Росія попри санкції продовжує будувати військові кораблі - експерт

Росія попри санкції продовжує будувати військові кораблі - експерт

Укрінформ
Росія продовжує будувати кораблі та вертольотоносці попри запроваджені проти неї санкції.

Про це сказав військово-морський експерт, оглядач журналу Defense Express, науковий співробітник Національного військово-історичного музею України капітан I-го рангу у відставці Володимир Заблоцький в ефірі Українського радіо, передає Укрінформ.

Заблоцький переконаний, що РФ з нуля побудувала ракетний корабель «Циклон» з нуля, який став першим кораблем проєкту 22800 «Каракурт» РФ у Чорному морі.

«Там ще будуються два кораблі та вертольотоносці. Росія має гроші. А за гроші купує все. Матеріали постачають через Азовське море, потім Волгодонським каналом», - наголосив експерт.

За його словами, уражений напередодні Силами оборони «Буян-М» побудований на базі малого ракетного артилерійського корабля, має 949 тонн, більший у довжину та ширину за рахунок того, що отримав універсальну пускову установку на 8 ракет - це можуть бути «Калібри» й «Онікси».

«Він перетворився на корабель прибережної зони, платформу для Каспійського моря. Росіяни з цього корабля обстрілювали Сирію далекобійними ракетами. Але «Буяни» мають слабку морехідність і не витримують більше 3 балів, бо створені на базі річкових суден. Тому ховаються в порти. Мають або слабку ППО, або взагалі її немає. Тому їх легко втопити. Коли цей корабель виходить на бойове чергування, його охороняють інші судна, в яких є ППО, щоби ми не змогли атакувати літаками чи ракетами», - зазначив Заблоцький.

Читайте також: Російський корабель «Павел Державин» отримав друге пошкодження – речник ВМС

За його словами, спочатку були у Чорноморському флоті два кораблі, які пізніше, ще до повномасштабної війни, перевели на Балтику, а інші замінили новими. Таким чином чотири кораблі опинилися в складі Чорноморського флоту. Інші ракетні кораблі базуються у Калінінграді. «Малий ракетний корабель, коли виходить в море, не має постійної позиції і ніхто не знає, де він перебуває. Він може ці 8 «Калібрів» вистріляти одночасно», - пояснив фахівець.

«Буян-М» є малим серійним ракетним кораблем, усього їх у Чорному морі чотири, два на Балтиці, два в Каспійському морі, два ще будуються на заводі імені Горького в Зеленодольську у Татарстані. Один має бути готовий цього року, один - наступного. Потім ці кораблі приходять на випробування в Чорне море в окупованій Керчі.

Читайте також: Корабель «Павел Державин» та ракетоносій «Буян» були атаковані дронами СБУ та ВМС - джерела

Крім того, 13 жовтня другого пошкодження зазнав російський патрульний корабель «Павел Державин», вартість якого становить близько 100 мільйонів доларів і який належить до кораблів третього рангу.

«Шість таких кораблів було побудовано і будуть ще два. Добудовуються вже в Керчі. Їх відрізняє модульна конструкція, коли можна додати якесь озброєння. Має одну ефективну 76-міліметрову універсальну гармату. На практиці жоден корабель модулів з «Калібрами» на 8 ракет не отримав. Є також гелікоптер постійного базування», - сказав експерт.

За його словами, «Буян-М» коштує менше, бо не такий складний конструктивно. «Проблема полягає в електроніці, пусковій установці та озброєнні. Вартість корпусу становить десь 20%. Решта - це начинка. На заміну «Буянам» будуються кораблі типу «Каракурта», які пристосовані до морських умов і мають кращу морехідність і засоби ППО. Матимуть пусковий модуль на 8 ракет», - сказав Заблоцький.

Читайте також: Кримський міст допомагали будувати ще кілька нідерландських компаній, крім покараних

Як повідомлялося, СБУ та Військово-Морські сили України атакували російський носій крилатих ракет «Буян» та корабель «Павел Державин» завдяки експериментальному озброєнню морських дронів.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-