Літак під Бєлгородом був збитий в контексті російського вторгнення в Україну - ООН

Літак під Бєлгородом був збитий в контексті російського вторгнення в Україну - ООН

Укрінформ
Заступниця Генерального секретаря ООН з політичних питань Розмарі Дікарло наголошує, що збиття російського військово-транспортного літака Іл-76 у Бєлгородській області слід розглядати в контексті вторгнення Росії в Україну та продовження війни.

Як передає власкор Укрінформу у Нью-Йорку, про це вона заявила у четвер на засіданні Ради Безпеки ООН, скликаному Росією для чергових звинувачень України.

На четверговому засіданні, яке в дипломатичних колах називають «російським пропагандистським заходом», переважна більшість членів Радбезу представлена не послами, а дипломатами нижчого рангу.

«За даними російської влади, на борту літака перебували 65 українських військовополонених, шість російських членів екіпажу і троє російських військовослужбовців. За даними української влади, на борту літака могли перебувати ракети для російської військової системи», – зазначила Дікарло, зауваживши, що Україна закликала до проведення міжнародного розслідування.

«Ясно те, що інцидент стався в контексті вторгнення Росії в Україну і продовження війни», – зазначила вона.

Заступниця Генсека зауважила, що в останні тижні масштаби та інтенсивність нападів на Україну «тільки зросли, підкреслюючи небезпечну траєкторію війни».

Загалом з лютого 2022 року Управління Верховного комісара ООН з прав людини зареєструвало серед цивільних 10 312 убитих, у тому числі 576 дітей, та 19 530 поранених, у тому числі 1277 дітей, сказала вона.

Читайте також: Деяких полонених, які нібито «були на борту Іл-76», обміняли раніше - Лубінець

Дікарло також звернула увагу на «тяжке становище» українських військовополонених у Росії.

За її словами, ООН опитала понад 280 українських військовополонених, які повернулися з російського полону. Понад 90% кажуть, що їх катували, розповіла Дікарло.

«Ми продовжуємо закликати Російську Федерацію надати незалежним міжнародним спостерігачам безперешкодний доступ до військовополонених», – додала вона.

Як повідомляв Укрінформ, Росія скликала термінове засідання Радбезу для обговорення катастрофи у Бєлгородській області літака Іл-76, який використовують для перевезення військової техніки й десанту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-