Армія РФ попри захоплення Авдіївки не показала здатності до оперативного успіху - ISW

Армія РФ попри захоплення Авдіївки не показала здатності до оперативного успіху - ISW

Укрінформ
Захоплення Росією Авдіївки після чотирьох місяців інтенсивних наступальних операцій є прикладом того, як російські війська проводять наступальні операції, які не обов’язково створюють умови для ширших операційних здобутків.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

«Російські війська досі не продемонстрували спроможності забезпечити значний оперативний успіх або провести швидкий механізований маневр на великих смугах території, і взяття Авдіївки не слід сприймати як демонстрацію цієї спроможності», – йдеться у зведенні.

Експерти ISW наголошують на різниці між тактичними перевагами, які важливі на тактичному рівні війни у безпосередній близькості від місця бойових дій, та оперативними перевагами, які є значними на оперативному рівні і впливають на великі сектори всієї лінії фронту.

Беручи до уваги ці відмінності аналітики зазначили, що з моменту активізації наступальних дій Росії в Авдіївці у жовтні минулого року російським військам вдалося подолати менше ніж 10 кілометрів через саме місто та його околиці. Водночас Авдіївка знаходиться майже за 60 кілометрів від кордону із Донецькою областю.

Як зазначається у звіті, російській армії потрібно буде провести широкомасштабні та компетентні маневри на пересіченій місцевості, щоб вийти на кордони Донецької області менше ніж за роки, і їй довелося б йти через більш укріплену територію для досягнення району Слов’янська та Краматорська на півночі Донеччини.

«Російські війська не продемонстрували спроможності провести такі маневри ні під Авдіївкою, ні на будь-якій іншій ділянці фронту. Російські наступальні зусилля із взяття Куп’янська могли б змусити українців перейти на лівий берег річки Оскіл, але російські сили в цьому районі протягом місяців залишалися здебільшого на невеликих тактичних позиціях на Куп’янському напрямку», – вважають в Інституті.

Читайте також: Виведення військ з Авдіївки було настільки успішним, наскільки дозволяли обставини - ОСУВ «Таврія»

Крім того, за оцінкою ISW, армія РФ навряд чи зможе швидко досягнути Оріхова на Запоріжжі через весняну відлигу.

Як повідомлялося, у попередньому звіті експерти ISW зазначили, що російській армії вдалося окупувати Авдіївку завдяки тимчасовій і локальній перевазі в повітрі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-