Зеленський відвідав один із центрів підготовки підрозділів ракетних військ та артилерії

Зеленський відвідав один із центрів підготовки підрозділів ракетних військ та артилерії

Фото, відео
Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський у День ракетних військ і артилерії та День інженерних військ відвідав один із центрів підготовки підрозділів ракетних військ і артилерії та ознайомився з новітніми зразками озброєння і техніки, що перебувають на озброєнні Збройних сил України.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Президента.

Начальник Головного управління ракетних військ і артилерії Генерального штабу Збройних сил України Сергій Баранов доповів главі держави про особливості застосування артилерійського озброєння й техніки, зокрема САУ AS-90, гармати Д-30, САУ 2С22 "Богдана", САУ PzH 2000, установки БПЛА Shark.

Він поінформував Зеленського про обсяги такого типу озброєння, необхідні для війська.

Читайте також: Зеленський відреагував на нічні обстріли РФ: Будемо потужно відповідати ворогу

Начальник інженерних військ – начальник управління інженерних військ командування Сил підтримки ЗСУ Олександр Яковець ознайомив Президента зі зразками інженерної техніки: інженерним танком Wisent 1, бронетранспортером MaxxPro з мінним тралом Spark, машинами розмінування Ahlmann 12BS та GCS-200, танковим мостоукладачем Biber.

Яковець детально розповів Зеленському про застосування роботизованих систем для гуманітарного розмінування на деокупованих територіях та поблизу зони активних бойових дій.

Зеленський відвідав один із центрів підготовки підрозділів ракетних військ та артилерії / Фото: Офіс Президента

Він відзначив інженерний танк Shredder, який є одним з найкращих зразків. За його словами, нині триває активне навчання особового складу із його використання.

Також Президенту продемонстрували взаємодію артилерії та інженерних військ під час виконання бойових завдань, зокрема придушення вогневої точки противника, розгородження мінно-вибухових загороджень та зайняття ворожої позиції.

Читайте також: В Україні відзначають День інженерних військ, ракетних військ та артилерії

Після стрільб військовослужбовці ракетних військ передали главі держави планшет із гравіюванням, а інженери – свій логотип і прапор.

Також Президент зустрівся з військовослужбовцями цих родів військ та вручив державні нагороди.

«Сьогодні ми відзначаємо професійний день саме тих наших воїнів, які є опорою для всіх Сил оборони та безпеки України. Це – День ракетних військ та артилерії, і це – День інженерних військ. Саме тих родів військ, які створюють надійну базу і для стійкості оборонців України, і для просування наших підрозділів уперед», – наголосив глава держави у своєму виступі.

Президент зазначив, що українські ракетні війська та артилерія стали одними з найпотужніших у світі, адже вміють бути ефективними навіть в умовах, коли ворог переважає за ресурсами.

Фото: ОП

«Українці вміють дивувати потужними влучаннями по окупанту – по його позиціях, по його системах – навіть тоді, коли більшість не вірить у реалістичність тих чи інших наших ударів. Українці вміють бути такими результативними, як це потрібно, щоб виходити з будь-яких складних, навіть дуже складних ситуацій», – наголосив Зеленський.

Він зауважив, що під час поїздок на фронт та спілкування з українськими захисниками на передових позиціях переконався в їхньому розумінні ситуації, тож впевнений у них.

«Всі українці впевнені у наших воїнах. І коли наші люди мотивовані, Україна здатна змінювати хід війни в інтересах нашої держави, в інтересах нашої незалежності. Зокрема, здатні наші воїни-артилеристи, наші ракетники… Воїни, вітаю вас із вашим днем», – підкреслив глава держави.

Українські інженерні війська, як зазначив Президент, щодня виконують широкий спектр завдань: відкривають шлях у загородженнях ворога, забезпечуючи надійність нашої оборони, обладнують фортифікації та захищають українські позиції від російських атак.

Читайте також: Зеленський нагородив 211 оборонців України, 78 з них - посмертно

«Майстерність ваша, інженерних військ, – це один із ключових елементів успіху всієї оборони. І я вдячний кожному солдату, кожному командиру в наших інженерних військах, які відчувають саме таку свою відповідальність і максимально повно виконують поставлені завдання. Дякую й вітаю вас», – зауважив Зеленський.

Він наголосив, що навіть через 618 днів повномасштабної агресії Росії Україна б’ється і здобуває потрібні результати.

«Попри все щодня і щоночі наші воїни завдають потужних ударів по окупанту. Я пишаюся всіма українськими воїнами! Україна є завдяки тим, хто бореться заради неї. І хай буде світлою пам’ять про всіх наших людей, які віддали безстрашно своє життя, захищаючи Україну», – зазначив Президент.

Присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять усіх загиблих захисників України.

За особисту мужність, виявлену в захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане виконання військового обов’язку глава держави вручив державні нагороди 30 військовослужбовцям ракетних військ і артилерії та військовослужбовцям інженерних військ ЗСУ.

Читайте також: Президент нагородив військових, які змінили ситуацію в Чорному морі на користь України

Зокрема, молодший сержант Денис Дорофєєв та полковник Сергій Жук отримали з рук Зеленського відзнаку Президента України «Хрест бойових заслуг».

Також Президент вручив ордени Богдана Хмельницького І-ІІІ ступенів, ордени «За мужність» ІІ та ІІІ ступеня та ордени Данила Галицького.

Крім того, глава держави вручив бойові прапори 190-му навчальному центру Головного управління ракетних військ і артилерії та безпілотних систем Генерального штабу Збройних сил України, 68-му окремому береговому ракетному дивізіону 360-ї окремої берегової ракетної бригади Військово-морських сил ЗСУ, 250-му об’єднаному центру інженерної підтримки Сил підтримки ЗСУ.

Відзнаку Президента «За мужність та відвагу» було вручено 48-й інженерній кам’янець-подільській бригаді Сил підтримки ЗСУ, 808-му окремому полку підтримки Сил підтримки ЗСУ.

Почесне найменування «Чорний ліс» Зеленський присвоїв 15-й окремій бригаді артилерійської розвідки Сухопутних військ ЗСУ, «Поділля» – 143-му об’єднаному навчально-тренувальному центру Сил підтримки ЗСУ.

Як зазначили в пресслужбі глави держави, на заходах були присутні керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак, секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов, міністр оборони Рустем Умєров, головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, начальник Генерального штабу ЗСУ Сергій Шаптала.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні 3 листопада відзначається День ракетних військ і артилерії, а також День інженерних військ.

День ракетних військ і артилерії встановлений указом Президента 1997 року. З 2014 року українські артилеристи виконують завдання з відбиття російської агресії.

День інженерних військ встановлений в Україні згідно з указом Президента від 27 жовтня 1999 року. Інженерні війська виконують надзвичайно складну та відповідальну місію - інженерне забезпечення підрозділів у кожному з видів та родів військ ЗСУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-