Загроза для ЗАЕС буде зберігатися весь час, поки вона захоплена росіянами - ГУР

Загроза для ЗАЕС буде зберігатися весь час, поки вона захоплена росіянами - ГУР

Укрінформ
Загроза для Запорізької атомної електростанції буде зберігатися весь час, поки вона захоплена росіянами і не повернена під контроль України.

Про це  зазначив представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов у ефірі телемарафону «Єдині новини» , повідомляє Укрінформ.

“Певний період, ми пам’ятаємо, була пряма загроза диверсії, теракту на території станції з боку окупантів. В результаті низки заходів, скажімо так, гостру фазу цього вдалося зняти, але загроза і для особового складу, і в цілому для об’єкта буде зберігатися весь час, поки він захоплений російськими терористами. Лише повернення станції під український контроль дозволить відновити дотримання стандартів міжнародного атомного права і в цілому безпеку і цивільного персоналу, і об’єкта, і для всіх оточуючих територій і мешканців”, - сказав Юсов.

Коментуючи повідомлення МАГАТЕ, що російські війська знову замінували Запорізьку атомну електростанцію по її периметру, Юсов зауважив, що “насамперед нічого нового в цих діях немає”.

“Ще минулого року Головне управління розвідки, Міністерство оборони навіть оприлюднювало карти мінно-вибухових загороджень, які росіяни зробили і спорудили навколо периметру Запорізької атомної станції та всередині атомної станції. Тоді, можемо нагадати, що експерти МАГАТЕ не підтверджували ці факти і або не коментували ситуацію, або звертали увагу на ті ділянки, де такі речі відсутні. Власне, це не перші подібні дії окупантів, які давно перетворили Запорізьку атомну станцію на військовий об’єкт і для розташування особового складу, і озброєння. Ми пам’ятаємо і обстріли, які велися з території станції, й імітаційні обстріли, які велися по станції самими росіянами, розміщення реактивних систем залпового вогню, запуск безпілотників, розміщення особового складу противників, зокрема, Росгвардії. Це все те, що вже було на Запорізькій станції”, - сказав Юсов.

Читайте також: МАГАТЕ: російські війська знову замінували Запорізьку АЕС

Він також зауважив, що росіяни “перед тими чи іншими комісіями МАГАТЕ для допуску експертів можуть переміщати сили і засоби, зокрема, міни і особовий склад”.

“Але в цілому це те, що постійно відбувається на станції. І коли Україна і ГУР, зокрема, заявляють про подібні речі, то ми говорили правду тоді і говоримо її зараз, навіть якщо вона незручна”, - додав представник ГУР.

Як повідомлялося, Міжнародне агентство з атомної енергії у п’ятницю поширило повідомлення, де вказано, що російські війська знову замінували Запорізьку атомну електростанцію по її периметру.

Фото: Костянтин Ліберов

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-