Бельгія направляє у Данію два F-16 для тренування українських пілотів - ЗМІ

Бельгія направляє у Данію два F-16 для тренування українських пілотів - ЗМІ

Укрінформ
Бельгія, яка бере участь в «літаковій коаліції» для України, надішле в Данію два двомісні літаки F-16 та 15 спеціалістів з їх обслуговування для тренування українських військових пілотів.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена в четвер у бельгійському виданні “The Brussels Times”.

«Бельгія надішле два літаки F-16 у Данію, а також близько 15 осіб персоналу, для тренування українських пілотів в період з березня по вересень… протягом двох навчальних циклів по 8 тижнів кожен. Ця тренувальна місія є частиною коаліції F-16, яка складається з 13-ти країн під проводом Данії, Нідерландів та Сполучених Штатів. Метою є забезпечити Військово-повітряні сили України літаками цього типу виробництва 1980-1990 років», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, тренування українських пілотів здійснюватиметься у Румунії, Данії,  Сполучених Штатах та Великій Британії. Шість досвідчених пілотів нещодавно вже завершили курс базового тренування у Великій Британії, включаючи проходження мовного курсу.

Завданням цього навчання є не лише тренування пілотів, але також підготовка технічного персоналу та офіцерів з планування операцій.

Читайте також: Норвегія відправить два винищувачі F-16 до Данії для навчання українських пілотів

Для проведення цього тренувального курсу Данія надає свою військово-повітряну базу Skrydstrup.

Додатковий Європейський тренувальний центр розгорнутий в Румунії на авіабазі Borcea, що знаходиться на відстані у близько 150 кілометрів від Бухареста. На цій базі з листопада дислоковані п’ять літаків F-16 ВПС Данії.

Як вже повідомлялося, Данія зобов’язалася поставити для Києва 19 літаків F-16, ще вісімнадцять таких літаків надійдуть з Нідерландів, мірою їх поступової заміни на сучасні бойові літаки F-35. Кілька літаків F-16 для України, ймовірно, передасть також Норвегія, яка вже припинила використання F-16 та перейшла на експлуатацію новітніх F-35.

Читайте також: Ігнат: Повітряні сили України мають грандіозні плани на F-16

Уряд Бельгії, як очікується, може розпочати поставку цих літаків F-16 для України з 2025 року, але це рішення залежатиме від рішення нового уряду країни, який буде сформований за підсумками парламентських виборів у Бельгії у червні 2024 року.

Фото: Belga

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-