В Україні з лютого по кінець липня через війну загинули 1028 цивільних - Моніторингова місія ООН

В Україні з лютого по кінець липня через війну загинули 1028 цивільних - Моніторингова місія ООН

Укрінформ
У результаті ведення бойових дій у період між 1 лютого та 31 липня в Україні загинули щонайменше 1028 та були поранені 3593 цивільні особи.

Про це заявила голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Даніель Белль на презентації нової доповіді щодо ситуації з правами людини в Україні, яка охоплює період з 1 лютого до 31 липня 2023 року, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Між 1 лютого та 31 липня в результаті ведення бойових дій загинуло щонайменше 1028 та були поранені 3593 цивільні особи. Це означає, що в середньому за цей період кожного дня гинуло шестеро та було поранено 20 осіб», - сказала Белль.

Вона поінформувала, що 86% мирних жителів постраждали під час перебування на контрольованій Україною території, ймовірно, внаслідок атак з боку РФ. Зброя з широкою зоною ураження спричинила понад 90% жертв.

«Причому значна кількість цивільних по обидва боки лінії зіткнення загинули або були поранені від такої зброї, як реактивні системи залпового вогню, які не повинні використовуватися у населених пунктах», - зауважила голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні.

За її словами, касетні боєприпаси також спричинили десятки жертв на підконтрольній уряду України території. У цьому контексті вона зауважила, що застосування касетних боєприпасів у населених регіонах створює значні ризики для цивільного населення з огляду на їхню невибіркову та потенційно непропорційну дію, а також високий рівень бойових елементів, що не вибухнули.

Читайте також: Росія поранила в Україні вже 1129 дітей

Белль також констатувала, що сотні цивільних осіб були вбиті або поранені ракетами та боєприпасами, що залишилися далеко від лінії фронту під час хвиль атак, здійснених збройними силами Росії.

Як повідомлялося, в Організації Об’єднаних Націй підтвердили, що від початку повномасштабного вторгнення РФ до 8 липня 2023 року в Україні загинули 9177 цивільних, поранення отримали 15 993 мирні жителі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-