Битва за Україну. День п’ятсот вісімдесят другий

Битва за Україну. День п’ятсот вісімдесят другий

Укрінформ
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг в Києві заявив, що сьогодні Україна ближча до членства в Альянсі, ніж будь-коли раніше

Ми зібрали для вас інформацію про пятсот вісімдесят другий день Великої війни: чим жили Україна та українці 28 вересня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Візит Генсека НАТО до України

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг прибув з візитом до Києва і був прийнятий президентом України Володимиром Зеленським - ОП. Після зустрічі відбулася спільна пресконференція. Головне з неї:

-  Володимир Зеленський обговорив із генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом ключові оборонні питання й висловив переконання, що лиш питання часу, коли Україна офіційно набуде членства в Альянсі.

-  Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що сьогодні Україна ближча до членства в Альянсі, ніж будь-коли раніше.

Зеленський розраховує на допомогу держав-членів НАТО у постачанні додаткових системи протиповітряної оборони для закриття українського неба від російських атак на критичну інфраструктуру.

НАТО має рамкові контракти на боєприпаси на суму 2,4 млрд євро, які охоплюють 155-мм артилерію, протитанкові керовані ракети та боєприпаси для основних бойових танків. Це допомагає країнам-членам поповнювати запаси, поки вони допомагають Україні - Єнс Столтенберг

З моменту вторгнення Україні було виділено майже 100 млрд євро, половина з яких надійшла від США, а інша - від європейських країн-членів та Канади – генсек НАТО

Факту продажу Іраном росіянам балістичних ракет на цей час не зафіксовано, українські відповідні служби у контакті з партнерами займаються цим питанням – Зеленський

-  Президент Володимир Зеленський пообіцяв поцікавитися у відповідних українських органів щодо долі командувача Чорноморським флотом Росії.

-  Єнс Столтенберг заявив, що немає ознак того, що падіння російських дронів у Румунії було навмисною атакою на країну-союзника НАТО.

-  Генсекретар НАТО Єнс Столтенберг відзначив разючий контраст між мотивами українських і російських військових на війні: українці борються за свою землю і свої сім'ї, натомість російські війська – за імперські ілюзії своєї влади.

Україна не має іншої можливості досягти стійкого та справедливого миру, окрім запеклої боротьби з російським агресором, і союзники по НАТО стоятимуть поряд з Україною у цій боротьбі так довго, скільки це буде необхідно - Столтенберг

***

Рада міністрів ЄС із внутрішніх справ погодила рішення продовжити дію Директиви тимчасового захисту ЄС, яка надає українським біженцям право легально знаходитися на території країн Євросоюзу та базовий соціальний захист, до березня 2025 року – сайт Ради.

Україна увійшла до складу Ради керуючих МАГАТЕ на 2023-2025 роки – президент України. Зеленський подякував кожній країні, яка підтримала нашу заявку. Україна у лютому висунула свою кандидатуру до Ради керуючих Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) на 2023-2025 роки.

ЦИТАТИ ДНЯ

Дмитро Кулеба, глава МЗС: «Україна має перелік очікувань від виїзного засідання Ради міністрів ЄС із закордонних справ у Києві із семи пунктів, зокрема щодо оборонної підтримки, гарантій безпеки, наступного санкційного пакету і відкриття переговорів щодо вступу в ЄС».

Антон Кориневич, посол з особливих доручень МЗС України: «Україна навела всі аргументи для того, щоб Міжнародний суд ООН мав підстави прийняти рішення, що він має юрисдикцію у справі щодо звинувачень у геноциді за Конвенцією про запобігання злочину геноциду та покарання за нього».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

Українські військові закріплюються на позиціях у районі Вербового Запорізької області, а російські військові там перебувають в обороні - Олександр Штупун, речник об’єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку. Російська армія щодня втрачає 150-200 людей на цьому напрямку і через великі втрати не встигає вивчити місцевість.

Українські війська 27 вересня продовжили контрнаступальні дії на заході Запорізької області та вийшли на лінію окопів на захід від Вербового (16 км на південний схід від Оріхова) - Інститут вивчення війни (ISW).

Російські загарбники готуються до наступальних дій на Куп’янському напрямку - Ілля Євлаш, начальник пресслужби Східного угруповання військ ЗСУ. Наші війська фіксують, що росіяни мають проблеми із тренуванням військовослужбовців, які зараз на Лимано-Куп’янському напрямку, та із забезпеченням технікою, а також з особовим складом

Легіон "Свобода Росії" заявив, що веде бойові дії на території Бєлгородської області РФ - легіон "Свобода Росії"

Російські загарбники не полишають спроб захопити Мар’їнку - за минулу добу там зафіксовано 13 боєзіткнень - Олександр Штупун, речник об’єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку. На Шахтарському напрямку за 2 останні доби наші війська знищили 11 складів різного рівня.

Бійці 128-ї огшбр взяли в полон російську диверсійно-розвідувальну групу на запорізькому напрямку - Андрій Єрмак, голова ОП. Диверсанти були одягнені в форму Збройних сил України.

Протягом минулого тижня Сили оборони України завдали російським окупаційним військам значних втрат, знищивши 3300 військовослужбовців, 44 танки, 93 бойові броньовані машини та 248 артилерійських установок і реактивних систем залпового вогню - Данило Кубай, перший секретар Постійного представництва України при міжнародних організаціях у Відні

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний обговорив із начальником Штабу оборони Великої Британії адміралом сером Тоні Радакіним ситуацію на фронті та необхідність посилення протиповітряної оборони України - Залужний повідомив у Телеграмі.

ЗСУ відбили атаки росіян поблизу Григорівки, Кліщіївки та Андріївки – Генштаб. Сили оборони продовжують стримувати росіян поблизу Бахмута на Донеччині, відбили атаку окупантів в районі Первомайського та Мар’їнки, продовжують наступ на Запорізькому напрямку.

Повітряно-космічні сили РФ від початку повномасштабної війни проти України втратили у боях близько 90 літаків - британська розвідка

***

Атака шахедів

У ніч на 28 вересня над Україною було знищено 34 з 44-х "Шахедів", також минулої доби збили 6 розвідувальних безпілотників - Повітряні сили ЗСУ

Увечері 27 вересня через російський обстріл була пошкоджена теплова електростанція на півдні - НЕК "Укренерго" . Для підтримки балансу між споживанням та виробництвом електроенергії обмежувалась робота вітрових та сонячних електростанцій в денні години з 10:30 до 15:20.

Вночі 28 вересня російські загарбники атакували Одеську область ударними безпілотниками - влучань, руйнувань і постраждалих немає - ОВА

У Кіровоградській області зафіксовані влучання внаслідок нічної атаки російських дронів типу Shahed – ОВА. За попередніми даними, загиблих, травмованих та пошкодження цивільної інфраструктури немає.

В Миколаївській області у Сухоєланецькій громаді вчора внаслідок падіння уламків ворожого БпЛА, збитого силами ППО, пошкоджено лінію електропостачання – ОВА. Уу Степівській громаді внаслідок падіння уламків ворожого БпЛА пошкоджено господарчу споруду. Постраждалих немає.

***

З початку широкомасштабного вторгнення на вибухівці підірвалися 780 людей, з яких 251 – загинули – ДСНС

Спеціальна група експертів Greenpeace дійшла висновку, що Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) має занадто мало інспекторів на найбільшій атомній станції Європи – четверо осіб, і що для них там існує занадто багато обмежень у доступі - The Guardian. У висновку Greenpeace стверджується, що МАГАТЕ "не в змозі виконати вимоги свого мандату", але керівництво агентства не готове визнати це публічно, і в результаті те, що воно описує як порушення Росією принципів безпеки, не оприлюднюється.

Внаслідок обстрілів російськими військами минулої доби Херсонської, Донецької та Запорізької областей 3 людини загинуло, ще 7 дістали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Міністр оборони Франції Себастьєн Лекорно прибув до Києва і розпочав візит із вшанування полеглих захисників України біля Стіни пам’яті – Укрінформ. Під час зустрічі з президентом України обговорили подальші кроки зі зміцнення обороноздатності України. Особливу увагу приділили посиленню ППО.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив, що анонсований у Києві Форум оборонних індустрій відбудеться вже "за кілька днів", участь у заході підтвердили 165 компаній з різних країн світу - "Інтерфакс-Україна". Про наміри провести в Україні Форум оборонних індустрій оголосив президент Володимир Зеленський в середині серпня.

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із новопризначеним державним секретарем Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії з питань оборони Грантом Шаппсом – ОП. Міністр оборони України Рустем Умєров обговорив із міністром оборони Британії ситуацію на фронті і термінові потреби ЗСУ. Умєров поінформував держсекретаря з питань оборони Великої Британії Гранта Шаппса про поточну ситуацію на фронті і термінові потреби.

Під час зустрічі прем’єр-міністра Дениса Шмигаля із послом США Бріджит Брінк український уряд офіційно отримав від США пропозиції щодо реформ – Укрінформ. Глава уряду передав американській стороні Концепт посилення стійкості демократії в Україні.

Україна може відкликати позов із СОТ, якщо Польща, Угорщина та Словаччина гарантують незастосування обмежувальних заходів до українських товарів у майбутньому. Це дасть можливість Україні оголосити, що спір вичерпано - Тарас Качка, заступник міністра економіки і торгівлі - торговий представник України.  Речник уряду Польщі Пьотр Мюллер сказав, що Польща не має наміру скасовувати ембарго на українські агротовари, навіть якщо Україна відкличе свою скаргу із Світової організації торгівлі (СОТ).

Національне агентство з питань запобігання корупції внесло до переліку кандидатів на санкції 47 російських компаній, пов’язаних з видобуванням, обробкою і продажем алмазів - сайт НАЗК.

За результатами секвенування, тобто лабораторного дослідження зразків, відібраних від захворілих на COVID-19, проведених у національній референс-лабораторії Центру громадського здоров’я, наразі випадків штаму «Пірола»на території України не зареєстровано. Усі виявлені мутації наразі є довкола штаму «Омікрон» – МОЗ

Т.в.о. міністра культури й інформаційної політики Ростислав Карандєєв виступає за перегляд системи відзначень званнями «заслужених» і «народних» і вважає, що професійну відзнаку у сфері культури має надавати професійне середовище - Радіо Культура

У Києві, на території КП "Лісопаркове господарство "Конча-Заспа", зафіксовано спалах африканської чумки свиней, тому у частині Голосіївського району встановили карантин - КМДА

***

Укргазвидобування запустило ще 5 свердловин з додатковим видобутком 500 тис. куб. м газу на добу. 4 з 5 свердловин пробурені на «старих» родовищах віком 45-55 років. Ще одна — повністю нова - Група Нафтогаз.

Державний та гарантований державою борг України у серпні 2023 року зріс на 1,01 млрд дол. США і станом на 31 серпня становив 133,93 млрд дол. США – Мінфін.

Швеція зробила внесок до Фонду енергетичної підтримки України у розмірі 25,2 млн євро, а також надала вже понад тисячу тонн обладнання для відновлення енергосистеми – Міненерго.

У четвер, 28 вересня, запланований імпорт електроенергії зі Словаччини загальним обсягом 131 МВт-год. Експорт здійснюється у Словаччину та Молдову; загальний обсяг - 5 305 МВт-год - НЕК "Укренерго" .

У 2024 році ЄБРР розширить фінансування проєктів в Україні. Основні напрямки співпраці будуть стосуватись фінансування виробників обладнання для розмінування сільгоспземель, проєкту страхування воєнних ризиків, а також кредитування реального сектору економіки – Мінекономіки

ДТЕК Енерго увів в роботу після розконсервації та модернізації один з енергоблоків ТЕС, це дозволяє збільшити потужність енергосистеми країни на додаткові до 225 МВт - ДТЕК

Нацбанк в найближчому майбутньому планує пом'якшувати валютні обмеження та перейти до більшої гнучкості обмінного курсу, але не планує переходити до повноцінного плаваючого курсоутворення – НБУ.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Республіканці в Палаті представників США вирішили вилучити 300 мільйонів доларів допомоги Україні із законопроєкту про оборонні витрати та розглянути ці кошти окремим законопроектом - The Hill. 300 мільйонів доларів, про які йдеться, не пов’язані з додатковим фінансуванням у розмірі 24 мільярдів доларів для України та пов’язанами витратами, яке Білий дім запросив у серпні – і яке так само викликало спротив ультраправих республіканців.

НАТО має намір збільшити виробництво боєприпасів для України та країн-членів Альянсу, які передали значну частину своїх озброєнь Києву - Джуліан Сміт, посол США при НАТО

Уряд Естонії у четвер підтримав пропозицію до нового, дванадцятого пакета санкцій Європейського Союзу щодо повної заборони торгівлі з Росією, а також блокування транзиту товарів, які вже перебувають під санкціями ЄС - Маргус Тсахкна, міністр закордонних справ

Міністри ЄС із європейських справ під час неформальної зустрічі Ради міністрів Європейського Союзу в іспанському місті Мурсія 28-29 вересня розглянуть політику розширення Євросоюзу до 36 країн-членів - сайт Іспанського головування ЄС.

В уряді Польщі офіційно заявили, що у прикордонному селі Пшеводув у листопаді 2022 року, згідно з висновками польських експертів, впала українська ракета радянського або російського виробництва - Збігнєв Зьобро, міністра юстиції.

***

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук в Ірландії

 зустрівся зі спікером Кнесету Держави Ізраїль Аміром Оханою, співрозмовники обговорили глобальні наслідки російської агресії

під час зустрічі із Президентом Парламентської асамблеї Ради Європи Тіні Коксом висловив вдячність за лідерську позицію та всі резолюції, прийняті на підтримку України.

зустрівся із Головою Сенату Італійської Республіки Іньяціо Ла Руссою, обговорили питання подальшої оборонної підтримки України.

***

У Нагірному Карабаху повідомили про припинення існування невизнаної республіки з 1 січня - указ президента Карабаху Самвела Шахраманяна. Населенню Карабаху, зокрема тим, хто перебуває за межами республіки, після набрання чинності цим указом, рекомендують "ознайомитися з умовами реінтеграції, представленими Азербайджаном, з метою ухвалення надалі самостійного та індивідуального рішення щодо можливості перебування у Нагірному Карабаху".

Міністерство охорони здоров'я Узбекистану заявило, що внаслідок вибуху на складі на масиві «Курувчі» у Сергелійському районі столиці Ташкента постраждало 163 особи, загинув підліток - Gazeta.uz. У Ташкенті на території аеропорту прогримів потужний вибух та спалахнула пожежа. За попередньою інформацією, вибух стався близько третьої години ночі за місцевим часом у районі митного складу Ташкентського аеропорту - від удару блискавки вибухнули електромобілі. Вибухова хвиля відчувалася на відстані до 30 км від епіцентру.

ВОРОГ

Іран може домовитись з РФ про передачу ракет після закінчення дії резолюції Ради безпеки ООН 2231, що забороняє йому укладати такі угоди, 18 жовтня - ISW.

Російський диктатор Путін підписав закон про встановлення пам'ятної дати 30 вересня – "дня возз'єднання" РФ із чотирма українськими областями – росЗМІ

Росія обмежує експорт електроенергії у південному напрямку через брак вільних потужностей на Кубані, спричинений необхідністю енергопостачання у тимчасово окуповані регіони – ЗМІ.

Окупанти закриють автомобільний рух Керченським мостом на дев'ять годин у ніч проти 29 вересня у зв'язку з проведенням відновлювальних робіт – росЗМІ.

Російський військовий VIP-літак приземлився у Пхеньяні цього тижня, через декілька днів після того, як північнокорейський лідер Кім Чен Ин здійснив рідкісну поїздку до свого сусіда для переговорів з Путіним, які, ймовірно, були зосереджені на постачанні зброї - Bloomberg. Північнокорейські державні ЗМІ не згадували про цей літак, а міністерство оборони РФ не відповіло на запит про коментар.

Підготувала Марина Дмитрів

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-