РФ використовує націоналістичні настрої в Європі, щоб «вбити клин» між Україною та її сусідами - ISW

РФ використовує націоналістичні настрої в Європі, щоб «вбити клин» між Україною та її сусідами - ISW

Укрінформ
Росія розпалює та використовує неоімперіалістичні та націоналістичні настрої в Європі, щоб «вбити клин» між Україною та її західними сусідами.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Зазначається, що угорський політик і лідер партії «Наша Батьківщина» Ласло Тороцкаї 27 січня заявив, що Угорщина має «претендувати на Закарпатську область в разі поразки України у війні».

Інший правий румунський політик і лідер партії «Союз румунів» Клаудіу Тарзіу 29 січня сказав, що Румунії необхідно «реінтегрувати сусідні з Румунією території України, де проживало румунське населення, щоб зберегти суверенітет».

«В РФ розширили заяви Тороцкаї та Тарзіу, та підкреслили ці ультранаціоналістичні претензії Румунії та Угорщини на українську територію», - заявили в ISW.

Раніше, до повномасштабного вторгнення, Росія вже пропонувала ідею «розподілу України» між Росією та Заходом.

Президент Росії Володимир Путін та інші високопоставлені російські чиновники відновили цей наратив у грудні 2023 року, заявивши, що Україна має історичні «територіальні суперечки» з Польщею, Румунією та Угорщиною, але може зберегти свій «суверенітет», якщо вся країна складатиметься з меж Львівської області.

Читайте також: Британська розвідка проаналізувала кількість втраченої від початку війни російської техніки

«Російська ультранаціоналістична концепція «русского мира» набула популярності серед націоналістичних європейських фракцій у застосуванні до їхніх власних націоналістичних ідеологій, і діячі російського інформпростору прагнуть використати цю ідеологічну схильність, щоб «вбити клин» між Україною та її європейськими сусідами», - зазначили в ISW.

Як повідомляв Укрінформ, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба розкритикував заяву ультраправого угорського політика Ласло Тороцкаї щодо територіальних претензій на Закарпаття у разі програшу України у війні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-