Росія планує розмістити свою військову базу в країнах Африки - ISW

Росія планує розмістити свою військову базу в країнах Африки - ISW

Укрінформ
Міністерство оборони Росії продовжує докладати зусиль, спрямованих на розширення впливу Росії в країнах Африки.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Підконтрольний Міноборони РФ «Африканський корпус» 26 січня повідомив про прибуття російського оборонного відомства до міста Уагадугу, Буркіна-Фасо.

За словами відомого пов’язаного з Кремлем військового блогера, делегація Міноборони обговорюватиме права та повноваження російського військового контингенту в Буркіна-Фасо та майбутнє співробітництво між африканською країною та РФ.

Військовий блогер стверджував, що Буркіна-Фасо, ймовірно, стане «головним координаційним центром» між членами Сахельського альянсу, до якого входять Буркіна-Фасо, Нігер і Малі, і що формалізація російської військової присутності у Сахелі передбачає довготривалість цих відносин. Блогер додав, що російські медіа теж працюють на Буркіна-Фасо, аби «конкурувати з французькими ЗМІ» та «створювати лояльний інформаційний простір», йдеться у зведенні.

Окрім цього, директор Російського офіцерського союзу міжнародної безпеки (РОСБ) Олександр Іванов заявив про «достатність та ефективність» кількох сотень російських військових у Центральноафриканській Республіці (ЦАР). Іванов стверджував, що такий російський контингент «зміцнить позиції Росії в ЦАР та регіоні», а також продемонструє, що співпраця між ЦАР і Росією носить «стратегічний довгостроковий характер». Однак він назвав «явним перебільшенням» попередні заяви радника президента ЦАР про те, що російська база в африканській державі може вмістити 10 тисяч військових.

Читайте також: Ворог не полишає спроб оточити Авдіївку - на «гарячому» напрямку відбили 29 атак

Водночас посол Росії в ЦАР Олександр Бікантов зазначив, що Міноборони двох країн обговорюють місце розташування військової бази, і ще не визначили час і кількість російського контингенту.

«Мінфінансів США 26 січня 2023 року запровадило санкції проти РОСБ та Іванова за те, що вони діяли як підставні компанії ПВК «Вагнер» у ЦАР, а заяви Іванова в російських державних ЗМІ щодо майбутніх сил Міноборони Росії в ЦАР свідчать, що російському відомству вдалось об’єднати деякі колишні структури ПВК «Вагнер» у ЦАР», – підсумували в Інституті.

Як повідомлялося, Росія формує загони так званих «військових інструкторів» для подальшої відправки до країн Африки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-