Битва за Україну. День шістсот дев’ятий

Битва за Україну. День шістсот дев’ятий

Укрінформ
Внаслідок російської атаки зазнали пошкоджень два корпуси Хмельницької АЕС. У ЗСУ формують батальйон «Сибір», що повністю складається з громадян Росії

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот девятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 25 жовтня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Внаслідок російської атаки у ніч на 25 жовтня зазнали пошкоджень два корпуси Хмельницької атомної електростанції. У Нетішині та Славуті 1,8 тис. споживачів залишились без світла – Міненерго.

Президентка Європейського парламенту Роберта Мецола запропонувала, щоб українські та молдовські законодавці отримали можливість приєднатися до роботи парламенту як члени-спостерігачі, поки обидві країни очікують офіційного вступу до ЄС – Politico.

***

Стокгольмі проходить щорічний промисловий форум НАТО. Вперше він організований на території Швеції – країни, яка поки що не є членом НАТО – Укрінформ.

Тези виступів

  • Європейська оборонна промисловість має три головні завдання – підтримати Україну, вирішити оборонні потреби союзників по Альянсу та утримати НАТО на вістрі технологічного прогресу – Єнс Столтенберг, генеральний секретар Альянсу.

  • У 2024 році в Україні буде вироблено першу продукцію західних оборонних компаній, які відкривають свої офіси в Україні Олександр Камишін, міністр з питань стратегічних галузей промисловості.

  • Союзники по НАТО мають адаптуватися до довгострокових викликів у сфері безпеки та нарощувати обсяги фінансування оборони Єнс Столтенберг, генеральний секретар Альянсу.

  • Міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін заявив про значне зростання виробництва снарядів в Україні, проте Київ, як і раніше, в основному покладається на поставки партнерів – «Інтерфакс-Україна».

Війна в Ізраїлі

  • Країни ЄС є об’єднаними у підтримці права Ізраїлю на самооборону, й на цьому етапі ЄС не закликає його до припинення вогню, оскільки ХАМАС продовжує свої невибіркові терористичні атаки проти Ізраїлю, внаслідок яких страждає також і мирне населення Палестини – Пітер Стано, речник ЄС.

  • У Білому домі вважають, що повне припинення вогню в секторі Гази тільки допомогло б бойовикам ХАМАС – Джон Кірбі, координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США.

  • США мають намір створити міжнародну коаліцію для спільних зусиль проти міжнародного фінансування терористичної організації ХАМАС – Deutsche Welle.

  • Посольство Саудівської Аравії в Лівані евакуювало родини своїх дипломатичних співробітників з Бейрута – AP.

  • Посол Ізраїлю в Організації Об'єднаних Націй Ґілад Ердан заявив, що країна відмовить у візах посадовцям ООН після слів Генерального секретаря Антоніу Гутерреша про Палестину і ХАМАС – The Times of Israel. Генсек ООН відкидає звинувачення Ізраїлю у виправданні дій ХАМАСу.

  • Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що палестинське угруповання ХАМАС, яке здійснило напад на Ізраїль 7 жовтня, не є терористичною організацією, а його бойовиків він назвав «визволителями», які борються за свою землю – Turkish Minute.

  • ХАМАС стверджує, що внаслідок нічних авіаударів Ізраїлю по сектору Гази загинули близько 80 осіб – The Times of Israel.

  • Армія оборони Ізраїлю впродовж доби завдала ударів по кількох об'єктах та інфраструктурі угруповання ХАМАС, зокрема, уражено оперативний штаб, що відповідав за блокування виїзду мешканців Гази за межі анклаву – ЦАХАЛ.

  • Армія оборони Ізраїлю заявила, що знищила командира батальйону ХАМАСу «Північний Хан-Юніс» Тайсіра Мубашера – The Times of Israel.

  • Більше двох десятків американських військовослужбовців отримали поранення минулого тижня в результаті серії атак безпілотників на американські бази в Іраку та Сирії – NBC News.

  • Понад 200 000 ізраїльтян повернулися до Ізраїлю після початку війни з ХАМАСом – The Times of Israel.

ЦИТАТИ ДНЯ

Єнс Столтенберг, генеральний секретар НАТО: «Коли ця війна завершиться, не буде повернення до ситуації, що була до цього (до 2014 року – ред.) Ми постанемо перед більш агресивною Росією, більш активним Китаєм та більш нестабільним світом, тож маємо адаптуватися до цього на тривалий час».

Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України: «Багато країн дійсно чекають розгляду заявки на вступ до ЄС роками. Але є історії успіху, які показують, що цей шлях може тривати менше 5 років. Ці винятки підкреслюють, що в контексті приєднання до Євросоюзу кожну країну оцінюють індивідуально. А більш унікальної країни, ніж Україна, годі знайти».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Російські підрозділи перегруповуються на Авдіївському через значні втрати. Штурми (біля Авдіївки – ред.) не припинилися, але стало їх дещо менше. Ворог зазнав тільки за останній тиждень майже 3 тисячі втрат на Донеччині.

- Безуспішними були наступальні дії противника в районах Степового, Авдіївки, Сєверного, Невельського Донецької області, де відбито понад 10 атак противника – Об’єднаний пресцентр Сил оборони Таврійського напрямку.

- Російські війська безперервно обстрілюють Авдіївку, і за таких темпів місто за 2-3 тижні перетвориться на повністю зруйновану Мар'їнку – Віталій Барабаш, керівник міської військової адміністрації. Нині в Авдіївці залишаються 1599 місцевих мешканців. Евакуація не припиняється.

- Сили оборони України на Мелітопольському напрямку мали успіх на захід від Вербового –  генерал Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія». Знищено склад боєприпасів ворога, 18 одиниць військової техніки пошкоджено, втрати ворога склали 409 осіб, троє загарбників здалися в полон.

- Британська розвідка наголошує на активізації боїв у пониззі Дніпра за останній тиждень та зазначає, що Росія зберегла значний артилерійський потенціал у цьому районі –  Міноборони Британії.

- ГУР повідомило, що його воїни 23 жовтня знищили у тимчасово окупованому Донецьку склад з боєприпасами для окупантів, які штурмують Авдіївку,  – ГУР.

- На Запорізькому напрямку бійці Сил спеціальних операцій Збройних сил України упродовж тижня знищили російської техніки на 25 млн доларів – командування ССО.

- У Збройних силах України формують батальйон «Сибір», що повністю складається з громадян Росії – Bloomberg.

- У ніч на 25 жовтня 2023 року російські окупанти атакували з південно-східного напрямку, застосувавши 11 ударних БпЛА типу «Shahed», всі вони були збиті – Повітряні сили ЗСУ.

- В Україні загинув на фронті 27-річний Рудольф Віттман, доброволець із Румунії, який воював у складі Інтернаціонального легіону. Вічна пам'ять!

***

- Російські кібератаки стають все більш витонченим і повсякденним явищем, спрямованим на руйнування життєво важливої інфраструктури під час війни – Антон Демьохін, заступник міністра закордонних справ.

- Російські загарбники з вечора 24 жовтня випустили по Херсонській області 13 керованих авіабомб. На місці одного з ударів під завалами можуть бути люди. У Бериславі на Херсонщині внаслідок ранкового ворожого обстрілу загинув місцевий житель – Олександр Прокудін, начальник обласної військової адміністрації.

- У лікарні залишаються 14 поранених унаслідок російського удару по терміналу «Нової пошти» на Харківщині 21 жовтня, з них семеро – у відділенні інтенсивної терапії – Харківська ОВА.

Російські війська вбили в Україні 508 дітей і ще 1139 дітям завдали поранень – Офіс генпрокурора.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- До десятки найкращих вчителів світу за версією найпрестижнішої світової премії для освітян Global Teacher Prize вперше потрапив українець Артур Пройдаков, учитель української мови та літератури й переможець Global Teacher Prize Ukraine 2021 – сторінка премії. 

- Міжнародний день військового капелана відзначається 25 жовтня – Укрінформ.

- Президент Зеленський провів щоденну селекторну нараду – Телеграм глави держави. Україна готується до ударів РФ по енергетичній інфраструктурі.

- Передача Україні винищувачів F-16 стала основною темою переговорів міністрів оборони України і Данії Рустема Умєрова та Троельса Лунда Поульсена у Києві – Фейсбук Умєрова.

- За підсумками зустрічі з державним секретарем Офісу федерального канцлера Німеччини Йоргом Кукісом міністр Герман Галущенко заявив, що Німеччина зацікавлена у проєктах з розвитку виробництва «зеленого» водню і перспективах його транспортування до країн ЄС – Міненерго.

- В Україні наступного року з'явиться центр незалежних судових експертиз – Мін'юст запускає пілотний проєкт – Денис Малюська, міністр юстиції.

- Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що якнайшвидший початок переговорів про членство України в Євросоюзі буде найкращою відповіддю ворогу, та закликав лідерів Європи затвердити формальний початок цих перемовин уже в цьому році – Урядовий портал.

- Міністр фінансів України Сергій Марченко зустрівся з новопризначеним Надзвичайним і Повноважним Послом Канади в Україні Наталкою Цмоць – пресслужба Мінфіну. Сторони обговорили поточну економічну ситуацію в Україні, держбюджет на 2024 рік, співпрацю між країнами та спрямування заморожених активів РФ на користь України.

- Послом Польщі в Україні стане 68-річний історик і журналіст Ярослав Гузи – Укрінформ.

- Вилучені правоохоронцями в Іспанії «скіфські» пекторалі є підробкою, виготовленою для продажу колекціонерам, інші предмети потребують дослідження, ймовірно серед них таки є артефакти з курганів –  Леонід Бабенко, науковий співробітник відділу археології Харківського історичного музею ім. Сумцова.

***

- Колишньому нардепу і забудовнику Максиму Микитасю оголосили про підозру у заволодінні 307 мільйонів грн Міноборони при будівництві складів у 2018 році – НАБУ, САП.

- Правоохоронці завершили розслідування за підозрою трьох осіб у справі про завдання понад 176 млн грн збитків держкомпанії Центренерго – САП і НАБУ. Йдеться про колишнього члена дирекції ПАТ «Центренерго», ексначальника департаменту Центренерго та керівника приватної компанії Юнайтед Енерджі, яку пов'язують з Ігорем Коломойським.

- АП та НАБУ повідомили про підозру п’ятьом особам, причетним до заволодіння 100 млн грн при будівництві сховища відпрацьованого ядерного палива в Чорнобильській зоні – САП.

- Служба безпеки України викрила спецслужби РФ на вербуванні українських підлітків для антисемітських провокацій у різних регіонах України – пресцентр СБУ.

- Служба безпеки України знешкодила «розконсервовану» агентурно-бойову групу ФСБ, яка готувала диверсії на об’єктах Збройних сил України і Міноборони в Київській області – пресслужба СБУ.

- Народному депутату-мажоритарнику з депутатської групи «Довіра» Роберту Горвату повідомили про підозру у заволодінні 320 га землі – САП.

- Перед судом постане директор швейної фабрики, який постачав неякісний формений одяг для бійців підрозділів Сил територіальної оборони Збройних сил України на 35 млн грн – Київська міська прокуратура.

***

- Зростання ВВП у вересні 2023 року порівняно з вереснем минулого року становило близько 9,1% – пресслужба Мінекономіки.

- Енергоблок теплоелектроцентралі, який 24 жовтня вийшов в аварійний ремонт, знову повернувся в роботу – Міненерго.

- Група Нафтогаз отримала контроль над оператором системи газорозподілу АТ «Чернігівгаз» – пресслужба Нафтогазу.

- У портах Великої Одеси безпідставно затримують судна: аграрії кажуть про шалені збитки – Українська зернова асоціація.

- Зерновий сектор України у 2023 році може втратити 3,2 млрд доларів через високу вартість логістики, а також зростання цін на пальне та добрива, що загрожує скороченням посівних площ у наступні роки – Reuters.

- Держава Кувейт відкрила ринок для українського м'яса птиці та продуктів з нього – Держслужба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн може приїхати в Україну на початку листопада – Рікард Йозвяк, редактор Радіо Свобода в Європі. Він припустив, що Урсула фон дер Ляєн не їхала б напередодні оприлюднення звітів Єврокомісії про розширення, «якби у неї не було хороших новин».

- Сполучені Штати в середу можуть оголосити про новий пакет військової допомоги Україні на суму 150 мільйонів доларів – «Голос Америки». У новому пакеті допомоги США можуть бути додаткові ракети GMLRS для реактивних систем залпового вогню HIMARS, боєприпаси для зенітно-ракетних комплексів NASAMS, протитанкові ракети TOW, ракети AIM-9 Sidewinder і 155-мм артилерійські снаряди.

- Німеччина виділить Україні на потреби енергокомпаній цієї зими додатково 195 млн євро – Федеральне міністерство економічного співробітництва та розвитку ФРН.

- Уряд Австралії виділяє Україні новий пакет військової допомоги у розмірі 20 мільйонів австралійських доларів (12 млн доларів США) – Ентоні Албаніз, прем'єр-міністр Австралії.

- Мінвідновлення розпочало перемовини із Молдовою та Румунією щодо створення «зеленого коридору» між пунктами пропуску «Рені (Україна) – Джурджулешти (Молдова) – Галац (Румунія)» для пришвидшення експорту української агропродукції – пресслужба міністерства.

- Лідери ЄС на саміті 26-27 жовтня у Брюсселі обговорять, зокрема, прискорення надання військової підтримки Україні та використання заморожених активів Росії – Шарль Мішель, президент Європейської ради.

- Депутати Європейського парламенту виступили з ініціативою передати Україні зброю та десятки одиниць броньованої техніки, конфісковані під час спроб незаконного ввезення до Лівії, – Politico.

- Міжнародний суд ООН у Гаазі 19 лютого 2024 року проведе слухання щодо правових наслідків політики Ізраїлю на окупованій палестинській території, включаючи Східний Єрусалим – пресреліз Суду.

- Держдепартамент США схвалив продаж уряду Латвії високомобільних артилерійських ракетних систем M142 (HIMARS) та відповідного обладнання орієнтовною вартістю 220 мільйонів доларів – сайт Міноборони США.

- Міноборони Чехії оголосило про наміри укласти контракт на придбання 48 зенітних ракет великої дальності I-Derby в Ізраїлю вартістю 2,8 мільярда чеських крон (113,3 мільйона євро) – ČTK. Контракт із урядом Ізраїлю про постачання ракет має бути підписаний до кінця жовтня.

- Законопроект про затвердження протоколу про приєднання Швеції до Північноатлантичного договору був підписаний спікером турецького парламенту і переданий до комітету у закордонних справах Великих національних зборів (парламенту) Туреччини – TRT Haber.

- Голова КНР Сі Цзіньпін заявив, що Китай готовий співпрацювати зі Сполученими Штатами на принципах взаємної поваги й мирного співіснування над урегулюванням розбіжностей – МЗС Китаю.

- Зустріч прем'єр-міністра Вірменії Нікола Пашиняна і президента Азербайджану Ільхама Алієва за участі президента Євроради Шарля Мішеля наприкінці жовтня не відбудеться. Вірменія звинуватила Азербайджан у зриві переговорів у Брюсселі.

- Японська компанія Mitsubishi Motors заявила про вихід із китайського ринку і закриття свого єдиного заводу в КНР – Kyodo.

- У Молдові заблокують 22 інтернет-портали з Росії та один, заснований у рамках СНД – NewsMaker.

- Президентка Словаччини Зузана Чапутова в середу затвердила новий уряд на чолі з лідером партії Smer-SD Робертом Фіцо, який відзначився низкою антиукраїнських заяв – «Європейська правда».

- У Чехії прихильницю Росії і колишнього «почесного консула» маріонеткової «ДНР» Нелу Ліскову судитимуть за підбурювання до ненависті проти України – «Європейська правда».

- Парламент Угорщини відхилив пропозицію щодо голосування стосовно схвалення заявки Швеції на вступ до НАТО – AP.

ВОРОГ

- У Росії кількість відеокамер, підключених до системи розпізнавання облич, перевищила пів мільйона. Найбільше їх у Москві, там стеження стало майже тотальним – The Moscow Times.

- Низка російських підрядників, які допомагають виробляти «Кинджали», не потрапили під західні санкції і досі отримують із Європи обладнання та компоненти, необхідні для роботи над створенням ракет – The insider.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Фото: Bloomberg

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-