Битва за Україну. День п’ятсот шістдесятий

Битва за Україну. День п’ятсот шістдесятий

Укрінформ
Верховна Рада призначила Рустема Умєрова на посаду міністра оборони України. Росія атакувала ринок у Костянтинівці, загинули 17 людей

Ми зібрали для вас інформацію про п’ятсот шістдесятий день Великої війни: чим жили Україна та українці  6 вересня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Верховна Рада призначила Рустема Умєрова на посаду міністра оборони України, за його призначення проголосували 338 парламентаріїв, Павла Кириленка - на посаду голови Антимонопольного комітету, за якого проголосували 250 народних депутатів.

- Російські окупанти обстріляли ринок у центральній частині Костянтинівки Донецької області, в районі ТЦ «Меркурій». 17 загиблих, серед них є дитина,  34 поранених - Донецька ОВА.

- Київський апеляційний суд переніс на 25 вересня розгляд скарги олігарха Ігоря Коломойського на обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 509 млн грн у зв'язку з тим, що не надійшли матеріали справи з Шевченківського райсуду столиці - Віктор Глиняний, головуючий колегії суддів.

- Міністр оборони Румунії Ангел Тілвар підтвердив, що на території країни було знайдено уламки, які можуть бути дроном - Point.md.

- Колегія Європейської Комісії сьогодні має намір розглянути пропозиції єврокомісара з питань сільського господарства Януша Войцеховського щодо розв'язання проблеми експорту українського зерна до Польщі Угорщини, Словаччини, Болгарії та Румунії - Укрінформ.

- США в середу, 6 вересня, офіційно оголосять про пакет військової допомоги Україні, до якого вперше увійдуть снаряди зі збідненим ураном - Politico.

***

- Державний секретар США Ентоні Блінкен 6 вересня прибув до Києва з дводенним візитом

- Державний секретар США

  • розпочав свій візит із вшанування пам'яті загиблих воїнів на Берковецькому кладовищі - соцмережа Х глави МЗС України.
  • заявив, що здійснює візит до України, аби засвідчити тривалу підтримку нашої держави та переконатися, що ми маємо все необхідне в довготривалій перспективі.
  • повідомив, що в ході свого візиту до Києва він проведе зустрічі з партнерами, під час яких сторони обговорять контрнаступ, допомогу та зусилля з відновлення України.
  • зустрівся з прем'єр-міністром Данії Метте Фредеріксен на шляху до Києва, сторони обговорили двосторонню співпрацю та війну в Україні.
  • обговорив з прем'єр-міністром України Денисом Шмигалем захист української енергетичної інфраструктури, зміцнення економічного співробітництва і прогрес у впровадженні реформ.

- У Києві відбувся третій Саміт перших леді та джентльменів, який відкрила дружина Президента Олена Зеленська. Він пройшов під назвою «Ментальне здоров'я: стійкість і вразливість майбутнього» - Укрінформ. Одним із результатів саміту буде заснування мережі медичного партнерства між країнами.

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, Президент України: «Перші леді та джентльмени держав хоч і не є політиками у загальноприйнятому сенсі, але часто знаходять такі аргументи, знаходять таку тональність, які політикам не доступні. І це спрацьовує».

Ентоні Блінкен, державний секретар США: «Я тут, щоб продемонструвати тривалу і рішучу підтримку України у той час, як вона стикається з цією агресією. Ми бачимо гарний прогрес у контрнаступі. Ми хочемо переконатися, що Україна має все необхідне не лише для того, щоб здійснити успішний контрнаступ, але й у довготривалій перспективі».

Метте Фредеріксен, прем'єр-міністерка Данії: «Сьогодні ж я хочу подякувати Україні, президенту, членам українського парламенту, українським чоловікам і жінкам... Світ побачив неймовірну силу українського народу. Дякую вам за те, що ви воюєте в цій жахливій війні».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Вночі 6 вересня ворог завдав удару по Україні ракетами повітряного та наземного базування, а також ударними дронами. Із 33 зафіксованих - ППО знищила 23 цілі - Повітряні сили.

- На фронті відбулося 28 бойових зіткнень. Українські військові на напрямку Роботине-Новопрокопівка мали успіх та закріплюються на досягнутих рубежах -  Павло Ковальчук, речник Генерального штабу ЗСУ.

- На південному фланзі поблизу Бахмута ворог з боями продовжує відходити. Наші захисники мають успіх на Кліщіївському напрямку. Триває операція Збройних Сил щодо захоплення панівних висот навколо Кліщіївки та Андріївки. У районі Бахмута відбулося 10 бойових зіткнень і знищено 193 окупантів - Ілля Євлаш, керівник пресслужби Східного угруповання військ.

- Оператори Сил спеціальних операцій на Бахмутському напрямку вполювали склад окупантів з ракетами «Вихрь» до гелікоптерів, його знищила артилерія - ССО.

- На Лиманському напрямку триває заміна військ противника на частини 25-ої армії, які перекинуті з території РФ.  На Куп'янському напрямку окупанти завершують підготовку штурмових загонів - генерал-полковник Олександр Сирський, командувач Сухопутних військ Збройних сил України.

- За останні три місяці оператори Армії дронів уразили 1 280 одиниць техніки росіян - Михайло Федоров, віце-прем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій - міністр цифрової трансформації України.

- Українська розвідка не впевнена на 100% в загибелі лідера ПВК «Вагнер» Євгена Пригожина в авіакатастрофі 23 серпня, але підтверджує інформацію щодо загибелі його пособника Дмитра Уткіна - Андрій Юсов, представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України. Про це і багато іншого в інтерв'ю Укрінформу.

***

- Атака півдня Одещини ударними дронами

  • Силами ППО знищено 15 «Shahed-136».
  • Пошкоджено об'єкти припортової та сільськогосподарської інфраструктур: агропідприємства, елеватори, складські та  адміністративні будівлі. Одна особа загинула - Сили оборони Півдня.
  • знеструмлена частина споживачів у місті Кілія - Міненерго.

- Атака Києва і Київщини крилатими й балістичними ракетами

  • ППО знищила усі ворожі цілі. В Києві без жертв та руйнувань - КМВА.
  • У Київській області через падіння уламків російських ракет пошкоджені два торговельні обʼєкти, гаражний кооператив, складські приміщення, падіння уламків зафіксовано поблизу залізничної колії. Рух потягів не припинявся. Без жертв - Андрій Нєбитов, начальник поліції Київщини.                                                                   

- Окупанти обстріляли касетними боєприпасами село Нова Гнилиця Харківської області, поранено 50-річного мирного жителя - Олег Синєгубов, начальник Харківської ОВА.

- Ворог атакував Запоріжжя ракетою «Іскандер». Є інформація про руйнування об'єкта цивільної інфраструктури, 2 людей постраждали - Юрій Малашко, начальник Запорізької ОВА.

- В Україні з початку повномасштабного вторгнення РФ загалом вважаються зниклими 1184 дитини - пресслужба Нацполіції України.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Президент Зеленський

  • провів чергове засідання Ставки Верховного головнокомандувача щодо підготовки енергосистеми до зими - Телеграм-канал президента.
  • присвоїв вищі військові та спеціальні звання та вручив погони військовослужбовцям Сил оборони і правоохоронних органів України - сайт глави держави.

- Президент Зеленський провів спільну з прем’єр-міністром Данії Метте Фредеріксен зустріч з представниками ЗМІ, де:

  • запросив Данію і данські компанії взяти участь у Форумі оборонних індустрій.
  • повідомив про обговорення із прем'єркою Данії нового пакета оборонної допомоги і тренування пілотів.
  • подякував Данії за підтримку, яку ця країна надає нашій державі.
  • на Алеї сміливості, що на площі Конституції, відкрив іменну табличку, присвячену прем’єр-міністру Данії Метте Фредеріксен.
  • заявив, що після консультацій вирішить подальшу долю закону про е-декларування - Укрінформ.

- Премʼєр-міністерка Данії Метте Фредеріксен виступила у Верховній Раді. З Генпрокурором України Андрієм Костіним вона відвідала Бучу, де вшанувала пам'ять жертв воєнних злочинів Російської Федерації.

- Верховна Рада України

  • ухвалила закон про посилення соціального захисту військовослужбовців, поліцейських та членів їх сімей
  • ухвалила закон про відповідальність за скоєння військових кримінальних правопорушень, пов’язаних із порушеннями правил експлуатації бойових чи спеціальних машин, виконання польотів чи підготовки до них, кораблеводіння

- Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук

  • обговорив зі спікером парламенту Фінляндії Юссі Халла-Ахо подальшу оборонну підтримку України, санкції проти Російської Федерації, а також поступ України в ЄС і НАТО - Фейсбук спікера українського парламенту.
  • відбув з візитом до столиці Японії, де візьме участь у парламентському саміті G7.

- Кабінет Міністрів

  • ухвалив постанову, яка змінює правила ввезення та обліку гуманітарної допомоги в Україні - Мінсоцполітики.
  • ухвалив постанову про перехід до спрощеного ведення шкільної документації, пов'язаної із обліком дітей дошкільного, шкільного віку та учнів - Міністерство освіти та науки.
  • скасував мораторій на проведення податкових перевірок з 1 жовтня - сайт уряду.

- Міністр юстиції Денис Малюська зустрівся зі Спеціальною доповідачкою ООН з питань тортур та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження чи покарання, Др. Еліс Джилл Едвардс - сайт Мін'юсту.

- Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак зустрівся з директором Офісу з національної безпеки при Президентові Республіки Корея Чо Те Йонгом - сайт Президента. Сторони узгодили позиції та спільні дії в контексті найближчих міжнародних заходів, зокрема в межах сесії Генеральної Асамблеї ООН. 

***

- Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура скерували до суду справу про розкрадання 8,4 мільярда гривень «Приватбанку» - пресслужба НАБУ.

- Ексочільник Національного олімпійського комітету України (НОК) Сергій Бубка заявив, що «не має відношення до жодного бізнесу на окупованій території» і що проти нього «почалась компанія зі знищення репутації» - «Економічна правда».

- Суд задовольнив клопотання Державного бюро розслідувань та Харківської обласної прокуратури та конфіскував металопродукцію вартістю 3 млн грн компанії «Кіберсталь» російського мільярдера Андрія Комарова, яка зберігалася на митних складах - пресслужба ДБР.

- Конституційний Суд визнав конституційним накладення штрафу в розмірі десяти тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян або конфіскацію авто, ввезених без мита - пресслужба суду.

***

- 6 вересня запрацював Єдиний портал повідомлень викривачів, на якому громадяни можуть інформувати про факти хабарництва, які їм вдалося зафіксувати - сайт НАЗК.

- У Національному заповіднику «Києво-Печерська лавра» розраховують, що до 10-11 вересня буде звільнено чотири корпуси, які наразі займає Київська духовна академія та семінарія УПЦ (МП) - Максим Остапенко, в.о. директора Національного заповідника «Києво-Печерська лавра».

- Національний банк в переддень професійного свята співробітників спецслужби ввів у обіг пам’ятну монету «Воєнна розвідка України» - ГУР Міноборони.

- У Центральній бібліотеці імені Т. Г. Шевченка для київських дітей відбулося відкриття першої в Україні бібліотеки настільних ігор - пресслужба КМДА.

- Помер український вчений, релігієзнавець, кандидат історичних наук, член Ініціативної групи «Першого грудня» та колишній заручник терористів ДНР Ігор Козловський. Вічна Пам'ять! - Укрінформ.

***

- Фонд гарантування вкладів фізичних осіб цього тижня виставляє на продаж активи 12 банків на загальну суму 8,7 млрд грн - пресслужба ФГВФО.

- За програмою компенсацій за пошкоджене бойовими діями житло «єВідновлення» було виплачено перший мільярд гривень майже 13 тис. українців, які звернулися по допомогу - пресслужба Мінвідновлення.

- У серпні українські енергокомпанії отримали 258 тонн гуманітарної допомоги з 18 країн - Міненерго.

- Станом на 1 вересня міжнародні резерви України становили 40,4 млрд дол. США, що на 3,2% менше попереднього місяця - НБУ.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Європейська оборонна агенція (EDA) підписала перші угоди щодо спільної закупівлі артилерійських снарядів для потреб України. Йдеться про 155-мм боєприпаси - сайт EDA.

- Велика Британія передає Україні броньовані розвідувальні машини CVR(T) модифікації Scimitar MK2 - RBSL.

- Німеччина передала Україні чергову партію військової допомоги, загалом у 2023 році - на понад 5 млрд євро - Генштаб.

- В Україну прибула перша партія зі 1000 ноутбуків, що були зібрані в країнах ЄС за ініціативою Єврокомісії #LaptopsforUkraine - Урсула фон дер Ляєн, президент Європейської комісії.

***

- У Вірменії у рамках підготовки до участі у міжнародних миротворчих місіях з 11 по 20 вересня пройдуть спільні вірмено-американські навчання «EAGLE PARTNER 2023» - Міноборони Вірменії.

- У Польщі завершилися міжнародні польові навчання з реагування на хімічні, біологічні, радіаційні загрози - пресслужба ДСНС. Серед учасників були представники рятувальних команд із шести країн: України, Польщі, Литви, Естонії, Молдови, Румунії. Загалом 370 рятувальників та 113 одиниць техніки.

- Сполучені Штати Америки провели випробувальний запуск міжконтинентальної балістичної ракети Minuteman III - сайт бази ВПС США.

- Вашингтон дав згоду на продаж Варшаві 96 гелікоптерів Apache - Маріуш Блащак, міністр національної оборони Польщі.

- Велика Британія планує оголосити російську приватну військову компанію (ПВК) «Вагнер» терористичною організацією - МВС Британії.

- Країни «Великої сімки» (G7) і союзники відклали регулярні перегляди схеми обмеження цін на російську нафту, хоча більшість російської нафти торгується вище ліміту через зростання світових цін - Reuters.

- Саудівська Аравія та Іран обмінялися послами, таким чином офіційно відновивши дипломатичні відносини після семирічної перерви -  Bloomberg.

- Європейський суд загальної юрисдикції у Люксембурзі ухвалив зняття санкцій Євросоюзу з колишнього генерального директора маркетплейсу Ozon Олександра Шульгіна - після того, як він залишив свою посаду - РБК.

- Найбільші платіжні сервіси Узбекистану призупинили послуги грошових переказів з Росії та в Росію - заяви компаній Pay Way та Oson.

- Бельгійська компанія Etex,  європейський лідер із виробництва будівельних матеріалів, вийшла з Російської Федерації - НАЗК.

ВОРОГ

- Силові структури ворога визнали успіх українських БПЛА, який намагалось приховати російське Міноборони, коли український безпілотник Ту-141 «Стриж» не просто долетів до аеродрому «Дягилево» в РФ, але й зумів завдати там масштабної шкоди - Defense Express.

- Росія за допомогою нової навчальної програми нав’язує учням пропаганду війни в Україні - Міноборони Британії.

- Російські мільярдери Геннадій Тимченко та Дмитро Пумпянський програли «перший раунд» у спробі уникнути санкцій ЄC, запроваджених через їхні тісні зв’язки з Путіним - Bloomberg.

Підготувала Жанна Телеганова

Фото МВС України

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-