Клименко обговорив із представником Єврокомісії розмінування в Україні

Клименко обговорив із представником Єврокомісії розмінування в Україні

Фото
Укрінформ
Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко під час зустрічі з керівником Служби зовнішньополітичних інструментів Єврокомісії Петером Вагнером оговорив тему розмінування в Україні.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє МВС.

Сьогодні, 4 жовтня, задля обговорення питання розмінування та подальшої підтримки України до Міністерства внутрішніх справ прибула делегація Служби зовнішньополітичних інструментів на чолі з директором Петером Вагнером. Також у засіданні взяв участь голова Консультативної місії ЄС з реформування сектору цивільної безпеки України Рольф Холмбо.

Клименко подякував європейським партнерам за всеосяжну підтримку України на фоні повномасштабного вторгнення Росії.

«Те, що європейська делегація вкотре завітала до нас свідчить про великий рівень довіри до Міністерства внутрішніх справ України. Я хотів би подякувати Європейському Союзу за усю допомогу надану нашій країні за ці 19 місяців повномасштабного вторгнення. Ця підтримка надає нам силу та наснагу протистояти сильному ворогу і оперативно вирішувати ті проблеми, які виникли у нас через війну. Ми постійно звіряємо наші годинники щодо співпраці задля максимального результату», - зазначив Клименко.

Своєю чергою, Вагнер відзначив мужність та стійкість українських колег у цій війні та наголосив, що Україна, як член європейської родини, буде й надалі отримувати усю необхідну допомогу, зокрема й в питанні розмінування.

«Я дуже радий бути ще раз в Україні, попри постійні атаки зі сторони Росії. Днями ми відвідали населені пункти Харківщини та Київщини, котрі перебували під російською окупацією. І ми вражені вашою стійкістю і стійкістю правоохоронців, які працюють на деокупованих територіях. Армія, поліція, рятувальники та місцеві мешканці демонструють справжню силу. І це вселяє у нас впевненість, що те що ми робимо – допомагає людям, та повертає їх у домівки», – зазначив Вагнер.

Читайте також: Україна до кінця року отримає від партнерів 30 машин для розмінування – Клименко

Клименко розповів, що щільність замінування регіонів відрізняється і залежить від періоду захоплення населених пунктів, адже чим довше російські війська були на тій чи іншій території, тим складніше їх розміновувати.

«Наразі територія Харківщини потребує від нас ґрунтовної роботи щодо розмінування, адже окупанти були там більше ніж пів року. Російська армія боялася наступу ЗСУ, тому мінування було хаотичне і не системне. В Ізюмі ми зіткнулися з великою кількістю боєприпасів. Наразі територія довкола Ізюму замінована. І по сьогоднішній день ворог продовжує атакувати Ізюмський район, а це своєю чергою не дозволяє підрозділам ДСНС виконувати функції щодо розмінування у повному обсязі», - повідомив міністр.

Він поінформував, що наразі основним органом протимінної діяльності є Міноборони, яке здійснює бойове розмінування безпосередньо у районі бойових дій. Утім, після закінчення війни, основним органом протимінної діяльності буде МВС і відомство вже готується до цього.

«Наші міжнародні партнери прекрасно розуміють, що без інновацій та плідної співпраці ми будемо ще довго розміновувати наші території. Задля цього ми маємо розробити план на 5-10 років щодо розмінування, аби розуміти кількість потрібної техніки та фахівців. Наразі найбільша проблема – це очищення полів та водних акваторій», – наголосив Клименко.

Петер Вагнер
Петер Вагнер

Зі свого боку, Вагнер зазначив, що Європейський Союз розуміє ці проблеми, і вважає їх завданням для усієї європейської родини. Він наголосив, що вони разом з партнерами працюють над чіткою стратегією, аби діяти в одному напрямку та ще ефективніше допомагати Україні у питанні розмінування.

Читайте також: Хорватія хоче допомогти Україні з розмінуванням - глава МЗС

«Ми як ЄС додали до переліку нашої діяльності закупівлю і постачання необхідного обладнання для України. І ми прагнемо здійснювати це у чіткій відповідності до ваших потреб щодо розмінування. І тому наші колеги постійно мають перебувати в контакті, аби оперативно знати про потреби України. Ми чудово розуміємо, наскільки ці рішення складні, адже ми хочемо надати вам більш якісне обладнання. Для цього ми докладаємо максимальних зусиль», - підкреслив він.

По завершенню сторони обговорили плани щодо наступної зустрічі у Загребі на конференції з питань розмінування України. Зокрема, Клименко анонсував представлення комплексної стратегії щодо очищення України від вибухонебезпечних предметів. 

Як повідомляв Укрінформ, у селі Брускинське Херсонської області 32-річний місцевий житель у полі наступив на ворожий боєприпас та отримав важкі травми.

Фото: МВС України

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-