РФ готується до судів для уникнення конфіскації заморожених активів на $300 мільярдів - Bloomberg

РФ готується до судів для уникнення конфіскації заморожених активів на $300 мільярдів - Bloomberg

Укрінформ
Росія готується до судового оскарження будь-яких кроків США та ЄС щодо конфіскації заморожених активів свого центрального банку у розмірі 300 млрд дол. на користь України.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Bloomberg із посиланням на джерела у Москві, які вивчають можливість конфіскації цих коштів.

За даними джерел, загалом конфіскація російських заморожених резервів «малоймовірна». Однак центробанк Росії веде перемовини з міжнародними юридичними фірмами про представництво його інтересів у міжнародних судах в разі судового розгляду.

Російська влада також замовила експертні висновки з аналізом відповідного законодавства за кордоном і прецедентів в інших країнах, пише агентство.

Російські високопосадовці, залучені до дискусій з цього питання, вважають, що розгляд справи в міжнародних судах завадить передати конфісковані кошти Україні, навіть якщо Росія не зможе повернути над ними контроль. На їхню думку, Захід має мало шансів у судах і не має законних підстав для арешту з огляду на законодавство, ухвалене західними державами після заморожування активів центробанку Росії.

Як пише агентство, актуальність цього питання для Росії зросла, оскільки в США та серед їхніх союзників активізувалися дискусії про долю активів, заморожених незабаром після повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року.

Читайте також: Євросоюз має ухвалити спільне рішення щодо конфіскації заморожених активів РФ - Зеленський

Як повідомляв Укрінформ, адміністрація США офіційно підтвердила проведення переговорів із союзниками й партнерами щодо можливості конфіскації заморожених активів РФ для їх залучення до відбудови України.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявляв, що головним ресурсом для відновлення має стати конфіскація російських активів на Заході. Зараз триває робота над тим, аби втілити це в життя вже наступного року. Йдеться про 300 млрд дол. зовнішніх валютних резервів РФ.

Водночас, за повідомленням NYT, адміністрація президента США Джо Байдена негласно підтримує конфіскацію заморожених активів російського центробанку та розпочала термінові обговорення із союзниками щодо використання коштів для допомоги Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-