Вагітна біля пораненого, або «Ангельський десант» пані Тамари

Вагітна біля пораненого, або «Ангельський десант» пані Тамари

Укрінформ
Як громада села Гатного створила свою благодійницьку групу, завдяки якій поранені військові кожного тижня мають смаколики та турботу

Це було і щемно, і драматично, і захопливо. І про тил, і про фронт, і про пожертву, і про турботу, і про медицину, і про волонтерство, і про єднання в громаді заради того, щоб в одному шпиталі кожної середи для поранених хлопців була чесна домашня котлета, налисники, еклери, інші смаколики.

Похід із вдовою Героя Небесної Сотні Тамарою Швець (її чоловік, 58-річний Віктор Швець загинув на Майдані 19 лютого 2014 року), яка давно цілою благодійницькою спільнотою (вона називає їх «Ангелики») села Гатне годує хлопців у столичному шпиталі, став картиною воєнної України у мініатюрі. З усіма почуттями, описаними вище.

Група Гатного починає обхід
Група з Гатного починає обхід

Спочатку з жовтого бусика вивантажують великі сумки. Таке враження, що вони ще теплі, бо всередині страви для військових. Потім ми сидимо в коридорі лікарні, одягаємо бахіли, рукавиці, маски. І до нас підходить санітарочка.

- Є одяг? Бо хлопець високий, міцненький, «вертушкою» (навіть не знала, що у нас настільки розвинена медична авіація. – Авт.) спустили...

- Тут справа в тому, – пояснює Тамара, – що в евакуаційних потягах, які прибувають з фронту до столиці, поранені хлопці переважно роздягнені, це питання гігієни, стерильності, з них все знімають. Тому ми часто є постачальниками і харчів, і одягу. 

Вони підбирають одяг хлопцю. Під те, що вдягають, виділений окремий баюл, одяг тут – самий імпорт, бо серед «ангеликів» є і бельгійці, і італійці. 

- А ще зайдіть до вагітної, вона запитувала про особливі серветочки.

- Я ще маю для неї спеціальне харчування, – каже пані Тамара і знову пояснює, – тут одного важко пораненого чоловіка доглядає його вагітна дружина. Вони обоє з Харкова.

Ми починаємо обхід. На кожному поверсі цієї звичайної лікарні є по кілька спеціальних палат для поранених воїнів ЗСУ. Кожна з цих палат гарно відремонтована, з вікон видно міський сюжет вечірнього Києва, який встояв проти ворога завдяки, в тому числі їм, цим хлопцям.

Колумбійці з Іноземного легіону
Колумбійці з Іноземного легіону

У першій палаті лежить шестеро поранених. Два колумбійці з Іноземного легіону радісно посміхаються, дякують за смаколики, позують на камеру. 

- Я називаюся Тамара, я вдова Героя Небесної Сотні, принесла вам смаколики, – пані Тамара жартує, просить підставити руки, куди жартома намагається кинути пачку вологих серветок, потім дві помічниці роздають на трьох підносиках їжу. Тут, окрім домашніх наїдків, є особливе харчування – суміші для тих, у кого розлади шлунку та проблеми із стравоходом, соки, енергетичні батончики. Зі мною треба буде розраховуватися, але натурою (жартує), вона підходить і обнімається. 

Пані Тамара додає, що у неї замінений тазостегновий суглоб, титанова пластина у голові, і оці ненав’язливо сформульовані подробиці дають хлопцям у госпітальній палаті відчуття спільності.

Хлопці посміхаються, а я підходжу до наймолодшого. Розпитую.  

Юрій Курчінашвіллі
Юрій Курчінашвіллі

«Я доброволець, 22 роки, – розповідає про себе киянин Юрко Курчінашвіллі, – вчився у Київській академії мистецтв. Мріяв ще грати на ударних. Але у мене поранення руки, не знаю, чи вона відновиться. Я просто солдат, але коли наказ відбити позицію, – стаю штурмовиком. Коли почалася Велика війна, батько спитав, ну що, підемо воювати? Я кажу, ну так, підемо ж. Це якби одностайне рішення в нашій сім’ї. Ми обоє воюємо. Спочатку на Півдні були, потім перекинули на Авдіївку».

- А мама на колінах молиться, бо обидва її чоловіки на фронті?

- Так, тому ми й живі, – серйозно каже Юрко. – Правда от в окоп прилетіло і рука поранена... Окопи не завжди рятують, бо там така інтенсивність вогню буває, що ті викопані укриття знову землею засипає. Тобто, якщо є окоп глибиною з мій зріст, через три дні він вже мені по груди, ще через два дні – по пояс, а через тиждень, мені розповідали хлопці, які були після мене на тій позиції, там вже по коліна окоп...

Я кажу Юркові, що він обов’язково відновиться, а ми ходитимемо на його концерти.  

Ми йдемо далі... Пані Тамара розповідає, як потрапила сюди півтора року тому, провідуючи одного майданівця, який лежав тут після поранення вже на Великій війні.

- Він тоді сказав, що всі хлопці тут не з Києва, – згадує вона.  

Тамара Швець
Тамара Швець

І Тамара Швець почала ходити у цей шпиталь, провідувати, приносити їжу домашню. Паралельно перевіряла, чим годують бійців інтенданти. Якщо їй здавалося, що порції маленькі, раціон незбалансований, то могла дійти і до головного лікаря, і до очільників району. Але тут її співпраця із медиками цілком склалася, бо спочатку пані Тамарі виділяли під опіку один поверх з палатами, потім ще один і ще, зрештою, зараз вона зі своїм «ангельським» десантом обходить всі (не хочемо уточнювати, скільки саме) поверхи, на яких є палати із військовими. Це той самий випадок, коли цивільні українці підставляють плече державі і поставляють те, завдяки чому некиївські бійці у столичному шпиталі почуваються… любленими, напевно. 

В іншій палаті австралієць знову з Іноземного легіону. З ним вдається поговорити, він же англомовний.

- Коли я служив в австралійській армії, не почувався до кінця задоволеним. Хотілося спробувати великої битви. Але битва буває такою, коли вона точно справедлива, і ми воюємо на стороні добра. Тож для мене бути тут, в Україні, допомагати українському народу, було головною причиною, щоб воювати. Я потрапив під артобстріл, у мене осколки засіли по всій спині, в обох ногах та руках, – каже Гаррі. 

Австралієць починає наминати котлету (дуже український такий бутерброд – на котлету покладено шматочок сала, а збоку ще й квашений огірок примостили).

Ще два чоловіки з легкими пораненнями збираються на виписку, кажуть, що за місяць на фронт. Ми викладаємо їм смачне на тарілочки. Я подумки відзначаю, що у Тамари Швець все налагоджено, всім по порції домашнього, а для тих, у кого проблема з травленням – окреме харчування, спеціальні суміші західного виробника. Вона зізнається, що колись працювала бухгалтером в Асоціації народних депутатів, і ми жваво обговорюємо кількох знайомих народних обранців першого ще скликання.  

Ми виходимо, і пані Тамара розповідає, як формувалася її  група і як набирала розмаху їх спільна справа. Спочатку вона зустріла сусідку з Гатного, яка теж провідувала поранених і з якою вони почали це робити разом. Потім доєднувалися інші сусіди, деякі з них – двічі переселенці, які всиновлювали дітей. Згодом допомагати «ангельському десанту», крім Гатного, стали сусідні прикиївські села Юр’ївка, Віта Поштова, а потім, крім киян, жителі Львова, Чернівців, Харкова, а ще українці з Греції, Бельгії, Італії. Вони не збирають гроші – лише одяг, їжу, спеціальне харчування. Але сюди вкладається щотижнева праця багатьох жіночих рук. 

Дружини в лікарнях з чоловіками ЗСУ - звична картина
Дружини в лікарнях з чоловіками із ЗСУ - звична картина

Ми заходимо в іншу палату, бачимо гарну пару.

Це Тетяна та Микола, він боєць 47-ї бригади.

Потрапив під обстріл, у нього постраждали рука, нога і внутрішні органи.

- Спочатку був у реанімації у Дніпрі, а потім, коли там початково довели до ладу і зрозуміли, що довезуть до Києва, то привезли сюди, – каже Микола.

Пані Тамара
Пані Тамара

Пані Тамара суворо попереджає, що якщо хлопці говорити не схочуть, то не варто розпитувати. А буває, що хочуть поговорити, але не хочуть зніматися, тоді просто поговорити треба, послухати.

І я слухала. Наприклад, що у ЗСУ вони побачили те, про що ніколи не знали раніше, бойове братство у всій його крові та силі. Коли побратими під кулями півтори години виносять тебе з поля. Або про лікаря, який влаштував маленьку операційну прямо на позиції, в окопі, завдяки чому вдавалося невідкладно зробити значно більше, ніж надати першу допомогу, бо евакуація деколи затримується.

Ми у наступній палаті, тут двоє бійців, Олег Іванюк (його поранено бомбою, яку скинули з ворожого БПЛА, перелом у чотирьох місцях, уламки, сьогодні була шоста операція, але він у гарному настрої і непогано почувається, – ред.)

- Бачиш, як наші дівчата гарно його підстригли, – каже Тамара.

- Був приліт, потім евакуація. Спочатку це був Куп’янськ, польовий шпиталь, потім сюди привезли, – розповідає Олег.

Віталій Лавренюк також з-під Куп’янська: хотів взяти рашиста в полон, а той, мабуть, не схотів, підірвав гранату. 

- І ось я тут, – жартує Віталій.  

Ми завершуємо обхід.

Залишилась ще одна палата, де лежить той самий важко поранений, за яким доглядає його вагітна дружина. Ми не заходимо, з палати виходить симпатична рудоволоса жінка, бере смаколики, просить ще якийсь особливий вид пластиру і погоджується поговорити.

Тетяна Гуторова
Тетяна Гуторова

- Тетяна Гуторова, – представляється вона, – мій чоловік – Євген, ще не може спілкуватися, важке поранення. Я не можу вас запросити до палати.

- Коли ви чекаєте дитину? 

- У січні, – сміється вона, і я тішуся такому гарному настрою Тетяни, – буду мати два клопоти: і чоловіка, і малечу. Жінки військових зазвичай дітей у війну народжувати не поспішають, але таке трапляється і ніхто ще не пожалів. Допомагати особливо нікому, але ми впораємося.  

Вагітна дружина біля свого пораненого чоловіка. Україна, життя обов'язково переможуть. Чи є кращий символ для тилового шпиталю? Жінка щаслива, що він, батько її дитини, живий. І Тетяна анітрохи не боїться, що їй доведеться доглядати перший час обох: «Ми будемо вдома, у рідному Харкові». 

Лана Самохвалова, Київ

Фото автора публікації

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-