Шольц не планує найближчим часом передавати Україні ракети Taurus

Шольц не планує найближчим часом передавати Україні ракети Taurus

Укрінформ
Канцлер ФРН Олаф Шольц продовжує чинити опір передачі Україні крилатих ракет Taurus, про які Київ просить з весни цього року, натомість обіцяє збільшити постачання засобів ППО.

Це випливає з його відповідей на запитання журналістів після засідання у четвер Європейської політичної спільноти та зустрічі з Президентом України Володимиром Зеленським в іспанській Гранаді, передає кореспондент Укрінформу.

Глава німецького уряду зазначив, що рішення про передачу будь-яких збройних систем ухвалюється після ретельних міркувань, в кожному конкретному випадку.

«Цілком зрозуміло, що ми завжди маємо дотримуватися нашої конституції і робити що є в наших можливостях, а також, особливо, до цього належить те, що ми маємо забезпечити, щоби це не призвело до ескалації, й Німеччина не стала стороною протистояння», – сказав Шольц, який ухилився від прямої відповіді на цілком конкретне запитання щодо ракет.

Водночас він підкреслив, що Україна найбільше потребує зараз захисту від атак з повітря.

«Ми запроваджуємо багато-багато заходів із захисту повітря, до цього належать САУ Gepard з боєприпасами, які ми наразі знову виробляємо, кілька систем Iris-T, і ми передамо ще одну. Ми в минулому передали систему ППО Patriot, хоча це було дуже непросто, і я сказав тут Президенту Зеленському, що ми на зимові місяці передамо ще одну таку систему», – повідомив глава уряду ФРН.

Також Німеччина продовжить передавати артилерію, амуніцію, «багато танків». Шольц вважає це дуже широкою і дуже важливою підтримкою.

Канцлер нагадав, що його держава посідає друге місце після США за обсягами такої допомоги. Україна, сказав він, може розраховувати на Німеччину зараз і «роки наперед, якщо конфлікт триватиме довше, ніж ми сподіваємося».

Шольц запевнив, що співробітництво між Німеччиною і Україною є дуже тісним, його відносини з Зеленським – дружніми і довірливими та що німці непохитно стоять на боці України.

Напередодні видання Bild з посиланням на джерела в німецькому та українського урядах написало, що Шольц сказав «ні» на чергові заклики передати Україні потрібні їй ракети.

Читайте також: У Пентагоні заявили про готовність передати Україні ракети ATACMS

Минулого тижня, за інформацією таблоїда, на закритому засіданні комітету Бундестагу із закордонних справ у канцлера запитали, чому Франція та Велика Британія постачають крилаті ракети, а Німеччина досі цього не зробила, на що Шольц нібито відповів, що дві країни «можуть робити те, чого нам (Німеччині) не дозволено робити, тому питання не стоїть».

Представники німецького уряду, стверджує ЗМІ, під час обговорення з представниками британського уряду щодо ракет висловили серйозну стурбованість тим, що Кримський міст може бути зруйнований німецькою зброєю. Це вже викликало критику як з боку як представників німецької опозиції, так і партій, які входять у правлячу коаліцію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-