«Про війну»: військові пояснили, як цивільним вберегтися від балістичних ракет

«Про війну»: військові пояснили, як цивільним вберегтися від балістичних ракет

Відео
Укрінформ
Ворог змінив тактику обстрілу України, роблячи ставку на балістичні ракети, які складно збивати. Тому цивільні громадяни мають змінити своє ставлення до повітряних тривог, а влада в містах повинна встановлювати якомога більше мобільних укриттів.

Про це говорили в другому випуску спільного проєкту Центру протидії дезінформації та Укрінформу "Про війну" його ведучі лейтенант ЗСУ, заступник керівника ЦПД Андрій Коваленко та офіцер управління 12-ї бригади "Азов" НГУ Дмитро "Дипломат".

Зокрема, Коваленко зазначив, що зміна тактики ворогом, яка передбачає відхід від великої кількості крилатих ракет і перехід на балістику, спостерігалася уже давно. "До цього готувалися, нам поставляли більше систем протиракетної оборони. Звісно, потрібно постачати ще більше, але наше суспільство ще живе в парадигмі того, що "Шахеди" збивають, крилаті ракети збивають, і під час тривог в місті дуже багато людей почуваються надто вальяжно", – сказав військовий, додавши, що людям "необхідно змінити своє ставлення до повітряних тривог, виходячи з того, що ворог почав більше використовувати балістичних ракет для ударів по Україні".

Зі свого боку "Дипломат" наголосив, що це очевидні, постулатні речі. "Ми знаємо, що Росія щильно співпрацює з Іраном і Північною Кореєю. Реально звідти масово, вагонами постачається озброєння, в тому числі і балістичні ракети в дуже великих обсягах. Все це відслідковується. До Харкова балістика долітає навіть не за дві хвилини, за 30-40 секунд з Бєлгородської області. Це дуже швидко, збити практично неможливо. Людям потрібно реагувати, ховатися, а друге – це уже звернення до міської влади будь-якого міста, особливо прифронтового, потрібно відкривати нові укриття", – звернувся "Дипломат".

На думку Коваленка, мета ворога – "подавити системи ППО України для того, щоб в майбутньому закидати нас банально ракетами а потім диктувати свої умови". "Наша система ППО буде посилюватися, в той же час і Києву, і Чернігову потрібно прати приклад з Харкова та Херсона. В людних місцях мають стояти мобільні укриття. Зараз це вкрай актуально", – вважає він.

Коваленко закликав громадян не сподіватися постійно на наш "залізний щит" і самим дбати про власну безпеку. "Треба мати власну відповідальність, розуміти, де ти сховаєшся, як ти будеш діяти у випадку тривоги в офісі, на вулиці, як міська влада буде діяти, що вона забезпечить для людей", – підсумував заступник керівника ЦПД.

Читайте також: Укриттям наразі забезпечені 93% учнів і вчителів - Шмигаль

Як повідомлялося, Сполучені Штати мають докази того, що російські сили протягом останніх днів продовжували застосовувати балістичні ракети північнокорейського виробництва для ударів по мирних містах України.

У ніч на 8 січня 2024 року противник завдав масованого удару по Україні, застосувавши крилаті, авіаційні, балістичні, зенітні керовані ракети та ударні БПЛА. Сили оборони України знищили 18 із 24 крилатих ракет Х-101/Х-555/Х-55 та 8 ударних БПЛА Shahed-136/131.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-