Ворог намагається проривати різні ділянки фронту великими механізованими колонами - боєць ЗСУ

Ворог намагається проривати різні ділянки фронту великими механізованими колонами - боєць ЗСУ

Укрінформ
Якщо в боях за Лисичанськ російські війська йшли великими колонами, мали безліміт артилерії, а в боях за Бахмут і Соледар діяли в основному піхотними групами, то зараз росіяни перейшли до великих механізованих колон, які намагаються проривати різні ділянки фронту.

Про це повідомив молодший сержант-гранатометник 5-ї окремої штурмової бригади ЗСУ, директор Недержавного аналітичного центру «Українські студії стратегічних досліджень», народний депутат VII скликання Юрій Сиротюк в ефірі Українського радіо, передає Укрінформ.

За його словами, ситуація на фронті дійсно є важкою: «Ворог зараз намагається перти по всьому фронту. Робить це демонстративно, у вигляді навіть психологічних атак. Тому що в боях за Лисичанськ ворог пер великими колонами, мав безліміт артилерії. Коли ситуація дійшла до боїв за Бахмут, за Соледар, де ми теж брали участь, то ворог діяв в основному піхотними групами. Зараз ворог перейшов до великих механізованих колон, які намагаються прориватися в різних відтинках фронту, зокрема Бахмутському. Я думаю, тут момент посіяти певну паніку, зруйнувати бойові порядки. Вони думають, що таким чином зламають волю до спротиву».

Водночас, як зауважив Сиротюк, нині майже неможливо непомітно пересуватися лінією фронту: «Тобто щойно російська колона рушила, наша аеророзвідка зафіксувала, всі суміжні підрозділи зібралися і, як на фронті кажуть, "дали тягла". І для солдатів – це нормальна ситуація».

Військовий пов’язав ескалацію на фронті з майбутніми так званими виборами президента в РФ: «Я думаю, те, що ми зараз спостерігаємо, – це спроби тиску. Росії потрібні будь-які результати, бо вони переобирають царя. Царю потрібні будь-які результати. Минулого року вони стерли з лиця землі Мар'янку, Соледар і Бахмут. Цього року в них ніяк не виходить з Авдіївкою. Вони просто все знищують. А з іншого боку, Росія намагається використати паузу, яка виникла в нас з постачанням (зброї – ред.) нашими закордонними союзникам».

«Але українських солдатів, які перебувають на фронті вже понад два роки, нічим не злякаєш. Я не бачу паніки навіть в Києві серед українського населення... В них (росіян – ред.) не вийшло легкої прогулянки і вже ніколи на нашій території не вийде. Зараз, за моїм внутрішнім відчуттям, з'явився другий фронт. Перший фронт – це Росія, а другий фронт – твоя психологія. Це марафон. Важко бігти 40 кілометрів в переможному настрої. Але треба себе перемогти і рухатися далі», – вважає Сиротюк.

Він також висловив переконання, що «активності на фронті пов'язані з тим, що Росії потрібна передишка»: «Тому вони демонструють таке зухвальство на фронті, витрачаючи резерви. Але нам це вигідно. Чим більше вони на нас пруть, тим більше їх ляже в землю, тим менше в них буде ресурсу сунути кудись далі. Ми теж повинні розуміти, що війна з Росією має бути асиметрична. Але найбільший урок для світу – на цій потворі треба ставити кінець».

Читайте також: Ситуація на фронтах: чи справді ворог перейшов у масштабний наступ?

Сиротюк також вважає, що українській перемозі може сприяти загострення суперечностей всередині Росії. «На мою думку, великого Голіафа може перемогти багато Давидів. Україні вкрай важко боротися з цією потугою. Тому ми повинні загострювати протиріччя, які існують в Росії, і за колишнім бандерівським гаслом "Свобода народу, свобода людині" декларувати, що ми будемо підтримувати прагнення незалежності всіх, хто має на це право. А згідно зі статутом ООН, будь-яка нація має право жити, бути собою на своїй землі».

Як повідомляв Укрінформ, минулої доби підрозділи ракетних військ завдали ударів по трьох районах зосередження особового складу, озброєння і військової техніки та ще по одній важливій цілі росіян.

Загалом Сили оборони з 24 лютого 2022 року по 26 січня 2024 року ліквідували близько 380 тисяч 600 російських агресорів, зокрема 990 осіб – за останню добу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-