Пам’яті баскетболіста і тренера Віктора Кобзистого

Пам’яті баскетболіста і тренера Віктора Кобзистого

Хвилина мовчання
Укрінформ
Російська ракета у Львові вбила легенду українського баскетболу, тренера, який виховував нове покоління переможців, – Віктора Кобзистого

“Під час підступного обстрілу рашистськими ракетами нашого міста загинув Віктор Кобзистий – український баскетболіст, тренер, майстер спорту України міжнародного класу. Співчуття близьким та рідним”, – повідомив у соцмережах 29 грудня начальник управління спорту Львівської міської ради Антон Нікулін

Цього дня Росія запустила на Львівщину 14 «шахедів» та 15 ракет. Внаслідок терористичної атаки 30 людей було поранено, серед них – двоє дітей. Тоді загинула одна людина – відомий спортсмен Віктор Кобзистий. Йому було 44 роки. Без батька залишилися двоє синів, без тренера – сотні юних баскетболістів, для яких Віктор був та залишатиметься зразком для наслідування.

Віктор Кобзистий народився 7 березня 1979-го у Кременчуку на Полтавщині. Після дев’ятого класу загальноосвітньої школи навчався на вчителя початкових класів у обласному коледжі «Кременчуцька гуманітарно-технічна академія імені А. С. Макаренка». Як пригадують викладачі, Віктор був сумлінним та старанним студентом. Проте мріяв стати не педагогом, а відомим спортсменом, тому навчання поєднував із заняттями у секціях. Займався футболом та хокеєм, але через високий зріст йому довелося відмовитися від цих видів спорту. Віктор став найкращим гравцем України серед 17-річних баскетболістів.

“Прекрасний гравець, прекрасна людина. Це – велика втрата. Хлопець умів усе, в 15 років виходив на майданчик у складі команди майстрів. Одразу отримав звання кандидата у майстри спорту. Війна знищила його. Дуже шкода”, –  розповідав журналістам тренер Віктора Анатолій Івакін.

Кобзистий провів 11 матчів за національну збірну, зігравши у чемпіонатах Європи у 2001-му та 2005-му роках. На клубному рівні грав за «Нафтохімік» (Кременчук), «ЦСКА-Ріко» (Київ), «Азовмаш»( Маріуполь), «Дніпро» та «Будівельник» (Київ). Став чемпіоном України (у 2011- му році), віцечемпіоном України (у 2010-му), також був учасником двох Універсіад (у 2003-му та 2005-му роках).

Із 2011 року Віктор змінив спортивну кар’єру на тренерську та почав активно займатися розвитком українського баскетболу. Він був президентом БК «Кремінь» із 2015-го по 2020-й роки, також працював директором дитячо-юнацької спортивної школи у Кременчуку. Двічі ставав чемпіоном України (у 2013-му та 2014-му роках), володар Кубка Суперліги (у 2012-му році) та Кубку України (у 2013-му).

“Кремезний чоловік із загостреним відчуттям справедливості. Він мав усі шанси побудувати кар'єру за кордоном, міг мати школу баскетболу, названу на його честь, у Кам'янському, але обрав шлях відбудови баскетболу у рідному Кременчуці. Ми могли довго розмовляти про баскетбол, розвиток спорту, досягнення, мрії…», – написала журналістка Альона Душенко.

До Львова Кобзистий переїхав у 2021-му році. Працював тут як баскетбольний функціонер. У цьому сезоні мав повернуся до тренерської роботи в Києві, очоливши столичне «Динамо» в жіночій Суперлізі. Але російська ракета забрала його життя на різдвяні свята…

«В останню путь зі Львова…  Встиг доїхати, аби провести тебе в наш рідний Кременчук. Не таку планували зустріч... Але проклята війна, притягнута виродками з московії, вбила тебе… Гравець Національної збірної України, "Будівельника", "Дніпра"..., чемпіон України і як гравець, і як тренер. Навічно президент БК "Кремінь". Люблячий батько, хороший син, патріот своєї країни...», – писав його друг Тарас Деркач.

Десятки людей, які знали Віктора Кобзистого, прийшли 2 січня до Свято-Миколаївського собору в Кременчуці, щоби провести його в останню путь. Поховали Віктора Кобзистого на Свіштовському кладовищі.

Із моменту повномасштабного вторгнення від рук росії загинуло щонайменше 184 українські спортсмени.

Фото з відкритих джерел. Із похорону - Телеграф

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-