Данілов застерігає від передчасних висновків щодо катастрофи Іл-76

Данілов застерігає від передчасних висновків щодо катастрофи Іл-76

Укрінформ
Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов застеріг від передчасних висновків щодо причин падіння під Бєлгородом російського військово-транспортного літака Іл-76 і закликав дочекатись з'ясування всіх обставин.

Про це він заявив Українському радіо, коментуючи ситуацію щодо припущень деяких західних ЗМІ стосовно ймовірних причин катастрофи російського літака, передає Укрінформ.

"Прошу всіх до остаточного з'ясування обставин не робити завчасно висновків. Ми розуміємо, що Росія – підступна країна. Тому дочекаємося остаточного висновку. Ситуація перебуває на контролі у вищого військового політичного керівництва України. Ми розуміємо, що і де відбувається. Не так багато часу лишилося дочекатися, щоби ми остаточно дізналися, що там сталося", - сказав Данілов.

Він констатував, що Росія зараз намагається, як і після всіх інших вчинених нею злодіянь, зробити себе невинуватою. У цьому контексті секретар РНБО нагадав, що війну розпочала саме РФ.

"У 2008 році саме Росія напала на Грузію. Весь світ закрив рота і мовчки спостерігав за цим. У 2014 році Росія захопила Крим. Весь світ спостерігав, закривши рота і очі, за цим процесом. А коли ми дали відсіч у лютому 2022 року, тоді Захід почав розуміти речі інакше", - заявив він.

На думку Данілова, Захід лякається Росії, "і це велика трагедія". "Коли вони бояться Росії і бояться застосування нею ядерної зброї, якою вона шантажує увесь світ… Мине і це. Ми проходили не таку кампанію дезінформації, яку періодично запускає РФ", – зазначив секретар РНБО.

Він також прокоментував заяву заступниці Генерального секретаря ООН Розмарі Дікарло, яка стверджувала, що "представники ООН не можуть перевірити інформацію щодо обставин катастрофи Іл-76".

Читайте також: Літак під Бєлгородом був збитий в контексті російського вторгнення в Україну - ООН

"ООН – дивна інституція, вона, перепрошую, в обіймах лапає цього Лаврова (міністр закордонних справ РФ – ред.), цілується в ясна і при цьому не має права відвідати місце, де сталася, на їхній погляд, трагедія. Так що ж це тоді за ООН? Чим вона займається?" - наголосив Данілов.

При цьому він згадав іще одну міжнародну інституцію, "яка мала б бути буквально за години" на місці катастрофи, - це Червоний Хрест.

"Якщо росіяни нікого туди (на місце катастрофи - ред.) не пускають – так вони можуть там наплести такого, що і на вуха не одягнеш", – переконаний Данілов.

Читайте також: Російська пропаганда підозріло швидко розтрубила про збиття Іл-76 - Україна в ООН

Як повідомлялося, 24 січня у Бєлгородській області РФ розбився літак Іл-76, який використовують для перевезення військової техніки і десанту.

Джерела у ЗСУ зазначили, що цей літак перевозив ракети для ЗРК С-300, які росіяни використовують для масованих обстрілів Харківщини та інших прикордонних регіонів України.

У Міноборони РФ стверджують, нібито в літаку «перебували 65 полонених українських військовослужбовців», шестеро членів екіпажу і троє супроводжуючих.

Представник Головного управління розвідки Андрій Юсов заявив, що обмін полоненими між РФ та Україною мав відбутися 24 січня. За його словами, оприлюднена російською стороною інформація про те, що військовополонені могли перебувати у літаку Іл-76, який впав у Бєлгородській області, перевіряється.

За словами військового експерта Романа Світана, літак Іл-76 з великою ймовірністю збила російська ракета С-300, яка була направлена на Харків.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна наполягатиме на міжнародному розслідуванні ситуації навколо падіння російського літака Іл-76 у Бєлгородській області РФ.

Юсов наголосив, що РФ не надає згоди на проведення міжнародного розслідування катастрофи Іл-76.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-