Розвідки мають виявляти операції РФ на ранній стадії - ексголова резидентури ЦРУ

Розвідки мають виявляти операції РФ на ранній стадії - ексголова резидентури ЦРУ

Ексклюзив
Укрінформ
Нездатність виявити спеціальні операції впливу Росії на ранніх стадіях збільшує ризик того, що президент Російської Федерації Володимир Путін досягне в них успіху.

Про це в коментарі кореспонденту Укрінформу заявив колишній очільник резидентури ЦРУ в Москві Ден Хоффман.

Відповідаючи на запитання про своє бачення подальших дій Росії з підриву західних демократій, Хоффман заявив, що Росія «буде проводити операції впливу, щоб спробувати вплинути на суспільну думку та надалі вербувати шпигунів».

«Оскільки Володимир Путін керував ФСБ, оскільки ВВП Росії по розміру не більше ВВП Італії і оскільки Росія переважно проливає власну кров та витрачає дорогоцінні ресурси на війні проти України, її можливості щодо операцій в інших частинах світу обмежені», – вважає Хоффман.

На його думку, Росія продовжить займатися «низьковитратним, але досить цінним для них асиметричним класичним шпигунством», тому якість розвідувальної роботи має значення.

Читайте також: Розвідка отримала доступ до секретних даних «Росавіації»: сфера - на межі колапсу

«Тому що ми повинні виявити, що Володимир Путін намагається зробити проти нас. Таким чином, ми зможемо попередити наших союзників і партнерів, вжити заходів і зупинити це, інакше ми зіткнемося з підвищеним ризиком того, що Володимир Путін досягне успіху в цих операціях», - переконаний колишній офіцер ЦРУ.

Водночас він вважає, що пріоритет для Володимира Путіна - «безпека його режиму». 

«Це означає, що якщо хтось його зрадить, він знайде та вб’є цих людей. Згадайте цілеспрямоване вбивство Бориса Нємцова у 2015 році. Чому він це зробив? У Нємцова було б максимум 2% голосів, але Путін зробив це, бо хотів, щоб люди з його оточення усвідомлювали: «Якщо ти мене зрадиш, я тебе вб’ю». Тому він намагався вбити Сергія Скрипаля, убив Литвиненка, перетворивши його на брудну бомбу. Литвиненка чи Скрипаля могли б убити молотком, і тоді важко було б напряму звинуватити Росію, але Путін зробив так навмисне, щоб його люди бачили це», - заявив ексначальник резидентури ЦРУ в Москві.

Читайте також: ГУР біля Кримського мосту передало привіт російським загарбникам

Як повідомлялося, нещодавно Президент України Володимир Зеленський заявив, що Росія може спробувати розпалити ще один збройний конфлікт в цілях міжнародної дестабілізації, цього разу на Західних Балканах.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг нещодавно здійснив тур країнами регіону, під час якого заявив, що не бачить безпосередньої загрози з боку Росії для країн-членів НАТО, але визнав, що Альянс залишається насторожі та моніторить дії Москви.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-