У разі «заморозки» війни РФ до 2028 року матиме потенціал для нападу на інші країни - Зеленський

У разі «заморозки» війни РФ до 2028 року матиме потенціал для нападу на інші країни - Зеленський

Укрінформ
У випадку "заморозки" нинішньої ситуації в Україні Росія зможе до 2028 року відновити розбитий українцями військовий потенціал та матиме достатньо сил для нападу також на інші країни, зокрема країни Балтії.

Про це заявив Президент Володимир Зеленський під час відкриття саміту Європейської політичної спільноти у Гранаді (Іспанія).

"Буду з вами відвертим, як і завжди. Зараз Росія розглядає різні сценарії на найближчі роки. Один з них особливо небезпечний. Якщо у цій агресії проти України буде якась пауза – будь-яка заморозка ситуації, то буде новий критичний момент. 2028-й рік", – сказав він.

Відео: Офіс Президента

За словами Зеленського, "якщо Росії дати адаптуватись зараз, до 2028-го року Кремль зможе відновити розбитий нами військовий потенціал, і у Росії буде достатньо сили напасти на країни, які у фокусі російської експансії".

"Окрім України, це точно країни Балтії, і точно ті країни, на території яких присутні російські контингенти. Це чітка інформація від нашої розвідки. Ми сигналізуємо вам про це", – заявив український лідер.

Він додав, що Росія шукає можливості "заморозити ситуацію та адаптуватись", а також "робить висновки зі своїх помилок та готується йти далі".

"Будь ласка, памʼятайте, що найбільш небезпечний ворог – той, який зробив висновки та підготувався до наступного удару на основі цих висновків. Москва чітко окреслює свою амбіцію – захопити більше імперського простору собі та не дозволити Європі бути простором вільних націй та працюючих демократій, зламати європейську єдність. І війна при цьому є базовим інструментом Росії – інструментом підкорення або маніпулювання іншими", – сказав він.

Читайте також: Зеленський у Гранаді: Головний виклик - зберегти єдність Європи

Зеленський також зазначив, що на сьогодні 65 шкільних класів із понад 1 тис. дітей навчаються під землею на станціях метро Харкова, через близькість міста до Росії та постійні обстріли з боку агресора.

За словами Президента, нині метро стало єдиним безпечним варіантом для навчання в місті: "Шкільні класи, які забезпечені всім необхідним для дітей, – меблями, обладнанням… але в метро, під землею. 2023 рік. І метро для міста-мільйонника є єдиним безпечним варіантом зібрати дітей разом на навчання у школі".

Він поінформував, що відстань від Харкова до кордону з Росією менше 40 кілометрів – "або менше трьох хвилин підльоту ракети С-300, якими російська армія тероризує Харків".

"Тисячі й тисячі обʼєктів вже зруйновані такими ракетами. Будинки, школи, університети, електростанції, транспорт… Але Харків – хоч і поранений цим терором, хоч і посічений уламками ракет – живе… Ось що таке сусідство з Росією", - зазначив Зеленський.

Водночас він додав, що це – "не лише наше сусідство з Росією".

"Різні країни Європи межують з терористичною державою, і фактично про всіх них російські пропагандисти та посадовці кажуть як про наступні мішені своєї агресії… Шановні лідери, чи достатньо у ваших містах станцій метро, на яких можна було би організувати захищене шкільне навчання дітей, якщо погрози Росії будуть реалізовані? А вона готується їх реалізувати", - заявив Президент України.

Як повідомляв Укрінформ, Зеленський прибув у четвер з візитом до Іспанії, де візьме участь у саміті Європейської політичної спільноти та проведе низку двосторонніх зустрічей.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-