Загроза на ЗАЕС: представник Єврокомісії розповів, як ЄС вже допоміг Україні

Загроза на ЗАЕС: представник Єврокомісії розповів, як ЄС вже допоміг Україні

Ексклюзив
Укрінформ
Можливість навмисно спровокованої Росією ядерної катастрофи на Запорізькій атомній електростанції викликає глибоке та серйозне занепокоєння Євросоюзу.

Про це в інтерв’ю Укрінформу заявив Андреас Папаконстантину, директор із питань сусідства та Близького Сходу Генерального директорату Єврокомісії з цивільного захисту та операцій гуманітарної допомоги.

За його словами, він обговорював цю тему під час нещодавнього візиту до Запоріжжя із місцевою адміністрацією та міжнародними партнерами.

На запитання про те, чи є у ЄС план гуманітарного реагування на випадок ядерної катастрофи на ЗАЕС, Папаконстантину зазначив: «Якщо український уряд звернеться за допомогою ЄС у подібній ситуації, Європейський Союз готовий надати її через встановлені механізми, такі як механізм цивільного захисту ЄС».

Читайте також: МАГАТЕ отримує на Запорізькій АЕС лише ту інформацію, яку хочуть надати росіяни - Держатом

Він додав, що ЄС вже зробив серйозні інвестиції в готовність до надзвичайних ситуацій у сфері ХБРЯ (хімічної, біологічної, радіологічної та ядерної небезпеки).

«Тож через зазначений Механізм цивільного захисту ЄС ми вже підтримуємо Україну, сприяючи постачанню пігулок йодиду калію, масок та апаратів штучної вентиляції легень, тобто це і важлива медична продукція, і засоби ХБРЯ захисту», – сказав Папаконстантину.

Згадана допомога на цей час сягає 56 мільйонів євро, уточнив він.

Крім того, ЄС прагне підвищити рівень готовності гуманітарних партнерів на місцях, додав представник Єврокомісії.

Читайте також: У МАГАТЕ підтвердили замінування Запорізької АЕС

Як повідомляв Укрінформ, 20 вересня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зустрівся у Нью-Йорку з генеральним директором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі та обговорив ситуацію на ЗАЕС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-