Україна і Штати створили гібридні системи протиповітряної оборони - NYT

Україна і Штати створили гібридні системи протиповітряної оборони - NYT

Укрінформ
Україна і США створили гібридні системи протиповітряної оборони, що поєднують західні ракети з переобладнаними радянськими пусковими установками, які є на озброєнні української армії.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The New York Times.

Зазначається, що американські офіційні особи називають це програмою FrankenSAM, що об'єднує передові ракети класу "земля-повітря" західного зразка з модернізованими пусковими установками або радарами радянської епохи.

Перший варіант таких систем ППО об’єднує радянські пускові установки "Бук" та американські ракети Sea Sparrow, другий – це імпровізована наземна установка, що об’єднує радари радянської епохи і надзвукові авіаційні ракети Sidewinder.

Ще один варіант - комбінація радянського обладнання та систем ППО Hawk.

Зазначається, що варіанти гібридних систем ППО пройшли випробування на військових базах у США та будуть доставлені до України восени.

Читайте також: Ворог шукає прогалини в ППО, тому запускає «Шахеди» невеликими партіями - Ігнат

Також йдеться, що перспективною розробкою FrankenSAM, ймовірно, стане комбінація ракет та пускової установки Patriot, яка працюватиме зі старими радіолокаційними системами українського виробництва. Офіційний представник Пентагону заявив, що випробування такої системи, проведені у жовтні на ракетному полігоні Уайт-Сандс у Нью-Мексико, завершилися успішно.

Як зазначив Чан Касапоглу, військовий аналітик Гудзонівського інституту у Вашингтоні, ідея інтеграції військового обладнання радянських часів з досконалішими західними ракетами може допомогти Україні "використати свій арсенал на випадок майбутньої довгої війни".

Це також "дає можливість ввести у практичне застосування зброю, що припадає пилом на складах НАТО", сказав Чан Касапоглу.

Читайте також: Ігнат назвав засоби, якими Україна протидіє російським керованим авіабомбам

Як повідомляв Укрінформ, 20 жовтня Білий дім оприлюднив запит до Конгресу США з фінансуванням пакета допомоги на загальну суму 106 млрд дол., який передбачає більшу частину для підтримки України, а також для реагування на ситуацію в Ізраїлі та інші актуальні потреби.

Новий спікер Палати представників США Майк Джонсон заявив, що питання виділення військової допомоги Україні та Ізраїлю буде розглянуто окремо.

Фото: Nicole Tung for The New York Times

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-