Зеленський відзначив державними нагородами воїнів-десантників

Зеленський відзначив державними нагородами воїнів-десантників

Фото
Укрінформ
Президент Володимир Зеленський відзначив державними нагородами воїнів-десантників з нагоди Дня Десантно-штурмових військ Збройних сил України.

Про це він сказав у своєму вечірньому відеозверненні, повідомляє Укрінформ.

«Сьогодні ось тут, у Маріїнському палаці, відзначив державними нагородами наших воїнів-десантників. Сьогодні їх професійний день - день ДШВ Збройних сил України. Наші потужні воїни, наші міцні бойові бригади. Я дякую кожному воїну за все, що ви робите заради України та українців», - сказав Зеленський.

Читайте також: Пісторіус був не лише у Києві, а їздив підтримати наших воїнів - Зеленський

Також він висловив подяку «всім командирам, які бережуть життя солдатів».

«Я дякую кожному і кожній, хто допомагає захищати нашу державу і людей, і хто наближає вигнання окупантів. Український народ вміє досягати своїх цілей, коли ми всі боремося саме за це, саме заради України», - наголосив Президент.

Як повідомляє ОП, на церемонії, яка відбулася в Маріїнському палаці в Києві, також був присутній міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус.

«Сьогодні – професійний день наших Десантно-штурмових військ Збройних сил України. День десятків тисяч надзвичайно міцних воїнів, без яких просто не уявити надійної оборони, які завжди на дуже складних ділянках фронту й чия хоробрість незмінно має стратегічне значення для України. Це хоробрість, яка впливає не лише на окремий бій заради нашої держави, а на всю битву заради нашої незалежності», – сказав Зеленський під час виступу.

Глава держави відзначив високу ефективність взаємодії бригад ДШВ з іншими підрозділами Сил оборони й безпеки задля захисту України та знищення окупантів.

Читайте також: Зеленський присвоїв звання «Герой України» двом військовим

«І в 14-му році, і після 24 лютого воїни ДШВ – серед найбільш боєздатних і результативних у Силах оборони», – наголосив Президент і додав, що за час повномасштабної війни понад 10 тис. воїнів Десантно-штурмових військ відзначені державними нагородами.

Повідомляється, що присутні також ушанували хвилиною мовчання подвиг військовослужбовців ДШВ, які віддали життя заради Української держави й людей.

Так, Президент привітав воїнів із професійним днем і вручив державні нагороди.

«Сьогодні, у День ДШВ, це особлива честь для мене – вручити воїнам-десантникам – солдатам, сержантам, офіцерам – державні нагороди, а бойовим частинам – бойові прапори, почесні найменування та відзнаки. Від імені всіх українців я дякую всьому складу наших Десантно-штурмових військ і особливо тим командирам, які бережуть життя своїх солдатів, і бажаю всім сили й перемоги – перемоги України», – сказав Зеленський.

Читайте також: Бойовий гімн десантно-штурмових військ - відео в Telegram-каналі

Глава держави також передав ордени рідним головного сержанта розвідувального взводу Івана Банка, якого удостоєно звання Героя України посмертно. Банк брав участь у боях за звільнення Київщини та Херсонщини, проводив розвідку ворожих позицій і вогневих точок, знищуючи техніку окупантів. У вересні 2022 року в Херсонській області головний сержант потрапив під мінометний обстріл і зазнав множинних осколкових поранень, несумісних із життям.

«Золоту Зірку» з рук Президента також отримали члени сім’ї загиблого Героя України молодшого сержанта Дмитра Шкурова, який захищав Україну з вересня 2021 року. Він був командиром відділення десантно-штурмового взводу. У листопаді 2022-го керував боєм на Донеччині, корегував колективне озброєння підрозділу. Вночі між обстрілами Шкуров вирішив перенести тіла загиблих побратимів на сусідню позицію, щоб зберегти їх. Він самотужки переніс п’ять тіл бійців, але, повертаючись по наступне, натрапив на вибуховий пристрій і загинув. Завдяки зусиллям молодшого сержанта тіла його побратимів були передані їхнім рідним, розповідає пресслужба Президента.

Повідомляється, що Зеленський також передав орден дружині старшого сержанта Олександра Леунова, удостоєного звання Героя України посмертно. У березні 2022 року на Харківщині під час прориву колон окупантів сержант на чолі підрозділу вступив у бій і знищив ворожі танки та БМП. Завдяки цьому було зупинено просування ворога та не допущено оточення наших військ. Проте в БТР-80, де перебував Олександр Леунов, влучив ворожий танк, у результаті чого старший сержант зазнав поранень, несумісних із життям.

Крім того, глава держави вручив відзнаку Президента України «Хрест бойових заслуг» молодшому сержанту ЗСУ Олександру Фісуну, який із 24 лютого 2022 року захищає територіальну цілісність України. Він брав участь в оборонних і штурмових діях та відбитті російських штурмів на Харківщині, Луганщині й Донеччині. Неодноразово виконував обов’язки старшого позиції відділення та приймав бій із піхотою противника, вміло керував діями особового складу. Постійно брав участь у здійсненні евакуації поранених військовослужбовців, зокрема особисто ніс поранених понад 5 кілометрів полем, завдяки чому були врятовані життя захисників.

Зазначається, що військовослужбовцям також вручили ордени Богдана Хмельницького I-III ступенів, ордени «За мужність» II та III ступенів, орден княгині Ольги ІІІ ступеня.

Також почесну відзнаку Президента України «За мужність та відвагу» присвоєно 122-му окремому аеромобільному батальйону 81-ї окремої аеромобільної бригади ДШВ ЗСУ.

Окрім того, з метою відзначення високого професіоналізму, бойових заслуг, мужності та відваги особового складу військових частин Зеленський вручив бойові прапори 82-й окремій десантно-штурмовій бригаді Десантно-штурмових військ ЗСУ, 148-й окремій артилерійській бригаді ДШВ ЗСУ та 135-му окремому батальйону управління Командування Десантно-штурмових військ Збройних Сил України.

Також Президент присвоїв почесні найменування бригадам Десантно-штурмових військ ЗСУ. Так, 80-й окремій десантно-штурмовій бригаді присвоєно почесне найменування «Галицька», 81-ша окрема аеромобільна бригада носитиме почесне найменування «Слобожанська», 95-й окремій десантно-штурмовій бригаді присвоєно почесне найменування «Поліська», а 79-й окремій десантно-штурмовій бригаді – почесне найменування «Таврійська».

Зазначається, що у заходах до Дня ДШВ також узяли участь міністр оборони Рустем Умєров, Головнокомандувач Збройних сил Валерій Залужний, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін, секретар РНБО Олексій Данілов, командувач Десантно-штурмових військ Максим Миргородський, заступники керівника Офісу Президента Роман Машовець, Ігор Жовква та Андрій Сибіга, посол Німеччини в Україні Мартін Єгер.

Як повідомлялося, в Україні 21 листопада відзначається День Десантно-штурмових військ ЗСУ.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-