Пам’яті добровольця, молодшого сержанта Дмитра Будіма (позивний «Любарт»)

Пам’яті добровольця, молодшого сержанта Дмитра Будіма (позивний «Любарт»)

Хвилина мовчання
Укрінформ
Він пішов на війну разом із батьком та молодшим братом

За кілька тижнів до загибелі 34-річний молодший сержант 3-го механізованого батальйону 116-ї окремої механізований бригади Дмитро Будім записав із фронту відеозвернення до жителів свого рідного Любара Житомирської області, в якому привітав їх із днем міста.

«Бажаю міцного здоров’я насамперед, світлого розуму в цей нелегкий час, підтримки одне одного. Також хочеться якнайшвидше жити в мирі, злагоді, добрі та закінчити війну. Хочеться радіти життю, насолоджуватися ним, тому я всім бажаю берегти те, що ми зараз маємо, дбати про це, і всього нам найкращого. Найшвидшої перемоги! Слава Україні! Слава українському народу! З нами Бог, за нами сила, за нами перемога», - говорив тоді Дмитро на фоні безперервної канонади обстрілів.

Утім, життя Дмитра обірвалося на його шляху до омріяної перемоги України. Воїн загинув 1 жовтня 2023 року під час виконання бойового завдання поблизу села Мала Токмачка Запорізької області. Після вибуху керованої авіабомби побратими доставили його в стабілізаційний пункт, але врятувати не змогли.

«Дімка… Воїн від Бога, старшина одного з батальйонів 116-ї бригади, батько для своїх «хлопчиків», як він любив говорити. Ти завжди просив щось не для себе, а для своїх хлопчиків, скількох ти їх врятував, скількох вивіз, вивів. Останній раз ти написав: «Їду виводити хлопців». Хлопці вийшли, але без нього. Діма, ти назавжди залишишся в пам’яті мудрим воїном. Таких як ти –  розумних, талановитих, сміливих, із багатьма чеснотами, на жаль, забирає проклята війна», - повідомила про загибель Дмитра заступниця Любарського селищного голови Жанна Кузьмишина.

Дмитро народився у селі Старий Любар, що поруч із містечком Любар. Після закінчення дев’яти класів школи продовжив навчання у Новочорторийському аграрному технікумі, де здобув освіту агронома. Далі проходив строкову службу та навчався в Академії внутрішніх справ. Працював у Чабанському відділенні міліції на Київщині й під час роботи там виконував завдання у зоні проведення АТО. Згодом чоловік трохи займався бізнесом, а потім був водієм-охоронцем одного із заступників міністра юстиції.

«Діма був дуже доброю людиною. Таких, як він, я більше не зустрічала. У нього було загострене відчуття справедливості, але водночас він жартував, мав багато друзів, любив збирати гриби, рибалити, садити дерева і доглядати за ними, дуже смачно готував, займався боксом і грав на гітарі. Мій чоловік також любив робити сюрпризи, особливо батькам, коли їхав до них на вихідні із Києва без попередження. До того ж Діма був дуже хорошим татом, ми разом народжували наших дітей і він жив донькою та сином. Останні роки перед війною ми максимально разом проводили свій вільний час», - пригадує дружина Героя Аліна.

За її словами, Дмитро розумів, що може бути повномасштабна війна, тому ще до 24 лютого 2022 року хотів приєднатися до тероборони, але йому відмовили. У перший день війни він знову добровільно пішов у військкомат, та його там не взяли. Наступного дня із сім’єю поїхав до батьків у Любар, кілька разів звертався у місцевий ТЦК і таки став на службу. На війну також пішов тато Дмитра, а згодом і молодший брат.

«Ще одна із рис Діми, що він був дуже цілеспрямованим і навіть впертим. Його було неможливо відмовити від війни. Якщо він приймав якесь рішення, то воно було остаточним. Діма був дуже відповідальним та старанним і жив тим, чим починав займатися», - додає дружина.

Спочатку Дмитро служив у Житомирі, потім перебував на Львівщині, проходив навчання на штурмовика у Німеччині, після чого його підрозділ передислокували в Запорізьку область. У воїна був позивний «Любарт», який він обрав на честь князя Любарта, що заснував його рідне містечко.

Аліна згадує, що чоловік дуже мало розповідав про війну. Він запевняв, що у нього все добре і просив, аби рідні берегли себе. Утім із тих розмов сім’я розуміла, що там, де перебував Дмитро, дуже складна ситуація.

Дружина ділиться, що посада дозволяла Дмитрові перебувати у штабі, але він під обстрілами возив воду своїм побратимам і ходив із ними на завдання, всіляко намагаючись підтримати їхній бойовий дух.

«Любарт» планував створити підрозділ аеророзвідки і вже збирався відправляти на навчання своїх бійців, але не встиг, бо загинув.

У пам’ять про Дмитра його однокласники оголосили збір «На мрію Діми» і купили два дрони, які передали підрозділу молодшого брата Героя.

Воїна поховали на кладовищі Старого Любара. У нього залишилися батьки, брат, дружина та маленькі донька і син.

Вічна пам'ять Захисникові!

Фото надала Аліна Будім

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-