Спецоперація з повернення «вишок Бойка» зайняла два тижні - ГУР

Спецоперація з повернення «вишок Бойка» зайняла два тижні - ГУР

Укрінформ
Спецоперація з повернення під контроль України "вишок Бойка" неподалік окупованого Криму зайняла по часу два тижні.

Про це сказав командир групи ПЗРК спецпідрозділу Головного управління розвідки Міністерства оборони "Артан" Олександр (позивний "Лютий") в інтерв'ю РБК-Україна, передає Укрінформ.

"Урешті-решт ця операція зайняла в сумі близько двох тижнів", – зазначив він.

За словами "Лютого", під час спецоперації на "вишках Бойка" він відпрацьовував з ПЗРК і з катера. "І зі своїм другим номером працював потім з самої "вишки" – це тоді, коли була операція з порятунку Конана. Тоді ми попередньо збили два Су-30, хоча це ще не підтверджена інформація", - розповів представник ГУР.

Він пояснив, що зазвичай завдання групи ПЗРК під час таких операцій полягає не в тому, щоб збити якомога більше російських літаків, а в тому, щоб спрацювати на випередження і зберегти особовий склад. 

"Лютий" зазначив, що росіяни використовували ці "вишки" як бази. 

"Там у них були розміщені метеорологічні станції, особисті речі, озброєння, техніка, багато боєприпасів різного типу. Я так розумію, що вони їх використовували як мобільний пункт дислокації та переміщення. Фактично багато обладнання, яке було знайдено там, ми вже використовуємо проти них же", – заявив представник підрозділу ГУР "Артан".

За його словами, українські спецпризначенці вичекали зручний момент, коли росіяни відвели з "вишок" частину особового складу, а тих, хто залишився, вдалось вибити. 

Читайте також: ГУР показало кадри операції з повернення «вишок Бойка»

Він поінформував, що звільнення цих "вишок" дає більші можливості з переміщення в акваторії Чорного моря і десантування на узбережжі окупованого Криму.

Як повідомлялося, у вересні підрозділи ГУР Міноборони провели спецоперацію, внаслідок якої повернули під контроль України так звані вишки Бойка - бурові газо- та нафтовидобувні платформи біля берегів Криму в Чорному морі.

Керівниця об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони Півдня Наталія Гуменюк заявила, що завдяки поверненню "вишок Бойка" Україна позбавила росіян можливостей спостерігати за надводною обстановкою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-