Міноборони ще рік тому звернулося до Держаудиту з проханням призначити перевірку

Міноборони ще рік тому звернулося до Держаудиту з проханням призначити перевірку

Ексклюзив
Укрінформ
Міністерство оборони влітку минулого року звернулося до Держаудитслужби з проханням призначити перевірку відомства за період після повномасштабного вторгнення.

Про це повідомив міністр оборони Олексій Резніков в інтерв'ю Укрінформу.

“Щодо перевірки Державної аудиторської служби. Ще влітку 2022 року я письмово звернувся до Держаудитслужби з проханням призначити перевірку Міністерства оборони за останній період, після початку повномасштабного вторгнення. Я абсолютно свідомо це робив, тому що розумів, що під час складного періоду точно буде багато документальних порушень: не оформлені документи, протоколи тощо...”, - сказав він.

За словами Резнікова, Міноборони не було в плані перевірок Держаудитслужби, але вони його змінили заради цієї перевірки.

Також, за словами Резнікова, паралельно він направив лист на Рахункову палату - теж з проханням зробити перевірку Міністерства оборони. Зокрема, стосовно можливих додаткових нюансів обліку міжнародної технічної допомоги, всього того, що йшло із Заходу, з-за кордону не за гроші.

“А восени 2022 року мій внутрішній міністерський аудит теж зробив певні перевірки. Швидко це зробив, не глобально. У зв’язку з цим у грудні я відсторонив від виконання обов’язків керівника департаменту державних закупівель (Богдана Хмельницького — ред.)”, - додав він.

За словами Резнікова, в акті Держаудиту в тому числі було досліджено питання закупівлі яєць Міноборони.

Читайте також: У Міноборони заявили про стягнення понад ₴456 мільйонів з недобросовісного постачальника сухпаїв

“Ніколи в житті Міністерство оборони, принаймні за період мого перебування на посаді міністра, не купувало яйця по 17 гривень за штуку. І я можу розкрити величезну таємницю, але в акті Держаудиту, який от на тих 3 тисячі сторінок, цей факт досліджено”, - сказав міністр.

На уточнююче запитання, чому очільниця Держаудитслужби Алла Басалаєва в інтерв’ю підтвердила закупівлю Міноборони яєць за такою ціною, міністр сказав: “А от, знаєте, у мене є питання до керівника ДАСУ, навіщо це було сказано в інтерв’ю неправду, адже в акті прямо написано: «документально не підтверджено»? Це цитата, вона не є секретною, я маю право її озвучити”.

Резніков додав, що “у зв’язку з цим Міністерством оборони оскаржується весь акт аудиту, його висновки, через суд”.

“А окремо від Міністерства оборони підготовлено позов щодо спростування неправдивих відомостей, що порочать честь та гідність Міністерства оборони”, - сказав міністр.

Як повідомляв Укрінформ, 4 вересня Олексій Резніков подав до Верховної Ради заяву про відставку з посади міністра оборони.

3 вересня Президент Володимир Зеленський заявив, що упродовж тижня запропонує парламенту звільнити Олексія Резнікова з посади міністра оборони і призначити на відповідну посаду чинного голову Фонду державного майна Рустема Умєрова.

Олексій Резніков очолює Міністерство оборони України з 4 листопада 2021 року. Раніше, з 4 березня 2020 року до 3 листопада 2021 року, він обіймав посаду віцепрем‘єр-міністра – міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

За керівництва Резнікова навколо Міністерства оборони України виникали корупційні скандали у сфері закупівель. Через це в січні 2023 року в медіа вперше з’явилася інформація про ймовірну відставку Резнікова з посади міністра оборони. Однак цього не сталося. У серпні ЗМІ знову почали поширювати інформацію про звільнення чинного міністра оборони, а також його потенційне призначення послом України у Великій Британії. Сам Резніков заявив, що "не в курсі" про призначення послом у Британії після того, як він піде з посади глави Міноборони.

31 серпня радник голови оборонного відомства Олексій Копитько повідомив, що Міністерство оборони подало до Господарського суду Києва позов щодо захисту ділової репутації з вимогою "спростувати недостовірну інформацію про нібито закупівлю яєць по 17 грн за штуку".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-