Битва за Україну. День шістсот п’ятдесят другий

Битва за Україну. День шістсот п’ятдесят другий

Укрінформ
Сенат США не виніс на розгляд новий пакет допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню. Україна і США підписали меморандум про спільне виробництво зброї та обмін технічними даними

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот п’ятдесят другий день Великої війни: чим жили Україна та українці 7 грудня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

У рамках візиту українських високопосадовців до Сполучених Штатів Америки

  • Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак України, голова Верховної Ради Руслан Стефанчук і міністр оборони України Рустем Умєров зустрілися із державним секретарем США Ентоні Блінкеном – пресслужба Офісу Президента. Сторони обговорили необхідність підтримки макрофінансової стабільності України, ситуацію на полі бою та актуальні оборонні потреби, приділили увагу імплементації Формули миру Президента Зеленського.

  • Міністр оборони США Ллойд Остін провів у Пентагоні двосторонні переговори зі своїм українським колегою Рустемом Умєровим – пресслужба Пентагону. Серед обговорених питань – стратегічні цілі і план операцій України на наступний рік, посилення ППО, будівництво фортифікацій та інше.

  • Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак і заступниця державного секретаря Сполучених Штатів Америки з політичних питань Вікторія Нуланд обговорили посилення стратегічного партнерства між Україною і США – соцмережа Х Єрмака.

  • Міністр оборони Рустем Умєров разом з міністром стратегічних галузей промисловості Олександром Камишіним зустрілися зі спецпредставником США з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер. Йшлося про залучення американського бізнесу до спільного виробництва зброї – пресслужба Міноборони. Міноборони створює і запускає Оборонний фонд, який стане прямим партнером для американських компаній.

У рамках роботи Конференції оборонних індустрій DFNC1: US Edition у Вашингтоні

  • Україна і США підписали Меморандум про спільне виробництво зброї та обмін технічними даними. У 2024 році Україна виділить безпрецедентний бюджет на розвиток оборонного виробництва – Фейсбук міністра оборони України.

  • Державний департамент США планує відрядити радника до Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України в рамках посилення співпраці та спільного виробництва між оборонно-промисловими суб’єктами США та України – пресреліз Білого дому.

- Сенат США не виніс на розгляд новий пакет військової допомоги Україні, 51 сенатор проголосував проти припинення дебатів довкола документа. Посол України в США Оксана Маркарова висловила сподівання, що допомога буде схвалена до Різдва – Ліга.Новини.

- Виконавча рада МВФ планує зібратися наступного понеділка для обговорення питань другого перегляду програми EFF для України, що відкриє можливість для отримання наступного траншу для української економіки –  Джулія Козак, директор Департаменту з питань комунікацій Фонду. В разі позитивного рішення наступний транш за програмою МВФ для України становитиме близько 900 млн дол.

ЦИТАТИ ДНЯ

Андрій Юсов, представник Головного управління розвідки: «Росія зберігає певні можливості з виробництва різних видів озброєння. Це серйозний виклик для українських сил безпеки і оборони і для проукраїнської коаліції. Нам потрібно більше підтримки. Найважча частина зими попереду».

Девід Кемерон, міністр закордонних справ Великої Британії: «Ми знаємо, що якщо не зупинити Путіна тут, він повернеться за добавкою, а в кулуарах вороги Америки радітимуть».

Андерс Фог Расмуссен, генеральний секретар НАТО у 2009-2014 рр.: «Україна має вижити. Як вільна, незалежна і демократична країна, а це означає вигнати всі російські війська з української землі. І ми допомагатимемо Україні не тільки стільки, скільки буде потрібно, а й стільки, скільки буде потрібно для перемоги».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Штурмові групи ЗСУ зміцнили плацдарм на південний схід від від Кринок, утримують позиції біля Антонівського мосту і біля Козачих Таборів та ефективно контролюють лісові масиви, острови та берегову лінію вздовж річки Конка – Інститут вивчення війни.

- Російські війська просунулися у промзоні на південний схід від Авдіївки. Українські сили відбили щонайменше 34 атаки, контратакували під Авдіївкою і наступали на Степове – ISW. 

- За два місяці активних боїв російська армія втратила під Авдіївкою понад 15 тисяч військових, вісім літаків Су-25, понад 600 одиниць техніки – Олександр Штупун, представник Сил оборони Таврійського спрямування. «Там точаться жорсткі бої, не можна сказати, що там щось захоплено. Окупанти трошки просуваються, потім ми їх відсуваємо».

- Українські воїни за допомогою дронів-камікадзе ліквідували штурмову групу окупантів на околиці села Степове поблизу Авдіївки – Цензор.НЕТ.

- На Мар’їнському напрямку також не спадає активність ворога. Відбито за добу 17 ворожих атак у районах Красногорівки, Мар’їнки і Новомихайлівки. Попереднє затишшя було пов’язано з перегрупування ворога, підготовкою та накопиченням сил і засобів –  Олександр Штупун.

- Упродовж минулої доби на Лимансько-Куп’янському напрямку Сили оборони за добу знищили 324 окупантів та 37 одиниць ворожої техніки. Ворог намагається сформувати плацдарм для наступу на місто Куп’янськ – Володимир Фітьо, начальник служби зв'язків із громадськістю Сухопутних військ ЗСУ.

- У районі Вугледара воїни 72 окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців знищили важку вогнеметну систему «Солнцепек» – Ліга.Новини.

- У ніч на 7 грудня було знищено 15 із 18 ударних БпЛА, якими російські війська атакували Україну – Повітряні сили ЗСУ.

- Для розмінування та очищення від вибухонебезпечних предметів звільнених територій України створені 10 батальйонів і три роти розмінування – генерал-лейтенант Олександр Павлюк, перший заступник міністра оборони України.

- На війні проти російських загарбників загинув український гандболіст Олександр Перепелиця. На передовій він був бійцем полку «Азов», командиром мінометного взводу. Вічна слава Герою...

***

- Через російський артобстріл серйозно пошкоджене обладнання прифронтової теплоелектростанції; два енергоблоки зупинилися – Міненерго.

- На звільнених від російських загарбників територіях виявили 104 катівні в 8 областях – Андрій Костін, генпрокурор.

- Офіційно підтверджена депортація понад 19,5 тисячі українських дітей. У полоні РФ перебувають 28 тисяч цивільних українців. Україні вже вдалося повернути 522 дитини, 387 з яких було депортовано до РФ – Дмитро Лубінець, уповноважений Верховної Ради з прав людини.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент Зеленський

  • звільнив народного депутата від Слуги народу Федора Веніславського з посади свого представника у Верховній Раді – сайт глави держави.
  • підписав указ, затвердивши нове рішення РНБО з санкціями проти Росії, під які потрапили 185 фізичних осіб і 181 юридична особа – указ Президента України.
  • привітав іудеїв з нагоди Хануки і разом із представниками єврейського духовенства України взяв участь у церемонії запалення ханукальних свічок – сайт глави держави.

- На нараді в уряді обговорили безпеку в закладах освіти, зокрема забезпечення шкіл і садочків укриттями – Денис Шмигаль, Прем’єр-міністр України. Наступного року передбачається виділення на укриття 2,5 млрд грн.

Кабінет міністрів України

  • спростив процедуру розміщення когенераційних газопоршневих установок, необхідних для забезпечення безперебійного електроживлення, їх можна буде встановити без проходження низки дозвільних процедур – Денис Шмигаль, Прем’єр-міністр України.
  • схвалив законопроєкт щодо доброчесного лобіювання та адвокації в Україні – Тарас Мельничук, представник уряду в Верховній Раді.
  • спростив для осіб з інвалідністю та окремих категорій громадян процедуру забезпечення та дострокової заміни допоміжних засобів реабілітації – Тарас Мельничук, постійний представник КМУ у Верховній Раді.

- Національне агентство з питань запобігання корупції не пізніше 10 грудня завершить роботу з вилучення поданих декларацій та незабаром відкриє публічний доступ до реєстру – НАЗК. Повний публічний доступ до реєстру буде забезпечено НАЗК після завершення воєнного стану в Україні.

- На базі Держаудитслужби розгорнуть європейську Службу координації боротьби з шахрайством (AFCOS), яка стежитиме за використанням грошей міжнародних донорів – Алла Басалаєва, голова Держаудитслужби.

- Державний Ощадбанк представив пересувний мобільний підрозділ банку на базі.  Такі відділення працюватимуть у п’яти прифронтових областях – пресслужба банку.

***

- Ігор Коломойський тільки наприкінці листопада цього року оскаржив у Верховному суді указ Президента Зеленського про позбавлення його українського громадянства від 18 липня 2022-го, заявивши, що дізнався про існування указу лише у вересні 2023 року. Верховний суд це не переконало, тому позовну заяву Коломойського повернули – Ліга. Новини.

- Служба безпеки України оголосила підозру «заступниці» очільника загарбницького псевдоуряду Криму Олені Романовській – СБУ. На своїй «посаді» Романовська виконує вказівку Кремля щодо примусового залучення кримських школярів до російської мілітарної організації «Юнармія».

- Київський апеляційний суд залишив без змін апеляцію підозрюваного у держзраді народного депутата Олександра Дубінського, він залишиться під вартою – «Суспільне».

- Голову Державної судової адміністрації України Олексія Сальнікова вирішили притягнути до дисциплінарної відповідальності і звільнили з посади – Вища рада правосуддя.

- ВАКС затвердив угоду з двома фігурантами справи щодо незаконного заволодіння будівлями ДП «Національна кінематека України», яким призначили покарання 5 і 3 роки позбавлення волі з іспитовим строком – вони перерахують понад 40 млн грн у Фонд United 24 на проєкт «Армія дронів» – САП.

- Верховний Суд скасував вирок щодо екснардепа від БПП Руслана Сольвара і відправив справу на новий розгляд в апеляцію – Центр протидії корупції.

***

- НЕК «Укренерго» 7 грудня довелося просити сусідів про аварійну допомогу через дефіцит електроенергії у системі, пов'язаний із похолоданням та хмарною погодою – Укренерго.

- Фонд державного майна України за січень-листопад 2023 року залучив до державного бюджету 702 млн грн від оренди державного майна – пресслужба ФДМУ.

- 122,7 млрд грн заробили українські банки за 10 місяців 2023 року – це більш ніж удвічі більше за відповідний період 2021 року, коли прибуток склав 58,35 млрд грн – Опендатабот.

- З початку року Україна отримала міжнародної допомоги у розмірі майже 37,4 млрд дол. США, з яких понад 4,7 млрд отримано в жовтні-листопаді – пресслужба НБУ.

- У НБУ вивчають можливість подальшого послаблення валютних обмежень, зокрема, розглядають питання дозволу на репатріацію «нових» дивідендів – Андрій Пишний, голова Національного банку.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Україна вже в грудні 2023 року отримає усі раніше замовлені комплекси протидії безпілотникам Vampire, що були замовлені США. Всього буде передано 14 одиниць – пресслужба Командування повітряних систем ВМС США.

- Японія готова виділити України близько 4,5 млрд доларів на повоєнне відновлення країни – Фуміо Кішіда, прем’єр-міністр Японії.

- Україна та Німеччина підписали угоди про надання фінансової допомоги у сумі 41,2 мільйона євро на реалізацію проєкту «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб» та на створення енергоефективного житла для ВПО – Ірина Верещук, віцепрем’єр-міністр України.

- До ремонтного хабу на польському оборонному підприємстві Bumar-Łabędy у місті Глівіце (південь РП) привезли на ремонт чергову партію танків Leopard з України – Польська група озброєнь (PGZ).

- У Римі (Італія) з 15 по 17 грудня 2023 року відбудуться Дні українського кіно – пресслужба Держкіно.

- Український журналіст Дмитро Хилюк, який перебуває у полоні в Росії, отримав відзнаку Платформи європейської пам'яті та сумління (Platform of European Memory and Conscience) – Тетяна Поляковська, колега журналіста.

- Видача Міжнародним кримінальним судом ордера на арешт Путіна та дитячого омбудсмена РФ є лише початком правосуддя, за теракт в Оленівці та ракетний обстріл села Гроза на Харківщині теж має бути відповідальність – Деніз Браун, координаторка системи ООН в Україні.

- Угорщина активно виступає проти України: блокує надання їй допомоги від ЄС на 50 млрд євро, чинить опір початку переговорів про вступ країни до Євросоюзу. При цьому влада Угорщини – в особі прем'єра Віктора Орбана – схоже, не лише не боїться відповіді (призупинення фінансування), а й надихається на подальше протистояння – Bloomberg.

- В Європарламенті пропонують відмовитися від принципу одностайності, щоб «не дозволити Орбану шантажувати ЄС» – The Guardian.

 Президент Чехії Петр Павел заявив, що підтримка України стала для деяких політиків дратівливим фактором. Але він зазначив, що Чехія й надалі допомагатиме Києву – Novinky.cz.

***

Блокада кордонів

  • Союз підприємців і роботодавців (ZPP) Польщі та Федерація роботодавців України (ФРУ) створили діалоговий майданчик для досягнення компромісу щодо розблокування польсько-українського кордону та звернулися цією ініціативою до урядів двох країн та президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн – ФРУ.
  • Заблоковані на кордоні з Польщею вантажівки повернуть в Україну залізницею – Інтерфакс-Україна. Наразі українська та польська сторони узгоджують технічні питання.

***

24-й саміт лідерів Китаю і ЄС

  • Євросоюз закликав Китай підтримати українську Формулу миру та скористатися своїм впливом на Росію, щоб примусити її завершити агресію проти України – сайт Єврокомісії та Європейської ради.

  • Лідер Китаю Сі Цзіньпін на зустрічі з президентом Європейської Ради Шарлем Мішелем і президентом Європейської Комісії Урсулою фон дер Ляєн у Пекіні заявив, що Китай і ЄС повинні бути партнерами та зміцнювати двосторонню політичну довіру – МЗС КНР.

  • Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн закликала Китай взяти на себе відповідальність за дотримання Хартії ООН та сприяти встановленню сталого і справедливого миру в Україні – сайт Європейської комісії.

  • Китай продовжує стрімко нарощувати торгівлю з Росією. Товарообіг між двома країнами в січні-листопаді досягнув $218,2 мільярда і перетнув позначку в $200 млрд на рік раніше, ніж Пекін і Москва планували – Головне митне управління КНР.

- Агентство Moody's погіршило прогноз за кредитним рейтингом Китаю до «негативного» і побоюється реакції Пекіна на це рішення – Financial Times.

- Уряд Великої Британії звинуватив російську ФСБ у спробах втручання в політичні процеси за допомогою кібератак. До британського МЗС викликали російського посла Андрія Келіна – ВВС.

Війна в Ізраїлі

  • Прем'єр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що Палестинська адміністрація (ПА) не прийме владу в секторі Гази, доки він обійматиме посаду – CNN.

  • Кораблі Королівського військово-морського флоту Великої Британії можуть бути залучені до доставки гуманітарної допомоги безпосередньо в Газу, де тривають бойові дії між Ізраїлем і ХАМАС – The Times.

  • У Великій Британії пропалестинські демонстранти заблокували декілька збройових заводів, які постачають зброю до Ізраїлю – CNN.

ВОРОГ

- Російська «верхня палата парламенту» Рада Федерації призначила дату «президентських виборів» у країні на 17 березня 2024 року – Радіо Свобода.

- Фонд боротьби з корупцією Олексія Навального оголосив про запуск кампанії «Росія без Путіна» і закликав росіян використати час до виборів для агітації проти диктатора – сайт кампанії.

- Режим Путіна зібрав з російського бізнесу понад $3 млрд податку на війну. Про це повідомив міністр фінансів РФ Антон Сілуанов – росЗМІ.

- ФСБ РФ заявила про затримання в Омській області громадянина Білорусі 1971 року народження, який нібито підірвав потяги з нафтопродуктами на Байкало-Амурській магістралі наприкінці листопада – заява спецслужби РФ.

- У Сербії зареєстрували філію російської громадської організації «Другая Украина», яку після обміну в РФ створив обвинувачений у держзраді Віктор Медведчук – Радіо Свобода. Керівником підрозділу організації став кандидат у депутати парламенту Сербії Драган Станоєвич, який публічно підтримує російську агресію.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Фото: newformat.info

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-