Виробники зброї не встигають за попитом - SIPRI

Виробники зброї не встигають за попитом - SIPRI

Звіт
Укрінформ
За даними Стокгольмського міжнародного інституту досліджень проблем миру (SIPRI), попри зростання обсягів замовлень зброї на тлі російсько-української війни сумарний виторг найбільших виробників озброєнь у 2022 році знизився, як порівняти з попереднім роком.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у пресрелізі SIPRI.

«Доходи від продажу озброєння та військових послуг 100 найбільшими компаніями в галузі склали 597 мільярдів доларів США у 2022 році, що на 3,5% менше, ніж у 2021 році в реальному вираженні, навіть попри різке зростання попиту», - заявили в Інституті.

Таке зменшення стало результатом падіння доходів від продажу зброї серед великих компаній у Сполучених Штатах. При цьому доходи виробників зброї суттєво зросли в Азії, Океанії та на Близькому Сході.

Згідно з оцінкою SIPRI, невиконані замовлення та різке зростання кількості нових контрактів свідчать про те, що глобальні доходи від зброї можуть значно зрости в найближчі декілька років.

Зазначається, що доходи від виробництва зброї 26 компаній з топ-100, розташованих у Європі, зросли на 0,9% до 121 мільярда доларів США у 2022 році.

Читайте також: Європейські держави здійснюють найбільше переозброєння з 1950-го року - Боррель

«Війна в Україні створила попит на техніку, придатну для війни на виснаження, як-от боєприпаси та бронетехніку. Доходи багатьох європейських виробників такої зброї зросли. Сюди входили компанії з Німеччини, Норвегії та Польщі. Наприклад, польська PGZ збільшила свої доходи від зброї на 14%, скориставшись програмою прискореної військової модернізації, яку проводить країна», — сказав дослідник програми Military Expenditure and Arms Production Programme у SIPRI Лоренцо Скараццато.

Як повідомляв Укрінформ, у 2022 році Україна стала третім у світі імпортером зброї на тлі повномасштабного вторгнення російських військ в країну.

Фото: The Washington Post

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-