Битва за Україну. День шістсот одинадцятий

Битва за Україну. День шістсот одинадцятий

Укрінформ
Коломойському продовжили арешт ще на місяць. Лідери ЄС схвалили плани використання мільярдних доходів від заморожених активів РФ на користь України

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот одинадцятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 27 жовтня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Сьогодні у Брюсселі розпочався другий день роботи саміту ЄС, в ході якого глави держав та урядів країн ЄС розглядають найважливіші питання зовнішньої політики.

Вчора ввечері до учасників зустрічі по відеозв’язку звернувся Президент України Володимир Зеленський. Він закликав до початку переговорів про вступ України до Євросоюзу, а також до посилення тиску на РФ, зокрема зниженням стелі цін на нафту та посиливши роботу проти посередників, за допомогою яких РФ обходить санкції – Ліга.Новини.

Основні тези засідання Європейської Ради у Брюсселі

  • Президент Румунії Клаус Йоганніс закликав лідерів країн Євросоюзу на саміті у Брюсселі розпочати переговори про вступ до ЄС України та Молдови до кінця цього року – ЗМІ. Ситуація на Близькому Сході також вимагає чіткої інформації та єдиної позиції, щоб уникнути небезпечної ескалації конфлікту.

  • Є потужне переконання, що потрібно більше грошей для України, – і ми майже одноголосні у цьому. Це ж стосується міграції та захисту зовнішніх кордонів ЄС. По деяких інших питаннях – менше згоди – Лео Варадкар, прем’єр-міністр Ірландії.

  • Президент Франції Емманюель Макрон запевнив, що військова підтримка України з боку Європейського союзу триватиме, а робота над бюджетом та узгодження позицій щодо фінансового плану підтримки на наступні 4 роки буде рухатись якомога швидше – Укрінформ.

  • Прем’єр-міністр Люксембургу Ксав’є Беттель розкритикував прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана за його рукостискання з диктатором РФ Володимиром ПутінимPolitico.

  • Новопризначений глава словацького уряду Роберт Фіцо в контексті досягнутого загального консенсусу щодо виділення Україні додаткових 50 мільярдів євро згадав про українську корупцію як про перешкоду, зазначивши, що йому буде важко пояснити на батьківщині додаткові витрати на Україну – Politico.

Підсумки саміту ЄС

Лідери держав ЄС, які взяли участь у засідання Європейської ради у Брюсселі 26-27 жовтня:

  • підтвердили єдність у продовженні фінансової, військової, гуманітарної, дипломатичної підтримки України так довго, як це буде необхідно;
  • досягли прогресу у питанні щодо шляхів використання мільярдів євро, отриманих від заморожених фінансових активів Росії в інтересах відновлення України, наголосивши, що РФ має нести всю відповідальність за руйнування і злочини.

***

Війна в Ізраїлі

  • Офіс контролю за іноземними активами Мінфіну США (OFAC) запровадив другий раунд санкцій проти посадових осіб та фінансових мереж, пов’язаних із ХАМАСом – пресреліз американського відомства.

  • У Берліні не дають оцінок візиту в Москву представників ХАМАСу, але нагадують, що там мають бути свідомими своєї дружби з терористичною організацією – Вольфганг Бюхнер, представник пресслужби Федерального уряду.

  • Президент Франції Емманюель Макрон наполягає на гуманітарному перемир’ї та прагне негайно евакуювати близько 170 французьких громадян з сектора Гази.

  • Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) заявила про другиц за дві доби нічний рейд в секторі Гази – Times of Israel.

  • Армія оборони Ізраїлю заявляє, що в результаті нічного авіаудару в секторі Гази був убитий командир батальйону ХАМАС West Khan Younis Мадхат Мубашер – Times of Israel.

  • Міністерство охорони здоров'я в контрольованому ХАМАСом секторі Гази заявляє, що з моменту початку війни з Ізраїлем у них загинуло 7 326 осіб – Times of Israel.

  • ЦАХАЛ встановив, що щонайменше 233 заручники викрадені бойовиками ХАМАС і вивезені у сектор Гази – Times of Israel.

  • Тель-Авів зазнав ракетної атаки, одна з ракет влучила у багатоповерховий будинок, троє людей поранено – The Times of Israel.

  • Ще вісім вантажівок із продовольством, медикаментами і водою, як очікується, перетнуть сектор Гази в п'ятницю – Reuters.

  • Ракета, випущена внаслідок бойових дій між ХАМАС та Ізраїлем, впала на єгипетське курортне місто, розташоване приблизно за 220 км від сектора Гази – Reuters.

  • Сполучені Штати завдали ударів у відповідь по двох іранських об'єктах на сході Сирії – заява міністра оборони США Ллойда Остіна.

  • Міністр закордонних справ Франції Катрін Колонна заявила, що завтра в Єгипет прибудуть ще 54 тонни гуманітарної допомоги для цивільних у Газі –  RTL.

ЦИТАТИ ДНЯ

Андрій Юсов, представник ГУР Міноборони України: «У мережі почали поширювати інформацію про смерть Путіна. Українці мають стримано реагувати на такі чутки».

Джон Кірбі, координатор зі стратегічних комунікацій Білого дому: «Ми очікуємо нових російських атак. Прагнучи досягти результату в Авдіївці та інших місцях на полі бою, Росія продовжує нехтувати життям своїх солдатів».

Лео Варадкар, прем’єр-міністр Ірландії: «Україна має право захистити свій суверенітет, незалежність та свою демократію. Україна не є досконалою, у неї є свої прикрі проблеми, наприклад, корупція. Але ця війна – війна агресивна. Росія розпочала неспровоковане вторгнення. Якщо ми не зупинимо Путіна в Україні, він там не зупиниться».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Російські окупанти без успіху наступали у районах Куп'янська, Бахмута та Мар'їнки, намагаються оточити Авдіївку, перегруповуються на Лиманському, Шахтарському та Запорізькому напрямках. Протягом минулої доби відбулося майже 70 бойових зіткнень – Генштаб ЗСУ.

- Російські війська у ніч на 27 жовтня атакували Україну 6 ударними дронами та балістичною ракетою «Іскандер-М», захисники України знищили 5 безпілотників типу «Shahed-136/131» – Повітряні сили ЗСУ.

- У Севастополі великий протимінний катер «Володимир Козицький» міг підірватися на російській міні – Наталія Гуменюк, керівник об’єднаного пресцентру Оперативного командування «Південь».

- В Україні тестують вітчизняний дрон-розміновувач ST1 із мікрокомп’ютером, який обробляє дані та передає їх саперам у режимі реального часу – Михайло Федорова, міністр цифрової трансформації.

- Російські загарбники на аеродромі «Бельбек» у тимчасово окупованому Криму замінили частину винищувачів намальованими на ВПС – ЗМІ.

- В Україні загинув 31-річний білоруський доброволець Павло Горбач із позивним «Борт», який брав участь у звільненні Ірпеня на Київщині, Херсона на півдні та інших населених пунктів. Вічна пам'ять Герою...

***

- Ворог завдав удару ракетою «Іскандер» по будівлі пожежної частини в місті Ізюм Харківської області, постраждали восьмеро рятувальників – Ігор Клименко, міністр внутрішніх справ.

- На Херсонщині внаслідок ворожого обстрілу загинув цивільний – Олександр Прокудін, начальник обласної військової адміністрації.

- Російські терористи обстріляли Нікополь на Дніпропетровщині. Пошкоджено 10 приватних будинків і лінії електропередач, знищено одну господарську споруду. Поранення отримали 5-річна дитина та жінка – Сергій Лисак, очільник Дніпропетровської ОВА.

- У державного зрадника і екснардепа Олега Царьова стріляли, він у важкому стані – ЗМІ.

- Україні вдалося повернути на підконтрольну територію тіла 50 загиблих військовослужбовців – Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.

- В Україні станом на ранок 27 жовтня внаслідок повномасштабної агресії Російської Федерації загинули 510 дітей, ще 1139 дістали поранення – Офіс генпрокурора.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Шевченківський районний суд Києва задовольнив клопотання БЕБ і продовжив термін арешту Ігоря Коломойського до 2 грудня 2023 року включно – Ліга.Новини.

Президент Зеленський

  • провів телефонну розмову з прем'єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком. Обговорили ситуацію в Чорному морі та дії Росії, які створюють небезпеку для цивільного судноплавства, – попри всі загрози «зерновий коридор» продовжить функціонувати – пресслужба Офісу президента.
  • підписав закон, що передбачає врегулювання питання виплат компенсації за зроблений власним коштом ремонт пошкодженого житла за програмою «єВідновлення» – сайт ВРУ.
  • вручив рідним загиблих Героїв України ордени «Золота Зірка».

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль

  • провів зустріч із новою послом Канади в Україні Наталкою Цмоць. Сторони домовились організувати візит делегації канадського бізнесу в Україну. Ключовим компонентом в залученні інвестицій залишається страхування воєнних ризиків – Телеграм глави українського уряду.
  • зазначив, що Україна залучить 1,2 млрд доларів від МБРР, що входить до групи Світового банку, на соціальний захист українських родин та дітей, людей з інвалідністю та інші важливі соціальні програми – Телеграм глави українського уряду.
  • повідомив, що близько 30 німецьких компаній розглядають можливість інвестицій в економіку України – Укрінформ.
  • заявив, що Україна завершує збір уже другого врожаю під час війни. Зібрано більше 70 млн тонн зернових, зернобобових і технічних культур – Фейсбук глави уряду.
  • Україна у вересні експортувала 3,6 млн тонн аграрної продукції, майже 2,3 млн тонн – через дунайські порти.

Кабінет Міністрів

  • затвердив положення про особливості імпорту електроенергії в умовах воєнного стану;
  • схвалив проєкт закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування земель природно-заповідного фонду земельним податком» – Тарас Мельничук, постійний представник Кабміну у Верховній Раді.
  • ухвалив рішення, яке дозволить розширити Єдину інформаційну систему соціальної сфери завдяки включенню до неї низки реєстрів та баз даних – Урядовий портал.
  • включив індустріальний парк «ВінІндастрі» до Реєстру індустріальних (промислових) парків – Мінекономіки.

- Секретар Ради нацбезпеки та оборони Олексій Данілов спростував, що з початком війни в Ізраїлі є проблеми з допомогою від партнерів. Допомога Україні продовжується й буде надходити до «повної перемоги» – Фокус.

- Національне агентство з питань запобігання корупції внесло італійську групу Camozzi до списку міжнародних спонсорів війни через те, що компанія продовжує вести бізнес у Росії,  її завод продовжує працювати в тимчасово окупованому Криму – пресслужба НАЗК. Camozzi Group виробляє пневмоапаратуру, пневмообладнання, пневмосистеми та пневмоавтоматику. Компанія є одним зі світових лідерів у цій галузі.

- Антимонопольний комітет оштрафував дві іноземні компанії на суму 50 млн грн за порушення українського законодавства під час створення підрядника будівництва газопроводу «Північний потік-2» компанії Wintershall DEA AG.  Йдеться про німецьку BASF S.E та люксембурзьку LetterOne Holdings SA – Павло Кириленко, голова АМКУ.

- Щороку 27 жовтня в Україні відзначається День української писемності та мови. До цієї події проведено традиційний радіодиктант національної єдності-2023. Цьогоріч Радіодиктант називається «Дороги України» – Укрінформ. Виконувач обов'язків міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв та Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь взяли участь у написанні Всеукраїнського радіодиктанту.

- У День української писемності та мови Національний банк ввів в обіг нову пам'ятну срібну монету «Українська мова» номіналом 10 гривень та тиражем 5000 екземплярів – пресслужба НБУ.

- Нова пошта 27 жовтня відкрила перше відділення і запустила власну кур’єрську доставку у Латвії – пресслужба компанії. Тепер вона присутня в усіх країнах Балтії.

***

- У приміщеннях столичних ТЕЦ, що є об’єктами критичної інфраструктури та знаходяться в управлінні «Київтеплоенерго», ідуть обшуки Державного бюро розслідувань – Київська міська держадміністрація. КП «Київтеплоенерго» заявляє, що готове співпрацювати зі слідчими та надавати всю необхідну інформацію.

- У голови Нацслужби здоров'я провели обшуки та оголосили підозру у службовій недбалості, що завдала державі збитків на понад 2 млн гривень – Офіс генерального прокурора. Нацслужба здоров’я розцінює це як тиск.

- Вищий антикорупційний суд оштрафував народного депутата Ярослава Дубневича, обвинуваченого у незаконному заволодінні 93 млн грн Укрзалізниці, через неявку на судове засідання та постановив здійснити його примусовий привід – САП.

***

- Українські аграрії станом на 27 жовтня 2023 року зібрали 63,2 млн т нового врожаю зернових та олійних культур – Мінагрополітики.

- Міністерство відновлення спростовує інформацію, яка з'явилася у ЗМІ про припинення роботи Чорноморського коридору, і стверджує, що порти Великої Одеси продовжують обробляти судна, які пройшли тимчасовим коридором – пресслужба Мінвідновлення.

- Відразу чотири судна прямують на вихід з одеських портів  тимчасовим коридором – Propus, Iasos, Gloria G, Manassa Queen. До українських чорноморських портів зараз ідуть танкер Mavka, балкер Golden Arrow і судно для перевезення генеральних вантажів Maranta – The Guardian.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Україна отримала від Німеччини системи протиповітряної оборони IRIS-T, ракети до них, надводні дрони, безпілотники Vector та боєприпаси. Німеччина пообіцяла також надати України 5 тис. 155-мм снарядів – Фокус.

- Словенський виробник безпілотників C-Astral передав партію розвідувальних БПЛА Bramor C4EYE українським військовим – Defense News.

- Спікер Палати представників США Майк Джонсон заявив, що питання виділення військової допомоги Україні й Ізраїлю буде розглянуто окремо – Bloomberg. Він також заявив, що його країна не дозволить російському диктатору Путіну перемогти у війні проти України, оскільки це може підштовхнути Китай до нападу на Тайвань.

***

- Міністр закордонних справ Китаю Ван Ї перед зустріччю з держсекретарем США Ентоні Блінкеном заявив, що Китай і Сполучені Штати повинні працювати над тим, щоб якомога швидше повернути свої відносини на шлях здорового, стабільного та сталого розвитку – Xinhua.

- Колишній прем’єр-міністр Китаю Лі Кецян, який у 2012-му прийшов до керівництва країною в тандемі з нинішнім лідером Сі Цзіньпіном і впродовж наступних десяти років очолював уряд, раптово помер у віці 68 років – Xinhua.

- Наступного тижня Південна Корея та Сполучені Штати проведуть спільні великомасштабні повітряні навчання із залученням винищувачів-«невидимок», щоб посилити спільні оперативні можливості на тлі загрози з КНДР – Yonhap.

- Прем'єр-міністри Грузії, Вірменії та Азербайджану ввечері 26 жовтня провели тристоронню зустріч, за підсумками якої глава грузинського уряду запропонував себе посередником у мирних перемовинах між Вірменією та Азербайджаном – Ехо Кавказу.

- Литовський міністр внутрішніх справ Агне Білотайте заявила, що Литва разом із сусідніми країнами регіону планує спільні навчання, щоб оцінити ефективність спільних алгоритмів щодо закриття кордону з Білоруссю – Delfi.

- Міністр закордонних справ Південної Кореї Пак Джин заявив, що Сеул не стоятиме осторонь і вживатиме заходів у разі передачі Москвою ракетних технології КНДР – Yonhap.

ВОРОГ

- Банк Росії підвищив ключову ставку до 15% через значне посилення інфляційного тиску – Центробанк РФ. Облікову ставку підвищили вчетверте за три місяці.

- США мають дані про те, що російські командири страчують своїх солдатів, які не хочуть іти в наступ, відступають чи відмовляються виконувати накази – Джон Кірбі, координатор зі стратегічних комунікацій Білого дому.

- Росія повідомила Фінляндію про те, що відмовляється від угоди про прикордонну співпрацю – ТАСС.

- Обміняний в Росію кум президента країни-агресора Віктор Медведчук, якого в Україні звинуватили в державній зраді і який був одним із лідерів забороненої партії ОПЗЖ, став власником нової яхти вартістю 886 млн рублів, чи $9 млн 627 тис. – росЗМІ.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-