Польща фінансово і логістично підтримає чеську ініціативу про боєприпаси для України - Сікорський

Польща фінансово і логістично підтримає чеську ініціативу про боєприпаси для України - Сікорський

Укрінформ
Чеська ініціатива щодо закупівлі і передачі Україні боєприпасів є хорошою, і Польща фінансово і логістично підтримає її.

Про це під час спільної пресконференції глав МЗС Вишеградської групи (V4) у четвер у Празі заявив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський, передає кореспондент Укрінформу.

“Дякую і вітаю Чеську Республіку з чудовою ідеєю ініціативи щодо боєприпасів. Польща із задоволенням долучиться до неї не лише фінансово, а й логістично, щоб боєприпаси потрапили куди потрібно - на фронт”, - цитує Сікорського МЗС Польщі.

Як зазначив міністр, глави зовнішньополітичних відомств Вишеградської групи під час зустрічі підтвердили те, що країни V4 раніше висловили під час Генасамблеї ООН.

Читайте також: Боєприпаси для України: Литва виділила €35 мільйонів на чеську ініціативу

"А саме, що російське вторгнення є несправедливою війною, це - загарбницька війна, і що Україна має право на незалежність і територіальну цілісність відповідно до міжнародного права. І це також стосується угод, підписаних між Росією та Україною про кордони з підписом президента Путіна”, - зазначив польський міністр.

Угорський і словацький міністри Петер Сійярто і Юрай Бланар підкреслили, що Будапешт і Братислава не змінили своїх позицій щодо України. Зокрема, Сіярто зазначив, що Угорщина не збирається постачати зброю Україні, а концентрується на гуманітарній допомозі. Він також зазначив, що направлення західних військ в Україну було би дуже небезпечним. Своєю чергою Бланар підкреслив, що мир в Україні можна досягнути виключно дипломатичним шляхом.

Реагуючи на слова угорського і словацького колег, Сікорський підкреслив, що заклик до переговорів, адресований жертві агресії, є “недоречним і, фактично, означає cхиляння жертви нападу до складання зброї”. Глава польської дипломатії підкреслив, що Путіна треба перемогти на полі бою.

Читайте також: Глави МЗС Вишеградської четвірки не домовилися щодо військової допомоги Україні

Як повідомляло агентство, раніше глава польського уряду Дональд Туск заявив, що позиції глав урядів Угорщини і Словаччини Віктора Орбана і Роберта Фіцо щодо російської агресії й підтримки України ставлять під сумнів подальше функціонування Вишеградської групи в нинішньому вигляді.

Вишеградська група - неформальне об'єднання у складі Польщі, Чехії, Словаччини і Угорщини, яке функціонує з 1991 року.

У питанні російської агресії і підтримки України Варшава і Прага безумовно стоять на боці України, а Будапешт і Братислава у своїх діях і заявах усе більше дрейфують у бік Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-