Малюк розповів про успіхи СБУ за два роки повномасштабної війни

Малюк розповів про успіхи СБУ за два роки повномасштабної війни

Укрінформ
СБУ нищить ворога і в повітрі, і в морі, і на лінії фронту, і на тимчасово окупованих територіях, і на території РФ. Знищено 11 ворожих кораблів, 516 танків, на третину скорочено експорт нафтопродуктів із РФ.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це заявив голова СБУ Василь Малюк на форумі «Україна. Рік 2024: гарантії безпеки, розвиток Сил оборони, інтеграція до світових ринків».

«СБУ сьогодні працює і в повітрі, і в морі, і на лінії фронту, і в тилу ворога на ТОТ, і в тилу ворога на території РФ. Почну з морського компоненту. Це була важлива задача Верховного головнокомандувача, було також відповідне рішення Ставки, тому нами було створено декілька цікавих нових розробок, а саме 2 надводних дрони. Один з них – Sea Baby – це наш флагман. По суті, це багатьоцільова платформа, і наразі ми її використовуємо не лише в режимі камікадзе, а й для дистанційного мінування, і для інших заходів, про які не буду забігати вперед і розкривати наші задуми ворогу. Ну, і морський надводний дрон типу «Мамай». Відповідні відпрацювання за допомогою Sea Baby – це 11 ворожих кораблів, частина з них фактично ушкоджені безповоротно, частина з них перебуває на ремонті в російських доках і не за один-два роки зможе повернутися до того, щоб вийти в море. Також за допомогою цих дронів ми успішно вразили Кримський міст», - сказав Малюк.

Він нагадав, що 28 липня 2023 року українські захисники відпрацювали по залізничній та автомобільній частинах Кримського мосту.

Читайте також: СБУ двічі успішно вразила Кримський міст, працюємо далі - Малюк

«Ви маєте розуміти, що Кримський міст не відновлений ворогом повноцінно і наразі він не використовується для логістики ворожої, а саме для переміщення зброї, засобів ураження, тобто їх БК. Це все вони тягнуть за рахунок паромних переправ», - пояснив голова СБУ.

Також він нагадав, що вперше міст був уражений ще 8 жовтня 2022 року, коли було використано 21 тонну вибухівки в тротиловому еквіваленті.

«Окрім роботи в морі, ми ефективно працюємо в повітрі. Сьогодні багато дуже в нас відповідних трофеїв, і, по суті, робота повітряними БПЛА розділена на кілька зон. Зокрема, це лінія фронту і 20 км вглиб ворога, 20-40 км, від 40 до 120 км і 120 км плюс. Всі є свідками того, скільки військових об’єктів вражено, комплекси ППО, навіть їх «аналоговнєтний» «Тріумф», навіть цю систему ППО ми успішно вразили», - зазначив голова СБУ.

Малюк також поінформував, що за останні 2 місяці було вражено багато нафтопереробних потужностей РФ.

Читайте також: В Україні за рік виявили 47 російських агентурних мереж - глава СБУ

«По суті, на одну третину ми скоротили експорт нафтопродуктів, а 55% їх військового бюджету – це і є валютна виручка від експорту нафтопродуктів, і це цілком законні наші цілі», - підкреслив Малюк.

Інформуючи про роботу на лінії фронту, він зазначив, що лише за минулий рік знищено 516 ворожих танків, про що є відеопідтвердження. Ще більше техніки було пошкоджено.

Як повідомляв Укрінформ, у січні Василь Малюк заявив, що росіяни вже вивели всі серйозні кораблі з Криму, але це їм не допоможе.

Фото: Shutterstock

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-