Ініціатива «Трибунал для Путіна» вже зібрала понад 50 тисяч зафіксованих злочинів росіян

Ініціатива «Трибунал для Путіна» вже зібрала понад 50 тисяч зафіксованих злочинів росіян

Укрінформ
Глобальна ініціатива "Трибунал для Путіна" уже зібрала більше 50 тисяч зафіксованих потенційних міжнародних злочинів росіян на території України.

Про це сказала на брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ директорка Центру громадянських свобод Олександра Романцова під час презентації мультимедійного проєкту Ukraїner "Деокупація" про воєнні злочини на тимчасово окупованих територіях.

"Наш центр запропонував команді Ukraїner співпрацю зі збирання і систематизації даних з деокупованих територій в одну базу. Наша ініціатива "Трибунал для Путіна" має наразі уже більше 50 тисяч зафіксованих потенційних міжнародних злочинів завдяки в тому числі таким чудових проєктам, як проєкт "Деокупація", - розповіла Романцова.

За її словами, "Трибунал для Путіна" уже готує подання до Міжнародного кримінального суду для того, щоб вони звернули увагу на той чи інший склад злочину, який може стати потім великим системним кейсом для розгляду в майбутньому.

"Наприклад, що був наказ росіян стріляти усіх підряд українців. Цей збір даних дуже впливає і на долю наших полонених, бо дуже багато людей, які чинили опір, наразі є в полоні, і Росія порушує права абсолютно всіх", - сказала Романцова.

За її словами, таке документування фактів та історій критично важливо, і можемо говорити про це тільки тоді, коли такі проєкти, як запропонувала команда Ukraїner, робляться реальними для тих, хто може впливати, тобто для інших країн, що можуть впливати на Росію політично, економічно та іншими способами.

Як повідомлялося, Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України.

Читайте також: У Києві презентували мультимедійний проєкт Ukraїner про воєнні злочини РФ

Ініціатива прагне використати чинні механізми ООН, Ради Європи, ОБСЄ, ЄС і Міжнародного кримінального суду для запобігання цим брутальним злочинам і притягнення до відповідальності винних.

Засновниками "Трибуналу для Путіна" є Центр громадянських свобод, Харківська правозахисна група, Українська гельсінська спілка з прав людини.

Команда Ukraїner працює над серією документальних репортажів про воєнні злочини на тимчасово окупованих територіях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-