харкові опівночі під час повторного ворожого обстрілу постраждали рятувальник та поліцейський - ДСНС

Внаслідок обстрілів минулої доби російськими окупантами Херсонської та Донецької областей 2 людини загинуло, 5 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент Зеленський заслухав доповіді про відновлювальні роботи в областях після російського удару 22 березня – найскладніша ситуація залишається в Харкові. Також він заслухав звіт військового командування про ситуацію на фронті – сайт президента. Зеленський зазначив, що отримав звіти від МВС, енергетиків, регіонів.

Національне агентство з питань запобігання корупції передає Міжвідомчій робочій групі з питань реалізації державної санкційної політики інформацію з реєстру «Міжнародні спонсори війни», інші реєстри потребують унормування – НАЗК.

Уряд вирішив не фінансувати з держбюджету зарплату вчителів, які викладають у школах з малою кількістю учнів (окрім початкових шкіл). З 1 вересня 2025 року це стосуватиметься шкіл, де вчиться менш як 45 осіб, а з 1 вересня 2026 року – шкіл, де вчиться менш як 60 дітей - Міносвіти

У Києві урочисто відкрили меморіал «Вічна слава загиблим Героям», присвяченого загиблим військовослужбовцям 25 бригади охорони громадського порядку імені князя Аскольда Північного об’єднання Нацгвардії України - пресслужба Нацгвардії.

***

Через пошкодження ДніпроГЕС було втрачено 20% регулюючих потужностей Укргідроенерго. Оцінки збитків тривають - Ігор Сирота, генеральний директор Укргідроенерго

Українські банки із грудня 2020 року, станом на 1 березня 2024 року, видали мікро-, малому та середньому бізнесу кредитів під державні гарантії на портфельній основі на ₴108,2 мільярда, із них у лютому - на понад ₴2,9 мільярда – Мінфін.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб виставляє на торги 10 квітня черговий «галузевий пул» кредитів із нерухомістю у заставі, за стартовою ціною 1,3 млрд грн. – сайт Фонду.

Фонд державного майна України із початку 2024 року провів 102 успішних аукціони, на яких реалізував об’єктів на понад 900 млн грн. - Віталій Коваль, голова ФДМУ

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Міністерство оборони Великої Британії оголосили про новий пакет військової допомоги Україні, який включає системи протиповітряної оборони і нові сучасні безпілотники - відомство в соцмережі Х.

Білий дім не став коментувати публікації Financial Times, нібито США зверталися до українських спецслужб із проханням припинити удари по російських нафтопереробних заводах, які негативно впливають на глобальний ринок пального – Укрінформ.

Франко-німецька група збройових компаній KNDS створить нову дочірню компанію, виробництво якої розміститься на території України - Bloomberg

У ранкові години суботи Сенат Конгресу США затвердив багатостраждальний бюджет обсягом 1,2 трлн доларів – за кілька годин після того, як формально гроші на функціонування уряду закінчилися – AP

У Словаччині 23 березня проходить голосування на президентських виборах. Якщо жоден із дев’яти кандидатів не здобуде більшості голосів виборців, двоє претендентів, які наберуть найбільше голосів, вийдуть у другий тур виборів, що відбудеться 6 квітня - The Slovak Speсtator.

22 березня, Рада Безпеки ООН не схвалила проєкт резолюції США щодо припинення вогню в Газі у зв'язку із накладенням на неї вето Росією та Китаєм - The Guardian.

ВОРОГ

Путін поговорив з Лукашенком, співрозмовники "підтвердили готовність взаємодіяти в боротьбі з тероризмом". Путін і Лукашенко також "підтвердили готовність до підтримки контактів між відповідними службами з метою ефективного реагування на загрози тероризму та екстремізму" – росЗМІ.

Пропагандистські держтелеканали країни-агресора Росії вночі 23 березня тричі готувалися публікувати звернення Путіна після стрілянини в підмосковному Крокус Сіті Холі, але так і не отримали його - The Insider. Кремлівські пропагандисти з РИА Новости вночі 23 березня анонсували звернення Путіна, але згодом заявили, що ця інформація була «технічною помилкою».

Росфінмоніторинг 22 березня вніс заборонений в РФ рух ЛГБТ до переліку осіб та організацій, щодо яких є відомості про їхню причетність до екстремістської діяльності або терору – росЗМІ.

Індійські нафтопереробні заводи, через санкції США,  відмовляються приймати російську нафту, що перевозиться танкерами ПАТ "Совкомфлот" - Bloomberg.

Російські активи групи Danone поділять між собою родина Рамзана Кадирова та молочна компанія “Вамін Татарстан”. Вони заплатять французьким власникам бізнесу вшестеро менше за ринкову вартість – ЗМІ.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-