Матвійчук: У базі ініціативи «Трибунал для Путіна» - 50 тисяч епізодів воєнних злочинів росіян

Матвійчук: У базі ініціативи «Трибунал для Путіна» - 50 тисяч епізодів воєнних злочинів росіян

Укрінформ
Правозахисна організація «Трибунал проти Путіна» фіксує воєнні злочини проти цивільного населення з 2014 року, наразі в базі налічується понад 50 тисяч епізодів, серед яких – убивства, викрадення, тортури та сексуальне насильство.

Про це під час виступу на Конгресі культури, що проходить у Львові, сказала Нобелівська лауреатка миру Олександра Матвійчук, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми документуємо історії людей, які пройшли через пекло. Тільки у спільній базі ініціативи «Трибунал проти Путіна» більш як 50 тисяч епізодів воєнних злочинів. Я особисто опитала сотні людей, які вижили у полоні. Вони розповідали страшні речі про те, як їх били, гвалтували, забивали в дерев’яні ящики, проводили струм через геніталії, відрізали кінцівки. Я, звичайно, можу це все описати в термінах міжнародного гуманітарного права, але юридичні формулювання не передають цього досвіду. Тому я завжди кажу, що ми документуємо не просто порушення Женевських та Гаазьких конвенцій, ми документуємо людський біль», - сказала Матвійчук.

Правозахисниця документує воєнні злочини вже понад дев'ять років і наголошує, що часто бракує слів, щоб описати ту реальність, в якій живуть українці. Перші мобільні групи ініціативи для зібрання матеріалів були направлені в Крим, Донецьку та Луганську області у лютому 2014 року, де з перших днів фіксували викрадення, зґвалтування, катування та вбивства цивільних людей.

«Серед них є злочини сексуального насильства під час війни. Люди, які його пережили, дуже часто не звертаються до поліції і зазвичай не готові говорити з правозахисниками. Навіть згадка про цей злочин викликає сором. До всього, зґвалтування часто є частиною терору проти цивільного населення, щоб зламати спротив та отримати контроль над регіоном. Так через конкретних постраждалих сексуальне насильство скероване на суспільство в цілому», - додала лауретка Нобелівської премії миру.

Читайте також: Україна наполягає на створенні трибуналу щодо РФ через рішення Генасамблеї ООН

Вона зазначила, що це працює таким чином: люди, які пережили сексуальне насильство, відчувають сором, їх близькі та рідні відчувають вину, що не змогли захистити, частина громади відчуває страх бути підданими такому ж поводженню. Як наслідок – це послаблює соціальні зв’язки між людьми та полегшує окупантам можливість встановлення контролю.

Найголовніше, чого прагне правозахисна ініціатива – це покарання винних, адже російські військові вчиняли страшенні злочини у Чечні, Молдові, Грузії, Малі, Сирії, Лівії, і ніколи не були покарані за це. Вони повірили, що можуть робити усе, що захочуть.

«Непокаране зло зростає. Якщо нацистські злочинці були покарані на Нюрнберзькому трибуналі, то радянський тоталітарний ГУЛАГ ніколи не був ані засуджений, ані покараний. І тепер зло постійно повертається. Знищеним півмільйонним Грозним, російським бомбардуванням Алеппо, стертим вогневим валом Маріуполем та тілами убитих людей на вулицях Бучі. Світ звик до поступок авторитарним режимам. Вони десятиліттями продовжували тиснути руку російському керівництву, будувати газопроводи та вести бізнес. Ми мусимо розірвати це коло безкарності. Життя кожної людини має значення. Кожна людина, яка постраждала від російської агресії, повинна мати шанс на справедливість», - акцентувала Матвійчук.

Читайте також: Для повернення визволених територій в культурний простір України потрібен подієвий план - МКІП

Як повідомляв Укрінформ, у Львові 7-9 вересня відбувається ІІІ Конгрес культури. Цьогоріч його тема «Ukraine! Unmuted: Україна бере голос».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-