Канада просить США швидше передати Україні систему NASAMS - ЗМІ

Канада просить США швидше передати Україні систему NASAMS - ЗМІ

Укрінформ
Канада офіційно звернулася до США із проханням якомога швидше передати Україні систему ППО середнього радіуса NASAMS, яку було оплачено майже рік тому.

Як повідомляє Укрінформ, про це пише видання the Globe and Mail.

“Представники Канади заявили, що NASAMS було оплачено минулого березня і що її відправка затримується через необхідність укладення між урядами США та України угоди про продаж військового обладнання за кордон, про що досі йдуть перемовини. Міністр оборони Канади Біл Блер минулого тижня, ймовірно, зустрівся із послом США у Канаді Девідом Коеном, аби попросити про пришвидшення цього процесу”, - йдеться у матеріалі.

Нагадаємо: Канада оголосила про намір передати Україні цю систему ППО, ціною більш як 300 млн дол США, 10 січня 2023 року, однак її досі не було доставлено. Домовленості передбачали, що Канада відшкодує США повну вартість нової системи NASAMS, натомість Штати укладуть прямий контракт на постачання цього озброєння з Україною. Це мало дозволити Канаді обійти вимогу щодо необхідності отримання дозволу США на реекспорт NASAMS до України.

Додамо, що наявні у публічному доступі документи міноборони США вказують, що Штати уклали із виробником NASAMS угоду на закупівлю цієї системи для України ще в листопаді 2022 року. Терміном виконання поставки вказано листопад 2025 року. Утім немає офіційного підтвердження, що Канада передала США гроші саме за одну із цих систем.

Читайте також: Канада надіслала Україні проєкт безпекової угоди - посол

Зауважимо, що Канада іще у квітні 2023-го надіслала до України боєприпаси для NASAMS. Про цю поставку теж було оголошено у січні минулого року разом із обіцянкою передати нову систему ППО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-