Україна до вторгнення РФ отримала понад 70 літаків з військовою допомогою від США - Маляр

Україна до вторгнення РФ отримала понад 70 літаків з військовою допомогою від США - Маляр

Відео
Укрінформ
До початку російського повномасштабного вторгнення у лютому 2022 року в Україну було доставлено зі США понад 70 бортів з озброєнням.

Про це повідомила в ефірі програми Укрінформу «Лещенко запитує» заступниця міністра оборони у 2021-2023 роках Ганна Маляр.

«На час мого призначення ми зустріли більше 70 літаків американського озброєння. Це тільки літаки, а було ще інше. Але ні партнери, ні ми не уявляли, що будуть ракети по Києву, і бачили це в інших масштабах», - сказала вона.

Відповідаючи на запитання, чи готувалася Україна до війни, Маляр сказала: «З того, що я знаю, ми були повністю готові в рамках того ресурсу, який у нас був… Армія була готова, наскільки вона може бути готовою на кількість 215 тисяч військових».

За словами ексзаступниці міністра, на початку повномасштабного вторгнення були моменти, коли озброєння залишалося на декілька днів, і Міністерство оборони робило «неймовірні і фантастичні речі», щоб з’явилася зброя.

Зокрема, зазначила вона, МОУ прийняло рішення про перехід на снаряди 155-го натівського калібру, коли стало зрозуміло, що «радянські калібри вичерпуються».

Також була ситуація, коли американці не могли постачати Україні певні види озброєння через заборону у своєму законодавстві, але зрештою внесли зміни до закону попри те, що «для них це ментально складна історія», додала вона.

Читайте також: Лідер більшості в Сенаті США анонсував голосування за допомогу Україні

«Поки не звільнили Київщину, були найскладніші часи», - сказала Маляр.

Як повідомлялося, нещодавно помічниця міністра оборони США з питань міжнародної безпеки Селеста Волландер заявила, що в Пентагоні розраховують, що Україна вже цього року отримає перші американські винищувачі F-16, а також відповідну інфраструктуру і запасні частини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-