Пам’яті кулеметника Євгенія Браха з позивним «Малі»

Пам’яті кулеметника Євгенія Браха з позивним «Малі»

Хвилина мовчання
Укрінформ
Капрал - резервіст Французького іноземного легіону на початку повномасштабного вторгнення повернуся до України

Про кар'єру військового Євгеній мріяв з дитинства. Хлопець родом із Полтавщини, який народився у селищі Машівка, а дитинство провів у селі Селещина, не дуже вірив, що зможе вступити до Іноземного легіону. Гадав, що для цього необхідно знати французьку мову, і не вірив, що здатен на такий «подвиг».

Після закінчення школи опанував фах майстра з налагодження й запуску холодильних установок. Потім навчався у Національному університеті харчових технологій. Брав участь у Революції Гідності. Коли в 2014 р. росіяни розпочали агресію проти нашої країни, Євгеній хотів вирушити на фронт, на Донеччину. Проте йому було на той момент 19 років, а на службу приймали з 20-ти. Тож хлопець, покинувши навчання в університеті, спочатку відправився вчитися до Польщі. А дізнавшись, що незнання мови не стане на перешкоді вступу до Іноземного легіону, рушив до Франції.

Вступні випробування далися йому нескладно, він був сильним і кмітливим. У вересні 2015 року Євгенія прийняли до лав Легіону. Там він відчув, що потрапив у рідну стихію. Після тренувань почалися військові відрядження. З миротворчою місією Євгеній служив в Малі - країні, назва якої пізніше стала його позивним. А потім з африканських пустель потрапив на інший континент - у Південну Америку. Джунглі Французької Гвіани припали йому до смаку навіть більше.

За час служби його неодноразово нагороджували, та коли у вересні 2020 р. закінчився його п'ятирічний контракт, у званні капрала залишив службу.

Євгеній залишився у резерві Французького іноземного легіону. Жив і працював у Франції на Лазурному березі. Вів власний ютуб-канал, був активним інстаграм-блогером з більш як 40 тис. підписників.

Коли почалася повномасштабна війна, Євгеній не міг лишатися осторонь. На його грудях було татуювання: Alba jacta est, тобто «Жереб кинуто». І він не відмовився від свого жереба.

Навесні 2022-го «Малі» повернувся із Франції в Україну і пішов воювати проти російських загарбників. Спочатку  вступив у добровольчий батальйон «Традиція та порядок». Влітку 2022-го проходив навчання у Великій Британії. Після цього був прийнятий на службу до лав Сил спеціальних операцій ЗСУ. На фронті був кулеметником. Брав участь у підготовці спецоперації на острові Зміїний.

Про загибель «Малі» на фронті повідомив його побратим Ігор «Янкі» Номан в Інстаграмі.

«Брат. Воїн. Справжній. Душа. Патріот. Найкращий серед нас. Найкращий серед найкращих. Приклад для всіх. Ти завжди залишишся в наших серцях! Знов сумую! Побачимося в іншому місці!», - написав він.

Євгеній Брах загинув 21 вересня 2022 року під час виконання бойового завдання біля Соледару на Донеччині. Воїн не дожив 11 днів до свого 27-річчя.

Заступник начальника Полтавської обласної військової адміністрації Олексій Бруслик написав у Фейсбуці про воїна: «Герой має стати взірцем для наслідування. Євгеній своїм прикладом показав, що завжди потрібно йти за своєю мрією. Наш захисник дуже хотів бути військовим, і навіть коли не вступив до військового училища, все-таки реалізував свою мрію – став капралом Іноземного легіону. Коли почалася повномасштабна війна, він не міг залишатися у Франції, повернувся в Україну, взяв до рук зброю і став на захист держави».

Поховали воїна на Алеї Героїв Затуринського кладовища в Полтаві. У Євгенія залишилися батьки, сестра, кохана та син, який народився влітку 2022 року.

«Женя завжди усіх підтримував, він був - сама доброта», - згадує Браха його сестра.

У Селещинському ліцеї, де навчався герой, встановили меморіальну дошку. Родина загиблого воїна подарувала ліцею смугу перешкод та інтерактивний лазерний тир, щоб пам'ять про воїна залишалася у місці, де він провів свої шкільні роки.

Посмертно захисник нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

Фото: Інстаграм Євгенія Браха

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-