В Україні за час вторгнення РФ постраждали понад 100 журналістів - «Репортери без кордонів»

В Україні за час вторгнення РФ постраждали понад 100 журналістів - «Репортери без кордонів»

Звіт
Укрінформ
Понад 100 українських та іноземних журналістів, акредитованих в Україні, постраждали від російської агресії за два роки повномасштабної війни.

Про це йдеться у звіті міжнародної організації «Репортери без кордонів» (RSF), передає Укрінформ.

«З моменту російського вторгнення в лютому 2022 року тисячі українських та іноземних журналістів, акредитованих в Україні, продовжують висвітлювати війну, незважаючи на погіршення стану безпеки по всій країні через прицільний вогонь або невибіркові бомбардування з боку російських збройних сил. За два роки, згідно з інформацією RSF, більше сотні журналістів стали жертвами насильства. Серед них 11 репортерів загинули під час виконання своїх обов'язків. Інші стали жертвами бомбардувань їхніх редакцій, деякі були поранені або зникли безвісти. На окупованих Росією українських територіях голоси місцевих незалежних медіа, які змушені були припинити будь-яку діяльність, зведені нанівець», - йдеться у звіті.

Як зазначається, у 2023 році в Україні загинули двоє журналістів, які висвітлювали події поблизу лінії фронту, поповнивши список дев'яти загиблих у попередньому році. Арман Солдін, французько-боснійський журналіст AFP, потрапив під ракетний обстріл 9 травня, коли висвітлював ситуацію поблизу Бахмута в Донецькій області. Кількома днями раніше поблизу Херсона російським снайпером був застрелений Богдан Бітік, український журналіст і фіксер, який вів репортаж разом з кореспондентом італійської газети La Repubblica.

З лютого 2022 року щонайменше 35 українських та іноземних репортерів отримали поранення під час виконання своїх обов'язків, особливо в прифронтових регіонах. Їх навмисно обстрілювали або вони ставали жертвами обстрілів телевізійних веж, редакцій, зокрема в Києві та Харкові, чи місць зазвичай відвідуваних цивільними особами та журналістами, як, наприклад, під час січневих нападів на два готелі в Харкові.

На тимчасово окупованих українських територіях Росія полює на журналістів, які відмовляються співпрацювати, наголошують в RSF. За два роки щонайменше 12 місцевих журналістів були затримані російськими окупаційними військами, а деякі були засуджені.

У Росії досі є зниклими безвісти двоє українських журналістів. Вікторія Рощина, фрілансерка «Української правди», не виходить на зв'язок з 4 серпня 2023 року, відколи вона вирушила на окуповані території через Росію. Згідно з розслідуванням RSF, Дмитро Хилюк, журналіст українського інформаційного агентства УНІАН, став жертвою «насильницького зникнення». RSF вдалося довести, що він живий, був заарештований російськими силовиками і утримується в Росії.

Читайте також: ВР проситиме партнерів допомогти з даними про полонених українських журналістів

Також зазначається, що 233 українських медіа були вимушені припинити свою діяльність через причини, пов’язані із вторгненням Росії, зазначили правозахисники.

«ЗМІ є прямими жертвами російського вторгнення в Україну. На жаль, і в 2023, і в 2022 роках, журналісти, які висвітлювали події, заплатили життям за свою роботу, були поранені, ув’язнені російськими окупаційними військами або зникли безвісти. Ми (RSF – ред.) віддаємо належне мужності цих професіоналів, які продовжують висвітлювати війну, і вимагаємо притягнути до відповідальності винних у скоєнні злочинів проти них», - сказала Жанна Кавельє, керівник відділу RSF у Східній Європі та Центральній Азії.

Як повідомляв Укрінформ, торік у листопаді Інститут масової інформації зазначав, що з початку російсько-української війни, у період із 2014 до 2023 року, загинули 75 журналістів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-