Посол: Україна і партнери шукають механізми контролю над постачанням чипів до РФ

Посол: Україна і партнери шукають механізми контролю над постачанням чипів до РФ

Ексклюзив
Укрінформ
Російська Федерація залежна від західних технологій, насамперед у виготовленні відносно сучасної зброї. Україна разом з партнерами шукає можливості контролю ланцюжків постачання та блокування обходу санкцій.

Про це посол України в Нідерландах Олександр Карасевич сказав в ексклюзивному коментарі кореспонденту Укрінформу в Гаазі.

«Російська Федерація залежна від західних технологій, насамперед у виготовленні відносно сучасної зброї, яку вона має. Ми це бачимо. Це бачать наші колеги, які аналізують ті рештки їхнього озброєння, крилатих ракет, дронів, що знаходять в Україні», - сказав посол.

Він вважає, що вже запроваджені санкції діють, але РФ постійно шукає шляхи їх обходу. Натомість Україна разом із партнерами шукає можливості закрити ці лазівки.

«Це, справді, проблема, тому що, з одного боку, застосовані санкції є відносно ефективними. Водночас Росія постійно знаходить нові шляхи, як ці обмеження обійти. Ми бачимо, що вони мають можливості отримувати чипи. В Україну летять ракети, які були виготовлені протягом останніх пів року. Водночас ми та наші партнери над цим працюємо. Ми тепер говоримо про те, що, можливо, треба застосовувати якісь новітні механізми для контролю над усім ланцюжком постачання цих чипів. Тому що існують такі механізми щодо зброї, коли чітко контролюється її продаж. А також рух через можливих посередників до фінальної точки отримання. Щодо чипів такого немає, тому що це продукція цивільного призначення. Водночас ми маємо певні ідеї, і ми з партнерами працюємо над ними. Але, звичайно, паралельно треба посилювати роботу із запобігання й опрацювання тих механізмів обходу санкцій, які росіяни використовують. Тому треба як запобігати обходу санкцій, так і працювати над новими механізмами контролю остаточного призначення чипів. Це не просто, це реально складно. Але вкрай потрібно», – сказав Карасевич.

Читайте також: Сенат США проведе слухання щодо використання американських чипів у російській зброї

Як повідомляв Укрінформ, у 2023 році попри санкції РФ змогла імпортувати чипи для виготовлення зброї на понад 1 мільярд доларів. Від початку повномасштабного вторгнення Російська Федерація випустила по території України понад 8 тисяч ракет всіх типів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-