Битва за Україну. День шістсот тридцять шостий

Битва за Україну. День шістсот тридцять шостий

Укрінформ
В Україні відзначають 10 річницю Революції гідності. До Києва з візитами приїхали президентка Молдови, міністр оборони Німеччини та Президент Європейської ради

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот тридцять шостий день Великої війни: чим жили Україна та українці 21 листопада 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

День гідності та свободи

- В Україні 21 листопада відзначається День гідності та свободи – Укрінформ. Історію двох революцій у фото дивись за посиланням.

- Президент України Володимир Зеленський та перша леді Олена Зеленська разом з президенткою Молдови Майєю Санду вшанували пам’ять героїв, які загинули під час Революції гідності – сайт президента.

- Український парламент ухвалив проєкт Постанови про Заяву Верховної Ради України у зв’язку з десятою річницею початку Євромайдану та Революції Гідності

- Прем'єр-міністр Денис Шмигаль переконаний, що у 2013 році і тепер Україна вистояла завдяки сміливим і небайдужим людям – Укрінформ.

- Президентка Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн: «Десять років гідності. Гордості. Боротьби за свободу. Холодні ночі на Євромайдані змінили Європу назавжди. Сьогодні це є більш ясним, ніж будь-коли. Майбутнє України в Європейському Союзі. Те майбутнє, за яке боровся Майдан, нарешті, розпочалося».

- Глава МЗС Німеччини Анналена Бербок у річницю початку Євромайдану заявила, що українці та ЄС разом ідуть до Європи шляхом, який Україна обрала 10 років тому. Десять років тому на Майдані вже можна було почути, як голосно б'ється серце України за Європу.

- Президентка Європейського парламенту Роберта Мецола привітала Україну та її народ із 10-ю річницею Революції гідності, яка стала вирішальним кроком України на її шляху до європейського майбутнього та змінила саму Європу.

- Високий представник ЄС Жозеп Боррель привітав українців з 10-ю річницею Євромайдану та зазначив, що ці події змінили спільну історію Європи і підтвердили, що Україна належить до європейської родини.

Візити до України

- Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус

  • поклав квіти до меморіалу Героїв Майдану.
  • оголосив про пакет військової допомоги Україні на 1,3 млрд євро. В цей пакет включено 4 системи IRIS-T SLM, 155-мм снаряди, протитанкові міни.
  • зустрівся з українськими військовими в навчальному центрі за межами Києва, де йому продемонстрували західні снайперські гвинтівки, спостерігав за танковими навчаннями на бойовому симуляторі, а також відвідав солдатські гуртожитки.

- Президент Європейської ради Шарль Мішель

  • Президент Зеленський зустрівся з президентом Європейської ради Шарлем Мішелем.

- Президентка Республіки Молдова Мая Санду

  • Подружжя Зеленських разом із Санду встановили лампадки до хреста на Алеї Героїв Небесної Сотні в Києві
  • Президент Зеленський провів зустріч із Майєю Санду.

- Президент Зеленський провів спільну пресконференціїю з президенткою Республіки Молдова Маєю Санду і главою Європейської ради Шарлем Мішелем. Головне:

  • Ухвалення рішення щодо початку перемовин про вступ України до Європейського Союзу у грудні цього року буде мотиваційним і мобілізаційним для українців – Зеленський.
  • Президент Європейської ради обіцяє зробити все можливо, щоб переконати 27 країн-членів ЄС ухвалити позитивне рішення про початок переговорів з Україною і Молдовою про вступ до Євросоюзу.
  • Президент України вважає, що відсутність рішення саміту ЄС у грудні щодо початку переговорів про вступ України до Євросоюзу стала би перемогою Кремля.
  • Мая Санду подякувала ЗСУ за їхню протидію російській агресії і захист, у тому числі свободи Молдови, яка без цього могла б стати наступною у переліку окупаційних цілей Росії.

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, президент України: «10 років тому ми розпочали нову сторінку боротьби. 10 років тому українці провели свій перший контрнаступ. Проти беззаконня, спроби позбавити нас європейського майбутнього. Проти нашої неволі… І тоді фактично відбулася перша перемога в сьогоднішній війні. Перемога небайдужості. Перемога хоробрості. Перемога Революції гідності… З Днем Гідності та Свободи, великий народе! З великої літери. Сильний народе сильної країни!».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Російські окупанти намагаються вести штурми на Куп'янському та Бахмутському напрямках, однак українські військові відбивають всі атаки ворога. Ворог намагається вийти до населеного пункту Синьківка, Харківської області, щоб продовжити наступ на Куп’янськ – Олександр Сирський, командувач Сухопутних військ ЗСУ.

- На Таврійському напрямку російські загарбники зменшили кількість штурмів, загальні втрати ворога склали 339 осіб. Знищено 5 одиниць військової техніки противника – Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія».

- Українські пілоти вже проходять у Данії підготовку на літаках F-16 у повітрі з інструкторами – Юрій Ігнат, речник командування Повітряних сил ЗСУ.

- Сили оборони просуваються на лівому березі Дніпра на Херсонщині, біля Кринок тривають бої – ISW.

- Вночі 21 листопада росіяни запустили по Україні 4 зенітні керовані ракети С-300, крилату ракету «Іскандер-К» і 10 «Шахедів», ППО знищила крилату ракету «Іскандер-К» і 9 ударних БпЛА – Повітряні Сили ЗСУ.

- Станом на 21 листопада інтенсивну підготовку в навчально-тренувальних центрах у більш ніж 30 країнах-партнерах завершили понад 100 тисяч українських військових – Генштаб.

- Росія накопичила суттєві запаси крилатих ракет, які, швидше за все, використає для повторної спроби знищити критичну інфраструктуру України взимку цього року – розвідка Британії.

***

- Через ракетний удар на Донеччині зруйновані будівлі шахти ДП «Селидоввугілля», загинув працівник підприємства, пошкоджені 19 одиниць транспорту – Міністерство енергетики. На момент обстрілу в шахті перебували 33 робітники.

- За даними державного порталу розшуку дітей «Діти війни», станом на 21 листопада 2023 року в Україні вважаються зниклими — 2201 дитина, знайденими — 20726 дітей – пресслужба Офісу омбудсмана.

- Внаслідок обстрілів російськими військами минулої доби Херсонської, Донецької та Харківської областей 4 людини загинуло, 9 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент України в інтерв’ю виданню The Sun заявив:

  • Росія намагвтиметься усунути його з посади президента України до кінця 2023 року, для чого вигадала план дестабілізації під умовною назвою «Майдан-3».
  • Українські спецслужби запобігли щонайменше 5-6 замахам на його життя з боку Росії
  • Війна в Україні може перерости у Третю світову війну, адже Росія розпалює конфлікти по всьому світу і буде тиснути, доки США та Китай не змусять її зупинитися. 
  • Надання Україні сучасних засобів ППО сприятиме поверненню додому українців, які були змушені виїхати за кордон.
  • Застеріг українських генералів від втручання у політику, оскільки це ставить під загрозу єдність країни.

- В Україні 21 листопада відзначається День Десантно-штурмових військ ЗСУ – Укрінформ. Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний привітав з професійним святом Десантно-штурмові війська Збройних сил.

- Міністр оборони Рустем Умєров заявив, що в питанні можливої зміни українських військових командувачів наразі рішення не ухвалювали, але робиться все необхідне для підвищення ефективності – ЗМІ.

- Верховна Рада ухвалила закон про ратифікацію Угоди між Україною та Європейським Союзом про участь у програмі «Механізм «Сполучення Європи» – Ярослав Железняк, нардеп.

- У Державному бюро розслідувань заявили, що перебувають на фінішній прямій у розслідуванні злочинів, скоєних під час масових акцій протесту у 2013-2014 роках – ДБР. У 2020 році в ДБР було сформовано управління у справах Майдану. На цей момент у справах Майдану винесено 40 вироків відносно 49 осіб.

- Верховна Рада призначила Віталія Коваля на посаду голови Фонду державного майна України. Призначення Коваля на посаду голови ФДМУ підтримали 279 парламентаріїв.

- Сполучені Штати разом із партнерами рішуче налаштовані не дозволити Росії зупинити надходження продовольства світові і допомогти українському уряду підтримати діяльність Чорноморського гуманітарного коридору – Бріджит Брінк, посол США в Україні.

- Кабінет міністрів вніс зміни до низки постанов, які стосуються порядку реєстрації та обліку гуманітарної допомоги та її отримувачів у період воєнного стану – Урядовий портал.

- 21 листопада, НАБУ і САП повідомили про підозру народному депутату Андрію Одарченку у спробі підкупу біткоїнами голови Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України Мустафи Найєма – пресслужба САП. НАБУ повідомило про підозру ще одному народному депутату у спробі підкупу голови Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України. За даними джерел Укрінформу, йдеться про народного депутата Сергія Лабазюка.

***

- Кабінет міністрів змінив Порядок постачання товарів оборонного призначення під час особливого періоду, передбачивши спрощення процедури постачання іноземних зразків – сайт уряду.

- Баржеві каравани ПрАТ «Українське Дунайське пароплавство» (УДП) успішно виконали пілотні рейси за довгостроковими контрактами на перевезення української руди до Сербії та зерна з Угорщини до порту Констанца в Румунії на зворотному шляху – пресслужба УДП.

- В Україні 20 листопада 2023 року в аварійний ремонт виведено 5 енергоблоків теплоелектростанцій. Обмеження споживання не вводилися – НЕК «Укренерго».

- Через протести польських перевізників, які другий тиждень блокують для українських вантажівок перетин кордону, за три дні пункт пропуску «Ягодин – Дорогуськ» на Волині перетнуло 317 вантажівок на в'їзд і 47 на виїзд замість 1800 у кожному напрямку – ДПСУ. На пункті пропуску «Краківець – Корчова» українські перевізники провели мітинг у відповідь на блокування польськими протестувальниками перетину кордону вантажівками з Польщі в Україну. На території Словаччини перевізники розпочали блокувати рух вантажівок через пункт пропуску «Вишнє-Нємецке».

- Національний телекомоператор «Київстар» сплатив до державного бюджету за третій квартал цього року понад 2,775 млрд грн податків та зборів – пресслужба компанії.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Парламент Словаччини затвердив програму, представлену урядом на чолі з нещодавно призначеним прем'єр-міністром Робертом Фіцо. У ній передбачено припинення надання військової допомоги Україні – Reuters.

- Європол створив спеціальну робочу групу для надання допомоги у розслідуванні міжнародних злочинів, скоєних Росією в Україні з лютого 2022 року – Європол.

- Канада заявила про готовність спільно з Україною очолити коаліцію держав, які сприятимуть поверненню депортованих українських дітей – Андрій Костін, генпрокурор України.

- Із Азербайджану в Україну відправили другу частину гуманітарної допомоги, яка складається із електрообладнання – АПА. До складу гуманітарного вантажу входять понад 900 тисяч метрів електричних кабелів і проводів, а також 18 трансформаторів і трансформаторних підстанцій.

- Адміністрація Сполучених Штатів заявила, що дії та наміри терористичного угруповання ХАМАС проти Ізраїлю є проявом геноциду стосовно єврейського народу – Джон Кірбі, координатор Ради нацбезпеки Білого дому.

- У жовтні з Німеччини до Росії було експортовано товарів на суму лише 600 млн євро, що на 37,3% менше, ніж рік тому – Bild. Цей обсяг поставив Росію на 18-е місце серед країн межами ЄС. У лютому 2022 року Росія була там на п'ятому місці.

- Спікер парламенту Грузії Шалва Папуашвілі звинуватив президентку Саломе Зурабішвілі у ксенофобському ставленні до російськомовних – Грузия Online. Саломе Зурабішвілі раніше заявила, що вбачає небезпеку в тому, що тисячі росіян перебувають на території Грузії та розмовляють російською мовою.

ВОРОГ

- Російська Федерація разом з Білоруссю наклали вето на затвердження Естонії наступним головою ОБСЄ у 2024 році на засіданні Постійної ради Організації з безпеки і співробітництва в Європі у Відні 21 листопада – ERR.

- Прессекретар Путіна Пєсков прокоментував заяву Зеленського щодо права України на ліквідацію Путіна і сказав, що замахи на Путіна з України здійснювали словесно багато разів. На найрізноманітніших рівнях. Ми прекрасно усвідомлюємо це. І нічого в них (України – ред.) не вийде – ТАСС. Володимир Зеленський в інтерв’ю таблоїду The Sun сказав, щодо права України ліквідувати Володимира Путіна, якщо буде така можливість, бо йдеться про захист України.

- Режим Путіна вирішив створити у складі ЗС РФ такий собі Африканський корпус, його метою буде «вирішення масштабних і комплексних завдань» для «протидії неоколоніальному впливу Заходу», щоб «підривати його ресурсну базу» в країнах Африки – ЗМІ.

- Росія скоротила морський експорт нафти до найнижчого рівня з серпня перед зустріччю міністрів у форматі ОПЕК+ цими вихідними, коли дотримання умов скорочення видобутку буде в центрі уваги. Цей крок РФ зробила після різкого зростання поставок у жовтні – Bloomberg.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-