Війська РФ використовують термінали Starlink переважно на окупованих територіях - експерт

Війська РФ використовують термінали Starlink переважно на окупованих територіях - експерт

Укрінформ
Війська РФ використовують термінали супутникового інтернету Starlink на фронті обмежено, переважно постачаючи їх до підрозділів на тимчасово окупованих територіях України.

Як передає Укрінформ, про це в ефірі Українського радіо повідомив військовий експерт, офіцер резерву Повітряних сил ЗСУ Андрій Крамаров, коментуючи дані Головного управління розвідки Міноборони про використання російськими окупантами систем Starlink на фронті. 

«Є термінали, й це підтвердило ГУР, які постачаються контрабандно. Схема наступна: реєструється підставна компанія або фізична особа, номінальний власник і користувач цього терміналу. Далі термінал купується в третій країні, активується там, на рахунок заводяться кошти за використання на рік наперед. Після цього термінал навіть певний час там працює. Подібна проблема була в України в 2022 році, що коли привозили нові термінали, які тут вмикались, активувались, то деякі іноді блокувались через політику рівномірного розподілу терміналів по території всього світу. Й от таким чином вони потрапляють та одразу починають працювати на тимчасово окупованих територіях України. Тобто росіяни, наскільки я розумію, майже не використовують ці старлінки на своїй території, а постачають їх до підрозділів на тимчасово окуповані території і далі їх використовують для тих же задач, для яких їх використовують у ЗСУ», – розповів експерт.

Фото: Фейсбук Андрія Крамарова
Фото: Фейсбук Андрія Крамарова
Читайте також: США запустили на орбіту секретний військовий космоплан

Водночас, за його словами, у росіян ще з початку 2010-х років, у тому числі через використання супутників, була розроблена власна армійська система зв’язку, обміну і комунікації. «Тому старлінки вони використовують більш обмежено. Але, якщо у вас десь швидко розгортається, наприклад, командний штаб оперативно-тактичного рівня, то чому б туди не поставити старлінк, який цьому штабу забезпечить обмін інформацією через мережу інтернет. Там важливий не сам зв’язок, а обмін фото, відеоматеріалами з іншими штабами, що дозволяє доволі швидко отримувати більш контрольовану та загальну картину про лінію фронту, розуміти, де і що відбувається. Загалом це високошвидкісний обмін даними, тож в умовах сучасної війни така технологія є життєво необхідною для того, щоб і командування, й інші підрозділи могли обмінюватися інформацією та здійснювати більш швидке керівництво армією», – розповів Крамаров.

При цьому, на його думку, дуже важливим є те, що якщо компанія Ілона Маска візьметься за протидію використанню таких «піратських» терміналів – щоб не постраждали ті термінали, які використовують ЗСУ максимально близько до лінії фронту. 

«Два термінали – той, що використовують росіяни, та наш – можуть бути на відстані 20-25 км. Плюс насиченість терміналами велика, і щоб встановити певний індивідуальний термінал, який знаходиться за лінією розмежування, треба краще знати можливості супутників щодо встановлення геопозиції своїх терміналів... Враховуючи той факт, що зараз діє система позиціонування GPS, можливо налагодити комунікацію з Силами оборони України щодо використання систем за серійними номерами. Ті, які не авторизуються із серійним номером ЗСУ, можна почати вимикати», – розповів експерт про можливість блокування терміналів, які використовує ворог.

Читайте також: Канадка зізналася у контрабанді електроніки для армії РФ

Як повідомляв Укрінформ, ГУР підтвердило збільшення використання систем супутникового зв’язку Starlink російськими загарбниками на фронті. За даними розвідки, радіоперехоплення розмови загарбників свідчить, що для налагодження доступу до інтернету термінали Starlink встановили, наприклад, у підрозділах 83-ї десантно-штурмової бригади ЗС РФ, які діють у Донецькій області поблизу Кліщіївки та Андріївки.

Пізніше Ілон Маск заявив, що компанія SpaceX не продала жодного термінала Starlink Росії, а в розвідці повідомили, що росіяни закуповують термінали Starlink в арабських країнах.

Перше фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-